Jeżeli się nie mylę otrzymałeś już odpowiedź.
Printable View
Jeżeli się nie mylę otrzymałeś już odpowiedź.
https://www.oil-club.ru/forum/upload...1438690716.jpg
III-cia grupa. Widac tez po parametrach:
NOACK 11%
Temperatura plyniecia -40 °C
itd.
Lecz pakiet dodatkow uwazam za interesujacy. Oprocz tego lepkosc w temp. 100 °C (SAE40) dosc wysoka, ale wedlug mnie na plus. Typowa stara receptura, nowoczesne oleje maja w okolicach 13 mm2/s w celu oszczednosci paliwa.
P.S.
III-grupa/HC/GTL to tez oleje syntetyczne.
Na PAO jest m.in Synergy 0W30, Synergy 0W40, Synthence FS 0W30, Ultrance PSA 0W30. Z 5W40 żaden nie jest na PAO jako oleju bazowym - mogą być jedynie jakieś domieszki . Bezpośredni konkurenci Fluenc-a 5W40 tez nie są "generalnie" na bazach PAO ( nie wiem jak teraz w przypadku Ravenola VMO ale wg. starych kart nie był na PAO) a często kosztują nawet 50% więcej wiec nie wymagajmy wszystkiego:)
- - - Updated - - -
Trzeba wziąć pod uwagę, że mówimy o oleju kosztującym poniżej 17 zł za litr.
Eurol ma w ofercie "wybitny" olej na pełnej bazie PAO-estrowej - Super Lite Arctic 5w30 :
https://www.oil-club.ru/forum/topic/...5w-30-svezhee/
Olej jest genialny i porównywalny a nawet lepszy od najlepszych rynkowych konkurentów z Amsoilem włącznie ale niestety nie jest on dostępny na Polskim Rynku. Szkoda ale jest szansa, że może kiedyś pojawi się i u nas. Teraz takich olejów się praktycznie nie robi a szkoda.
matko ale to skomplikowane...jaki najlepszy olej bedzie do 2.0 ts ze 147 150 tys km przebiegu z gazem?
Ja nic nie wymagam bo znam realia i wiem, ze za te kase nie ma co liczyc na pelen syntetyk, udzielam tylko odpowiedzi na pytanie bo zapewne o to czy to HC czy PAO pytal autor. Ravenol chyba nie ma zadnego normalnego mid sapsa na pełnej bazie PAO w lepkości 5w40 jest tylko RUP serii racing 5w40 c3 ale imo na codzien przerost formy nad treścią. W tej lepkosci maja za to trzy full sapsy na PAO (VST, RCS i o ile pamietam VSI). Ogolnie w 5w40 i midsapsie ciezko o PAO w normalnej kasie, nawet Enviro to HC i nie wiem jak millersy ale podejrzewam, ze podobnie. Z reszta auto kolegi chyba nie wymaga mid sapsa skoro eurol zaleca super lite.
Z mid saps to Specol Premium C3 5W30 i 5W40 raczej nie do pobicia cena do jakości... [emoji6]
Enviro + to ponoć jest nie typowe HC ale coś podobnego - taki bardziej zaawansowany hydrockaking. Pojawia się też określenie baza HT. Niech się włyszkow wypowie on jest ekspertem :DW każdym razie nie jest to PAO-syntetyk. Millers XF/EE longlife 5W40 też nie jest olejem PAO-syntetycznym choć z tego co słyszałem jakiś % tego PAO tam jest. Prawdę tylko widmo powie (i to nie zawsze jednoznacznie). Z olejów C2/C3 oleje na bazie PAO-syntetycznej to prawdziwe rodzynki. Domieszki PAO (zwykle do 20%) można znaleść w olejach z normą VW 504/507 bo ta norma jest dość rygorystyczna i chyba po prostu dodanie PAO ułatwia sprawę. Podejrzewam, że kilka olejów z nowymi normami w lepkości 0W30 ma domieszki PAO lub PAO stanowi główną bazę. W przypadku Eurola mamy 2 C2/C3 oleje na bazie PAO - oba 0W30 jeden pod 504/507 a drugi pod PSA i grupę FIAT-a (Fiat 9.55535-GS1/DS1) i sądzę, że niektóre oleje innych marek z tymi normami i o tej lepkości mają albo domieszki PAO albo są na głównej bazie PAO.
PAO jest konieczne w przypadku normy VW 508/509 (lepkość 0W20) ale to temat na zupełnie inna dyskusję.
- - - Updated - - -
dołóż do tego Spec Premium C3 VW 504/507 5W30 - droższy ale warto. Naprawdę świetny olej z najnowszym pakietem pod 504/507 ale jakoś średnio się przebija na rynku. A 80% konkurentów wciąga nosem.
Enviro+ 5W40 to GIII tylko różni są dostawcy i można w tych normach zrobić olej na kilka sposobów mieszając różne lepkości GIII i stosując różne modyfikatory lepkości, nawet z tym samym pakietem jakościowym.
Trzeba przyznać Penrite, że mieszanka fajna bo CCS jak i pour point dobre przy niezłym odparowaniu Noack jak na GIII ale sam pakiet jakościowy klasy tego jak w Specolu Premium . [emoji6]
Oczywiście że Specol Premium VW jest mocniejszy niż zwykły Premium C3 i jak już pisałem tutaj wersja VW zawiera PAO (dla mocniejszej ochrony wymaganej przez 504 507) ale już więcej kosztuje a z tego co wiem to liderem sprzedaży jest nadal zwykły C3 Premium chociaż różnica w cenie na wymianie raz w roku jakaś wielka nie jest.