Zbiorniczek. Sitko sie stanęlo w poprzeg i zatyka plyn ktory dochodzi do pompy. Sam to mialem .
Printable View
Zbiorniczek. Sitko sie stanęlo w poprzeg i zatyka plyn ktory dochodzi do pompy. Sam to mialem .
Wg mnie może dotyczyć i tbi. Ja u siebie zaraz po kupnie widziałem, że momentami się z niego wylewało, później miałem urwane to sitko i trzeba było wymienić zbiorniczek, bo sitka nie dało się wyjać. Nie potwierdzę że na 100% ale z tego co czytałem to takie oznaki mogą wskazywać na ciągle zapychające się te sitko itp itd.
Ok. Dzięki,zamawiam nowy zbiornik i po niedzieli sie wszystko wyjasni
Wysłane z mojego LG-D682 przy użyciu Tapatalka
Ja też mam coś na kształt gumowania, wymieniłem profilaktycznie zbiorniczek, choć do 2,4 pozmianowy jest dokładnie taki sam, i niewiele się zmieniło. Dźwięk jest to mało słyszalny, na zewnątrz wcale, tylko w środku. Jestem prawie pewien że to raczej magiel się odzywa i z czasem będzie trzeba tam zajrzeć.
Jak wlejesz za dużo, to będzie wybijać przez odpowietrznik w korku i wylewać się na zbiornik. Z moich obserwacji najlepiej jest mieć troszkę poniżej MAXa na ciepło.
U mnie słychać denerwujące wycie pompy na jałowych obrotach (ale tylko wewnątrz auta, niosące się z kolumny kierownicy). Pojawiło się po tym, jak kiepski mechanik postanowił naprawić wyciek z węża gumowego, który za silnikiem idzie do magla. Wcześniej wspomaganie chodziło idealnie, ale ubywało płynu. Po tej "naprawie" - zdjęli wąż i dali do zakucia - słychać wycie a kierownica chodzi źle - drga i inne dziwne rzeczy się dzieją.
Prawdopodobna diagnoza to źle zakuty wąż - zmniejszona jego średnica wewnętrzna - co powoduje wzrost ciśnienia w układzie. Recepta to co najmniej wymiana przewodu aluminiowo-gumowego całego od pompy aż do magla - 500zł za sam przewód. O ile pompa i magiel jeszcze do czegoś się nadają.
Przy tym wszystkim płyn w zbiorniku jest gładki jak stół. To tak jakby ktoś miał podobne objawy i zastanawiał się co się dzieje... :)
Wymieniłem zbiornik.
Wymieniłem również płyn na zielony, gdyż okazało się że w układzie był chyba żółty?
I wydaje mi się że jest gorzej.
Może spróbować zmienić na czerwony?
P.S. Z jakim momentem dokręcania się śruby (holenderski czy jakoś tak:) przewodow wspomagania przy maglownicy. Musiałem je odkręcić by dokładniej wyczyścić układ przed zmianą płynu i nie chcę ich ukręcic, a delikatnie mi się jedna poci.
Na pierwszej stronie tego wątku przeczytasz, dlaczego nie zmieniać czerwonego na zielony. Gdzieś jeszcze tu na forum ktoś konkretnie pisał (yonash?), że po zmianie czerwonego na zielony przez ASO (razem chyba ze zmianą zbiorniczka), po pewnym czasie sikało z magla bokami - rozwaliło uszczelki czy coś, nie pamiętam.
Te płyny nie różnią się tylko kolorem, jeśli na zielonym jest gorzej to wymień w całości na czerwony.
Zamieniłem płyny prawie 3 lata temu. Przejechałem od tego czasu 65.000 km. Z maglem nic się nie stało.
Wczoraj moja 159 się obraziła. Najpierw urwałem linkę za która ciągnie klamka zewnętrzna od kierowcy strony a później zaczęło lecieć z maglownicy od strony pasażera.. Zdjąłem dzisiaj osłone gumową z prawej strony i wyleciało 100ml oleju. Skręciłem koła na maxa w lewo i sie okazało że jest rdzawka na tym "tłoku który wychodzi z magla. Rdza pocięła na 100% uszczelniacz w środku magla i leci teraz jak z dupy czejena :) Ma ktoś używany magiel? Jest sens dawać mój do regeneracji? Jaką firme polecacie?
Ja wymieniłem zbiornik i zalalem nowy plyn GI E. Niestety problem wycia nie ustąpił,do tego zalali mi za dizo plynu i jest powyżej max.....
Wysłane z mojego LG-D682 przy użyciu Tapatalka