Taki zestaw błędów. Załącznik 261760
Po umyciu silnika. Ktoś sie spotkał z tym ? elektrozawory do wymiany ?
- - - Updated - - -
po skasowaniu błędów i opaleniu 4 krotnym czysto w ECU
Taki zestaw błędów. Załącznik 261760
Po umyciu silnika. Ktoś sie spotkał z tym ? elektrozawory do wymiany ?
- - - Updated - - -
po skasowaniu błędów i opaleniu 4 krotnym czysto w ECU
Raczej "coś" zalałeś....mnie jakoś na przełomie czerwca/lipca wyskakiwał p0014 na wydechowym i oczywiście moc spadła w dolnym zakresie, check świecił. Myślałem, że łańcuch itd...wziąłem cx-80 popsikałem wszystkie wtyczki, elektrozawory x2 i te 2 czujniki z prawej po kopułą, moc wróciła i zero błędów :) od tego czasu zrobiłem 2tyś kilometrów. Także z wymianą się wstrzymaj :)
Witam, czyściłem, psikałem i nic.
Posiada któryś z Was używany elektrozawór od wałka dolotowego w dobrej cenie ? :)
Zgłupiałem P0013 i P0014 oznacza (wg MES) wałka dolotowego a często spotykam sie na forum że to błędy wałka wydechowego.
Jak to w końcu jest?
Coś ?? ktoś wspomoże ?? Żyjecie towarzysze... ?
Wymieniony elektrozawór na dolocie i puki co cisza z błędami :).
Okazało się że mycie silnika nie miało nic wspólnego z zaworem. Zawór się lekko posypał. Brakowało oringa (tulejki) na sprężynie.
Witam, jestem nowym użytkownikiem i bardzo proszę o pomoc, posiadam swój samochód od października 2018 i przez cały czas pracuje świetnie ale od jakiegoś czasu sporadycznie zapalała się kontrola check engine i wyskoczyły błędy p0013 p1300 wczoraj mechanik usunął p1300 ale p0013 na pewno znowu się pojawi i dojdzie do tego p0014 , bardzo chciałbym wiedzieć jakie podjąć kroki dalej ponieważ za wymianę całego rozrządu wraz z robocizną liczą nawet do 8500 tys zł.
Bylem u dwóch mechaników jeden mi wyliczył oryginalne części za 4895zl plus robocizna 3500tys ale mówi że się nie podejmie tego nawet tylko mechanicy parebulic dalej, wykonałem telefon do jeszcze innej stacji co się specjalizują we włoskich samochodach o nazwie irbis ul.Paprotna we Wrocławiu i oni liczą 6000-8000zł , zabili mnie tą wiadomością ale trochę tutaj poczytałem i może jest jakaś nadzieja jeśli chodzi o sam elektrozawór. Ten pierwszy mechanik jeździł moim samochodem i mówi że nie odczuwa jakby jej cokolwiek dolegało , sugerował sie właśnie tymi błędami.
W Oplu (silniki Z22, identyczny rozrząd - w necie są manuale jak ten rozrząd wymienić) mechanicy liczą za wymianę kilka stówek. To nie żadne rocket science. Rzeczywiście cenę podbija cena oryginalnych podzespołów kupowanych w ASO, ale tragedii nie ma. Można też założyć sprawdzone zamienniki. Podana przez Ciebie cena powala i szczerze nie wiem skąd ona się bierze, bo jest niewspółmierna do wymaganej pracy.
Btw. zapytaj w serwisie specjalizującym się w marce Opel, wytłumacz, że to "ich" silnik :D
Czyli powinienem zacząć od wymiany kompletu elektrozaworów i to powinno załatwić sprawę tak? Jakie dokładnie to są czesci bo znalazłem kilka i przyznam szczerze nie znam się na tym. Chciałem załączyć fotkę tej wyceny ale coś nie daje rady...
Nad polem tekstowym masz ikonkę obrazu z drzewem - tak możesz dodać obraz.
Numery zaworów:
ELEKTROZAWÓR EXH Alfa 71773494 GM 12655421
ELEKTROZAWÓR INT Alfa 71773493 GM 12655420
- - - Updated - - -
Przykładowa aukcja
https://m.ebay.pl/itm/1-SET-2x-Origi...8AAOSwYwdax3vg
Jestem nowy, muszę mieć 10 postów żeby dodać zdjęcie, być może wieczorem podeśle jak się uda.
Te ceny są z kosmosu.Jest dużo zammienikow dobrej jakosc, a nawet można trafić czasem w dobrej cenie Ori tylko z GM szukaj po ich numerach a nie Fiatowskich.Kilka stron wcześniej masz wszystko podane, zestawy do Opla które pasują do naszej Alfy.Za 600-700 zł kupisz nawet z GM.
Nie mam pojęcia jakim cudem dwóch różnych mechaników dało mi taką wycenę ,mam pracujący weekend ale w przyszłym tygodniu podejdę do opla i zapytam z ciekawości ile wymiana całego rozrządu , co do tego co doradzacie to wymienić te dwa elektrozawory i powinno być dobrze bez żadnych niespodzianek?
Tak. Wariatory przy okazji wymiany rozrządu też trzeba skontrolować.
Ok ale z całą pewnością nie będzie to kwota 6-8 tys. ? :) Nawet jeśli miałbym wymienić cały rozrzad.
Na pewno nie. Taka cena to kosmos.
Oto wycena
To ASO, więc cena nie jest do końca zaskakująca, chociaż interesująca jest liczba roboczogodzin jakie muszą sobie liczyć i ich cena... Mi wymiana rozrządu w tym silniku zajęła na spokojnie 5 godzin, a robiłem to pierwszy raz.
Polecam instrukcję z eLearn, na niej się opierałem i jest wystarczająca.
Właśnie, może dla dobra grupy powtórzył byś cały zabieg i wstawił na YT film :D
To już niemożliwe, w czasie się nie cofnę. Nawet nie pomyślałem żeby zdjęcia jakieś zrobić... Poszukajcie w necie instrukcji do wymiany łańcucha rozrządu w silnikach Opla Z22.
Takich jak ten
http://astra.myto.pl/dzial-techniczn...l=&limitstart=
W połączeniu z instrukcją w eLearn to już bardzo wiele powie.
Pompę wody też trzeba wymieniać razem z łańcuchem?
Wymienili mi za 850zl ten elektrozawór walka ssącego w ciągu najbliższych dni zobaczę czy błędy zniknęły
Serio?
Za 850 zł miałbyś 4 oryginalne elektrozawory...
Te co napisałeś policzyli mi w jakimś sklepie 500zl.za.pierwszy i drugi za 450zl ale mniejsza z tym mam nadzieję że jak pojutrze podpepne się to żadnych błędów mi już nie wywali.
Panowie dziś nagle auto zaczęło pracować nierówno jakby wypadał zapłon, chcek się nie pali, przyspiesza normalnie, błąd P0014 jako jedyny-Diagnoza pozycjonow. osi krzywkow. na ssaniu
Czy to elektrozawor czy rozrząd nadszedł?
Taniej i szybciej wymienić elektrozawory.
Wymiana elektrozaworu na ssącym pomogła.
Wracając do tematu jeśli chodzi o ten dolny zestaw OE brakuje jeszcze dwóch zębatek nr 55354438 i 55354439. A np. zestaw z FEBI posiada je odrazu i kosztuje 448 zł na necie.
Bo kupowanie ich osobno to jest koszt prawie 700 zł. Bo je też trzeba wymienić prawda?
https://motostacja.com/p/FEBI-BILSTE...AaAu2GEALw_wcB
Można zaryzykować z tym zestawem?
Hej, znowu trzeba pomęczyć ten temat ;) Jako, że w końcu znajdę czas na samodzielną wymianę rozrządu mam takie pytanie czy już po całej operacji należy jakoś zwilżyć łańcuchy olejem, bądź jakoś po kręcić auto bez palenia żeby wariatory i cała reszta napełniły się olejem? Czy to jest nie konieczne?
Czesc
Czy ktos z Was ma doswiadczenie w zamiennikach dla 2,2 jts jesli chodzi o rozrzad? Jakiej firmy bedzie dobry jakościowo, tak zeby ze 100k km przejechac na nim? Moja brera ma teraz 160 tys i lancuch jest juz rozciagniety. W serwisie cena czesci to blisko 3k.