-
Ja mam koła do upalaniu i do jazdy, wziołem raz Hankooki K117 na tor to się okazało że się w ogóle nie nadają, a w testach gazetowych gniotą inne na miazgę. W takiej opcji sprawdzona marka w stylu Dunlopa SportMaxa RT były dużo lepsze- dosadnie nieporównywalnie lepsze
Wysłane z mojego XT1580 przy użyciu Tapatalka
-
Co do porównań 16 i 19 woziłbym jeszcze dużą poprawkę na drogi po jakich jeździmy.
Szeroka 19 kocha koleiny, dziury, krawężniki itp.
Osobiście w 159 mam 16 ;)
-
No ja zmieniłem akurat na tá samá szerokość.
Generalnie lepiej trzyma się w zakrecie . Hamowanie wyrażenie lepsze a na mokrym dużo lepsze.
Te Pirelli co miałem to na mokrym to jakaś masakra./ 6mm
bieżnika/.Sawy są dobre ale napewno sá lepsze opony.
Są ostatni sezon za rok wkładam nowe .Jakie nie wiem
Za rok będę mógł ocenić czy Dębica była trafionym wyborem do delty
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
-
Panowie a slyszeliscie ze fulda w lutym wypuscila nowa wersje popularnej ale juz starej sportcontrol? Nazywa sie sportcontrol 2 etykietka lepsza jak poprzednik, cena taka sama. W rozmiarze 215/45r17 ma (C,A,67). Chyba to bedzie moj wybor.
http://motoryzacja.interia.pl/wiadom...ch,nId,2361518
-
Co do tej szerokości, to natknąłem się na takie znalezisko :
http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=6599
dość zaskakujące wnioski - po pierwsze różnice są małe jeśli chodzi o masę koła. Czym jestem cholernie zaskoczony i węszę spisek :) Nie no, coś mi tu nie gra. Ale może, sam mam w swoim wozie porównanie z jednak cięższymi które są większe na średnicy, co na przełożenia wpływa itd.
Piszą tam też o testach z 2003 r na torze z kółkiem 39 sekund, lżejsze koła miały 0,4 sek lepszy czas. Niby mało, ale i czss okrążenia krótki, przy dłuższym by się wydłużyło już do znaczącej ponad 1 sek przy 1,5 minuty okrazeniu. Ale czy znaczącej istotnie ?
I jeszcze jeden test na tym forum jest przywołany, gdzie testowano szersze vs węższe - w opisie przy wrażeniach z najszerszej wniosi takie, że co zyskuje na zakrętach szerokością, gubi na przyspieszaniach i hamowaniach z powodu większej masy. Więc jednak ta masa ma znaczenie .
Ale co do wspominanej szerokości - może kogoś zaskoczyć- węższa opona jest tam szybsza (245 vs 255) . Niby tylko 0,5 sek .Ale na kółku 50cio sekundowym, to bardzo krótko. Przy 1,5 minuty byłoby już 1 sekunda, a to już sporo.
To czynniki performace'owe :)
A czynnik ludzki - komfortu , mówi aby jednak z tą szerokością nie przesadzać. Na tafli świetnie się prowadzi, ale trochę nierówności i dają znać koleiny, kałuże, niższy profil , opór przy manewrowaniu też może męczyć co poniektórych .
No i czynnik względności - subiektywny. Pamiętam jak ze 185/65/15 zmieniłem na 205/55/16 (co dziś za balon uważam ;) ) - jak kląłem na te rozmiary, jak źle się jeździło po koleinach, jak twardo, jak strasznie w ogóle :) . Teraz Vkę mam zima lato 215/145/17 i cieszę się komfortem . Względność - pojeździłem trochę na naprawdę taczce . No i inna sprawa że jakość dróg przez ostatnie z grubsza 10 lat bardzo mocno się podniosła, w mieście kolein praktycznie nie ma, to można na naleśnikach sobie i po bułki jeździć. Tzn w Rzeszowie, bo wiem że są jeszcze miejsca gdzie są jeszcze koleiny i też trzeba to brać pod uwagę przy wyborze rozmiaru - gdzie jeździmy.
-
Czyli różmiar ma znaczenie
-
No tak i nie. Szersze wolniejsze w jednym teście lub niewiele szybsze lub równe w innym, zależne od testu, różnice bardzo drobne, tor kręty..
Tak że wniosek wg mnie taki, żeby takie jak instrukcja podaje stosować i będzie git.
-
Jest taki zakręt "w Nieczech" co na 215/45 R17 biorę go przy 180 z minimalnym zapasem bez cięcia, a na zimówkach 205/55 R16 170 z tak samo minimalnym zapasem
Ja tak jak Andrzej kiedyś 205/55R16 to było maks i w niektórych koleinach w stronę Łomży dosłownie trzeba było trzymać dwoma rękami kierownicę. Na tą chwilę jeżdżę latem na kołach od 215/45 R17 do 225/40 R18 i nie jest znośnie. Inna sprawa że na wspomnianej drodze dalej w koleinach jest tragedia, bo tam się nic przez te lata nie zmieniło za bardzo
-
Andrzeju pamiętaj porównując czasy że węższą oponę szybciej dogrzejesz.
-
Przykład na to był chyba jak ty jeździłeś na 15 calowym Sliku, a ja na 18 ty po 3 chyba już dawałeś ile fabryka dała, a ja zrobiłem bączka i w zielone.