Penrite nie było wcześniej w PL, ani nawet w EU.
Printable View
dobra to zamawiam tego penrite 5w40. Zobaczymy jak sie maja rady forumowe w praktyce i przeskocze z castrola 5w30 na penrite 5w40 :)
Moja Alfa jeździła na castrolu 5W30 jak ją zakupiłem, ale po przeczytaniu tego tematu zrezygnowałem z tego oleju. Chociaż subiektywne odczucia nie były złe.
Ale dlaczego na W40 a nie inny W30?
Przyznam się,że temat olejowy bardzo mi się udzielił i już walczę z nim kolejną godzinę :D
Tym sposobem nasunęło mi się kilka pytań:
1.Dlaczego w poradniku Aritha zalecane są tylko olej C3 w kontekście diesli z DPF? Co z C4? ( no chyba ze to oznacza od C3 i wyżej ? )
2.Norma FIAT 9.55535-S1 jest spełniana przez Selenie WR PE, która to spełnia normę C2 czyli HTHS poniżej 3.5. Rozumiem że ma to znaczenie tylko ze względu na niższe spalanie przy HTHS poniżej 3.5 ?
3. W opisie technicznym Penrite Enviro+ 5w40 podaje się że spełnia on normę "C2/C3" co w zasadzie powinno się wzajemnie wykluczać. ( hths jest 3.6 czyli wychodzi na c3)
4. Norma 9.55535-S1 różni się od S2 chyba indeksem HTHS i skoro bardziej nam zależy na ochronie silnika niż na niższym spalaniu to możemy zalać olej z S2 ? (tutaj dodam, że nie udało mi się znaleźć żadnej specyfiki norm, po prostu przypuszczam że S1 różni się od S2 tylko indeksem HTHS na podstawie różnic w olejach spełniających normę S1 i S2)
5. Jakie są techniczne przewagi olejów PAO/ESTR nad HC ? Po analizie tabelek technicznych Mobila ESP 0W40 (HC) i Penrite Enviro+ 5W40(syntetyk) nie widzę jakiejś kolosalnej różnicy( oczywiście wiem że to inna klasyfikacja SAE ale nie ma tam jakiś różnic miażdżących i podkreślających przewagę syntetyka nad HC)
Podkreślam że nie jestem chemikiem. Swoje opinie wysuwam głównie na analizach lepkości w temperaturach 40 i 100, liczbie zasadowej i indeksie HTHS i na pewno się pomyliłem jakieś 10 razy :D Generalnie takie wypociny laika :D
Amsoil jest w Polsce straszenie drogim olejem, to fakt, ale spełnia też najnowszą normę dla diesli z FAP-em, tj. nową normę C4, co w 159tkach powinno byc istotnym czynnikiem przy wyborze oleju. Cena za około 5 litrów (US gallons) waha się na alledrogo w przedziale 280 zl z przesyłka i niestety tylko jedna firma zajmuje się dystrybucją amsoila w Polsce. Odnośnie własnych wrazen: silnik raz zalany Millersem 5W40 XF energy efficient z technologia nanoczasteczek chodził o pol tonu ciszej i bardziej miekko niż na wczesniej zalanym valvoline maxlife 5W40 "diesel cos tam". Penrite enviro+ 5w40. Silnik pracuje rownie miekko chodz odrobinke glosniej (odczucie subiektywne) teoretycznie olej spelnia normy c2/c3 co jest troche dziwne, no ale niech im bedzie. W moim sklepie jest on o 25 zl tanszy od w.w millersa wiec wybor pada na niego, ponadto Penrite dopiero wchodzi na europejski rynek dbajac o klienta przynajmniej narazie, co mnie przekonuje. Odnośnie wyższosci Pao/est nad hc jest napisane duzo w sieci. M. in. wyższa stabilnosc temperaturowa, czyli olej w pelni syntetyczny utrzymuje swoja lepkosc w szerszym zakresie temperatur co jak wiadomo ukazuje sie najbardziej podczas zimnego startu. Jest to tzw lepkosc kinetyczna.
Największą i przeważająca różnicą pomiędzy PAO/HC jest trzymanie parametrów w dłuższym okresie czasu. Parametry olej HC może mieć czasem nawet wyższe, lecz niestety szybciej traci te wartości wraz z przejechanymi kilometrami niż jego odpowiednik PAO.
Penrite 5W40 może być stosowany jako zamiennik dla klasy 5W30. https://www.youtube.com/watch?v=5oHiykjx54Y
Sugerowałem się lepszymi właściwościami tego Penrite'a w wysokiej temperaturze względem olejów klasy 5W30, z uwagi na zdecydowanie nieemerycki styl jazdy oraz poprawioną mapę silnika.
i moje pedantyczne zapędy zostały właśnie zahamowane - ściągani miski wymaga odczekania 12h aż silikon zwiąże i dopiero wtedy można miskę zakładać a dodatkowo mogą być problemy z uszczelniaczem wału od strony skrzyni i może to pokomplikować temat.... tak też daje se siana i kupuje płukankę plus jakiś olej z gamy mobila - mam na nie duży upust w pracy i wiem że to korporacyjne szczyny itd. ale wymienie za 10 tys km i będzie git.
Pytanie brzmi co bedzie lepsze - Mobil 1 ESP Formula 5w30 czy ESP Formula 0W40(spełnia c3) ? Jeździł ktoś na specyfikacji 0w40?
jakieś opinie o Valvoline 5w30 maxlife?