Wy kupujecie zawsze z indeksem nośności przynajmniej 96?
Printable View
Wy kupujecie zawsze z indeksem nośności przynajmniej 96?
[QUOTE=Dareek;1782457]jeżeli przy zakukie opon sugerujesz się"ładnym wyglądem bieznika" to nie mam pytań :edziahaha:
- - - Updated - - -
a uważasz, że te co podałem to takie słabe gumki? jakoś mi się nie wydaje :) - poczytaj parametry
- - - Updated - - -
a tu opona, którą mam w suzuki
http://www.felgi-opony.com/opony.php...ason=26&mfc=12
Przy alu 19' 96Y wartość minimalna. Opony muszą znosić przeciążenia w zakrętach.Poniżej 96 to już Twoje ryzyko.Jeżdżąc z dużą prędkością ja bym nie ryzykował.W koncu silniki z dobrymi osiągami służą do szybiego przemieszczania sie z punktu A do punktu B. A dobre opony to podstawa bezpieczenstwa.
No dobra czy znaczy to że na oponie którą zaleca producent 205/55/16 91V ,nie można jeździć tak samo szybko jak na oponie 225/50/17 98W?
Jak to się ma do Twojego twierdzenia?
Dla różnych rozmiarów opon producent przewidział różne indeksy nośności. Z powietrza sobie tego nie wziął, tylko wyliczyli to inżynierowie i warto się tego trzymać. Różnice w cenach opon o różnych indeksach nie są jakieś przesadnie duże.
Ale ja nie pytam po to żeby usłyszeć "bo tak ma być". Chciałem usłyszeć jakiś konkret. Tłumaczenie że tak zaleca producent, bo jego inżynierowie tak wyliczyli, znaczy tyle co nic. Jakoś do większości zaleceń producenta się nie stosujemy.
Ja pisze o swoim doświadczeniu - na modelu ZE 914 przejechałem 45 tkm naprawdę mega się kleiły jakoś zużycie paliwa w stosunku do wcześniejszych Potenza RE050A bez różnicy, za to o wiele cichsze i praktycznie zero zużycia- piszę o rozmiarze 225/40 R18.
we wrześniu kupiłem Falekn FK435 i też jest naprawdę suuper. Do tego jest ubezpieczenie które działa- sprawdzone.
aha- jako ciekawostka- opony made in...Japan.
A jako kolejny argument powiem C, że marka tych opon idzie do pakietów S-Line w Audi na pierwszy montaż, a tam raczej trudno ich posądzać o brak rozwagi.
ale zrobisz jak uważasz.:)
- - - Updated - - -
krótko- nośność opony to jej wytrzymałość na zginanie , przeciążenia boczne, przeciążenia przy hamowaniu etc.
Jeżeli będziesz miał opony niższej nośności może się okazać iż nagle w czasie np szybkiej jazdym w ostrym zakręcie coś nie wytrzyma i będzie bum....
pomijam fakt ze ubezpieczyciele mają ostatnio zajoba w kwestii sprawdzania parametrów opon w razie dzwona.
- - - Updated - - -
Bardzo dobry wybór- pamiętaj o ubezpieczeniu
a jak według Ciebie wypada porównanie ZE 914 do FK 453 ?