To jest najlepszy sposób sprawdzenia koła i czujnika. Więc jak ten test jest OK to wiązka do ECU albo same ECU się uszkodziło.
Printable View
Nie tylko. 0340 to rowniez brak synchro miedzy walem a walkiem. Wiec jezeli masz dostep do oscyloskopu to rzuc sobie na drugi kanal sygnal z walu i pokaz oscylogram.
p0340 na pewno też może być.
Nie ma problemu, jednak pomiar będę mógł zrobić dopiero w następnym tygodniu z powodu obecnie wymontowanych wtrysków. Jeżeli już będę miał charakterystyki to dam znać...
A one powinny się pokrywać czy jest jakieś przesunięcie ?
Pokrywać się nie będą.
Jak umiesz obsługiwać oscyloskop to będziesz wiedział czy coś jest nie tak ;)
Jak nie będziesz to prześlesz na priv.
Sprawdzenie oscyloskopem nie było jednak konieczne.. okazało się że winny był akumulator napięcie przy rozruchu na tyle spadało że wyrzucał błąd czujnika, Ciekawostka jest to że tylko to było objawem. Nowy akumulator rozwiązał problem.
Siemanko,
Walcze już jakiś czas z błędem niedoładowania mimo, iż cięgno zmiennej geo. w turbosprężarce chodzi lekko po zassaniu powietrza przez przewód wychodzący z overboostu.
Mało tego przewody podciśnieniowe wymieniłem na nowe i sprawdziłem na szczelność - brak nieszczelności.
Silnik odpala i gaśnie nornalnie bez stuków jakie miałem jak był pęknięty jeden przewód (klapa gasząca się nie zamykała).
Błąd pojawia się tylko podczas mocno dynamicznej jazdy na autostradzie na 5 biegu.
Mało tego auto rusza z kopa bez błędu. Próbowałem to na biegach od 1 - 4 do odcinki i błąd się nie pojawił. Dopiero po wbiciu 5 biegu i wciśnięciu pedału gazu do podłogi wywala MSCF na szafie, który sam znika (nie muszę ponownie odpalać silnika).
Jak pojawi się ten błąd to auto mimo wciśniętego pedału gazu do podłogi w ogólne nie przyśpiesza.
Po zredukowaniu na 4 znów dostaje kopa do odcinki i tak w kółko.
Zauważyłem też, że przez to spala mi więcej ON, bo o jakieś 0.5l/100km.
Overboost już rozbierałem i czyściłem, podobnie jak czujnik ciśnienia doładowania.
Czy w takim przypadku zawór egr. może mieć coś do tego? Mam go odślepiony. Zaślepić?
Co wybrać w FESie, aby sprawdzić, czy to overboost, czy czujnik ciśnienia doładowania świruje?
Pacjent: 156 1.9jtd 8v 02r.
zaślep egr - to dobry krok
Dzisiaj podczas jazdy i próby wyprzedzenia busa wywaliło mi błąd MCFS na desce z sygnałem dźwiękowym i samochód zgasł. Po chwili udało się go odpalić ale podczas jazdy i próby przyspieszenia samochód szarpał. Lekkie szarpanie zdarzało mi się wcześniej ale raz na jakiś czas i nic więcej się z autem nie działo aż do dzisiaj. Odczytałem błędy i zapisało mi takie:
P0262 - Cylinder 1 Injection - nieprawidłowy sygnał
sprawdzałem korekty wtrysków i na 1 cylindrze przy temp silnika 60 st miałem korekte +1,3 - 1,5 a na 2 lub 3 wtrysku (już nie pamiętam którym a nie zapisałem sobie wykresu) miałem podobne wartości ale na "-". Czyżby wtryski padały? Trzeba wymienić całe czy wystarczą same końcówki?
Czy ten błąd może być spowodowany złą jakością paliwa? Bo ostatnio tankowałem na innej stacji niż zwykle