Jak Ci spełni normę spalin i zostawisz puche z dpfa to czemu byś miał mieć jakieś problemy? Jeżeli przejdzie normę spalin to wszystko będzie git
Printable View
Jak Ci spełni normę spalin i zostawisz puche z dpfa to czemu byś miał mieć jakieś problemy? Jeżeli przejdzie normę spalin to wszystko będzie git
Cześć, mamy tu gdzies na forum tutorial jak wyciagnac wklad z dpf? bo niewiem jak sie za to zabrac.
i jak jest "sygnalizowane" wypalanie dpf w naszych 159?
czy ma znaczenie czy zrobimy chipa przed albo po wycieciu dpf?
2.0 jtdm
i przedewszystkim jak sprawdzic czy filtr dpf juz nie jest wyciety ??
nikt nie potrafi odpowiedziec na pytania? ..
i powiedzcie co to za ekologia skoro ludzie zamiast gasic auto jada zrobic rundke 10km zeby wypalic dpf ?+wieksze spalanie :P
Nie ma sygnalizacji
Czy jest czy nie ma, to musisz wyjąć go z auta i zajrzeć do środka. Wiem, że wycinają w ten sposób, że puszkę rozcinają od góry i wydłubuja wkład, a póxniej spawają ponownie, tak, żeby możliwie niewiele było ingerencji widać. Ale póxniej i tak trzeba DPF wyprogramować z kompa.
Sygnalizacji wypalania nie ma. Widać to po chmurze spalin z tyłu auta na początku procesu wypalania i po spalaniu chwilowym podniesionym o 2-3 litry. Możesz też sprawdzić w kompie jak często się wypala, kiedy było ostatnie wypalanie i kilka innych parametrów.
Ja u siebie mam i skoro działa, to nie ruszam. Latam głównie w trasy i wypalanie co 800 - 1000 km.
doczytalem na forum ze podczas wypalania wskazowka od turbo szybko spada i trzyma sie zera.
u mnie jest to samo, i obroty na jalowym 900, + auto DUUZO slabsze, czasami nie chce sie rozpedzic powyzej 150km/h
u was jest tak samo? i przejechalem jakies 10km i wszystko wrocilo do normy, tak krotko by sie wypalal ?
U mnie w 2.0 wypala się równe 10 min. Przy puszczeniu gazu wskazówka od turbo spada na 0 a chwilowe spalanie pokazuje ponad 4-6l/100. (To takie alfowskie 0/100.)Jak się nie wypala to pokazuje po odpuszczeniu właśnie te 2/100. Przy jeździe tylko w mieście mi wypala się co ok 300 km.Nie zauważyłem nigdy"czarnej chmury" ani spadku dynamiki.
Chłopy to cza usunąć, nie ten samochód
Nigdy nie zauważyłem, żeby był słabszy podczas wypalania. Dym jest widoczny tylko w momencie rozpoczęcia procesu wypalania, a samo wypalanie trwa ok 10 minut u mnie. W insigni sąsiada po rozpoczęciu wypalania ma komunikat na wyświetlaczu , żeby kontynuować jazdę ... pewnie nie bez powodu. Jeśli widzę, że się DPF wypala to jadę aż skończy i do tego zrzucam bieg, żeby były wyższe obroty. Na pewno to nie zaszkodzi.