Proxim ale to zaden problem.. ;)
Ja tam olewam i wole co rok pomalowac niz jezdzic na 17;)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Proxim ale to zaden problem.. ;)
Ja tam olewam i wole co rok pomalowac niz jezdzic na 17;)
Mi tego nie musisz mówić.. Ale wyobraź sobie jak je założę teraz do ori sprężyn
dobra a teraz tak , mamy felge 5x100 a piaste 5x98 , czyli co można na zwykłych śrubach jeździć albo na pływakach jak kto woli :)
a jeśli w feldze 5x100 mamy gniazdo kulowe czy tam sferyczne to jak się ma to do rozstawu 5x98 też da się na zwykłych jechać czy trzeba kupić śruby kulowe ? dodam że nie ma śrub pływających kulowych :P
nie jeździłem na takich jeszcze felgach :P pytam bo wiem ze istnieją takie kwiatki
kolego nie chce mi się już setny raz tłumaczyć dlaczego nie wolno jeździć na zwykłych śrubach przy innym rozstawie felgi niż piasty. Jak ci felga obetnie śruby to się sam dowiesz wszystkiego dlaczego tak się stało.
a co do ori felg z VAGa z gniazdem kulistym, to bierze się coś takiego jak pogłębiacz ślusarski i przerabia się gniazdo felgi na stożkowe tak aby można było zastosować śruby pływające. Nie trzeba do tego maszyny, wystarczy kilka ręcznych obrotów
Można niemożna, ludzie jeżdzą ja jeździłem bo byłem przekonany że jesli poprzednia oosba co miała felgi w alfie nie używała pływaków to znaczy że rozmiar 5x98 także myślałem ze się nie da a jednak się da
Nawet chyba raz miałem z gniazdem kulowym jedne felgi i też się dało skręcić , sobie przypominam
dobrze że mi powiedziałeś o tym sprzęcie ślusarskim
Jak ci felga odpadnie i walnie w kogoś i zabije to może się ockniesz dlaczego ci było szkoda 100zl na plywaki!
Jest jazda i jazda, ja bym ci te śrubki na 40 kilometrach poobcinał. Zawsze mnie śmieszą ci ludzie od lansu w autkach- detalingi, woski, gleby, fele co wyglądają ja kołpaki za jakąś chorą forse, ale zawsze coś nie tak. Tu 100 złotych na porządne szpilki nie ma
Fizyka mówi że pierwsze były by przednie koła, wiec mógłby się naocznie przekonać o poczynionych oszczędnościach
O łopatoligocznie trzeba
Tak, koło napędowe- w tym wypadku przednie (ja tu 156 widzę) wcześniej urwie szpilkę niż tylne, które nie jest napędzane, a wytłumacz mi teraz dlaczego miało by być inaczej????????
Raczej stawiałbym na pojedyncze uderzenie/dołek wystawione na dowolne koło,
przy długotrwałej jeździe na takim drucie, siła i moment skręcający działające długotrwale na pojedyncze szpilki wystarczająco osłabiają śruby, które nie są przystosowane do takiego kierunku obciążenia, więc podczas użytkowania pojawiają się mikropęknięcia materiału i wystarczy w pewnym momencie np dobra dziura żeby uderzenie urwało dowolne koło.
siły działające od siły odśrodkowej powstałej z działania półosi napędzajacych są rozłożone równomiernie na każdą ze szpilek więc mało prawdopodobne że koło się urwie od samego przyspieszania, jedynie uderzenie koła o przeszkode daje siłe/przeciążenie skierowane w jednym zkanalizowanym kierunku, a w takiej sytuacji gdzie mamy taki drut czyli gdzie szpliki nie trzymają koła całą powierzchnią stożka tylko kawałkiem krawędzi to przy uderzeniu okazuje się że 50% szpilek zostaje odciążonych, a drugie 50% walczy z siłą reakcji wywołanej uderzeniem...
i jak już to mówi o tym dziedzina fizyki z matematyką - wytrzymałość materiałów i matrycowy rachunek tensorowy.
Jest na interniecie film z autkiem gdzie do twoich praw fizyki auto nie dociągnęło, bo przy starcie obcięło 5 śrub, wystarczył porządny slick i dużo kunia
rozumiesz pojęcie długotrwała jazda, mikropęknięcia i prawdopodobnie ? :]
czy Ci łopatologicznie wytłumaczyć ? ;)
to że się na jakimś tam filmiku bez porządnego opisu "co gdzie, jak długo i jak" urwało się przednie koło to tylko jeden przypadek z tych mniej prawdopodobnych...
niech się gość cieszy że się urwało przy starcie, a nie podczas jazdy :)
A co w sytuacji gdy zastosujemy dystans przelotowy (2cm) i w tym dystansie otwór na śrubę będzie o 1mm na promieniu większy? Czy jest sens stosować drugie pływaki[emoji848]?
co za różnica z dystansem czy bez? śruby po skosie wkręcisz przy czymś takim?
pozatym każdy dystans ma z reguły większe otwory, jak i felga, żeby śruba miała luz po bokach - inaczej nawet pływaków nie dałoby się włożyć
Ja miałem w Golfie 2 felgi ala BBS RS ale z ABARTHA 4x98 i też cwaniaczyłem jeżdżąc na ori śrubach . Zadupiając przez przejazd kolejowy w terenie zabudowanym zerwało mi koło ,które urwało mi błotnik i poleciało w nieznanym kierunku :) Dobrze ,że nic nikomu się nie stało . Auto niestety poza błotnikiem straciło zderzak przedni i miskę olejową . Nie warto dla 100-150pln ryzykować .
Co do dystansu przelotowego to on nie zmienia faktu ,że różnica między felgą a piastą dalej jest 1mm na śrubie a z racji tego ,że jest długa śruba to jest jeszcze bardziej narażona na naprężenie boczne tym bardziej nie myślałbym o zwykłej śrubie .
Właśnie na dłuższej śrubie inaczej rozkłada się naprężenie. Jeśli na długości 10 cm uskok wynosi 1mm to na każdy cm przypada 0,1mm, a jeśli śruba ma długość 20cm to na każdy cm przypada 0,05mm wiec im dłuższa śruba tym mniejsze naprężenie, chyba że jest inaczej. Zadaniem śruby jest przytrzymanie felgi i przeniesienie napędu a naprężenia z uderzenia powinny być przejęte przez centrowanie felgi, chyba ze komuś szkoda 20zl na to.
Centrowanie nie przenosi obciążeń, służy tylko do ustawienia felgi tak żeby była idealnie na środku
No po to centrowanie żeby wszystkie naprężenia od wybojów czy uderzeń nie zostawały na śrubach. A same centrowanie na pierścieniach nie powoduje ze felga jest idealnie w środku piasty, żeby tak było należy w czasie zakładania felgi na piastę stosuje się urządzenia centrujące idealnie felgę na piaście.
Mam pytanko gdzie mogę kupić nie plastikowe pierścienie centrujące z 68,1 do 58,1 (bo tyle jest w Alfie 156, z tego co wiem)????????
Felgi to OZ Racing
Możesz u mnie aluminiowe Ale niestety sa drogie. 40zł + wysylka gdzie w necie pewnie pół ceny z wysyłką.
A dlaczego nie chcesz plastikowych?
Wrócę do dom to na kompie znajdę
Jeśli piast nie jest zgodna z otworem w feldze to nie ma szans na przykręcenie tego idealnie. No dobra, w teorii jak ktoś się uprze to wycyrkluje, ale zbędna zabawa. Pierścienie muszą być. Śruby pływające też muszą być jeśli rozstaw śrub jest różny. Przy stosowaniu dystansów 20 mm zdecydowanie wolałbym takie przykręcane do piasty a do których przykręca się felgę bo można wtedy odpowiednio dobrać rozstaw i kołnierz centrujący.
- - - Updated - - -
Urządzenie o którym mowa to raczej jakaś pomyłka.
To jest tworzywo, które nie wzbudza mojego zaufania. A tak naprawdę mam też w domu Superturismo GT i tam mam pierścienie oryginalne OZta i wygląda to naprawdę porządnie, to co teraz najprawdopodobniej kupię będzie bez pierścieni lub ewentualnie też na wieśka
Po Czwartku fele z profilowego zdjęcia na sprzedaż, chyba że mi zakupy nie wyjdą
Oz sprzedaje poerscienie metalowe/alu do swoich felg.
Zawias seria, 17 cali. Lepiej 215/50 czy 225/50? Pytam, bo nigdy tak wysokich nie zakładałem, a to ma być dla dziewczyny
Wysłane z mojego Huawei P8 przy użyciu Tapatalka
A wejdzie proxim 225/50/17? Bo ja pamiętam jak założyłem 18/8"ET35 to przy oponie 225/40/18 która jest odpowiednikiem 225/45/17 bok opony już bardzo blisko szedł przy ramieniu zwrotnicy ,które idzie na górny wahacz .
Wrócę do tematu - co z tym urządzeniem centrującym koło na piaście, bo czekam na jakieś info i foty, a tu cisza ;)
Panowie co sądzicie o takiej feldze?Załącznik 195914
Szału nima
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Witam Panie i Panowie wiecie moze jak nazywa sie ta felgahttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...016/04/166.jpg i jaki otwor centrujacy i rozstaw srub posiada
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Amelinium z 20% dodatkiem krzemu. Masz nadzieję, że ktoś za pomocą złotej kuli poda ci wymiary ?
A to ta felga ma być do Alfy?????????
Co powiecie o styling 32 z rantem od bmw do GTV? Lub o Royal gt20.
felga 8,5J18R ET35 podejdzie mi do GTV? Ewentualnie opona do delikatnego naciągu.
Pozdrawiam