Po za tym wycie zaczyna sie po rozgrzaniu silnika, ma ktos podobne objawy??
Wysłane z mojego LG-D682 przy użyciu Tapatalka
Printable View
Po za tym wycie zaczyna sie po rozgrzaniu silnika, ma ktos podobne objawy??
Miałem takie same, zniknęły po wymianie zbiornika
Niestety u mnie nie zniknęły..... Trzeba sprawdzic pompe.
Panowie, mam takie pytanie - czy niewłaściwie działająca (obciążona) pompa wspomagania, na biegu jałowym może powodować falowanie obrotów? Szukam przyczyny falowania obrotów (+- 30 obrotów na zimnym silniku podczas posotoju) w belli którą mam od miesiąca i po sprawdzeniu oczywistości (EGR, przepływomierz, wtryski) szukam dalej.
Zauważyłem, że na postoju kręcąc kierownicą odczuwam gumowanie, przy kręceniu zmieniają się obroty silnika (+-70), podejrzewam że za falowanie obrotów bez kręcenia kierownicą odpowiedzialna może być też pompa wspomagania. Pojemnik na olej wspomagania mam jeszcze starego typu (czerwiec 2008 r.).
Czy ktoś montowal regenerowana pompę wspomagania, jest sens sie w to bawic czy tylko nowa?
Hej. W mojej alfe na postoju przy kreceniu kierownicą czuć delikatne dragnia na kierownicy. Możliwe ze zobiorniczek mam sypnięty (widać, że wcześniej wywalał płyn bo wyczyszczone pod nim jest i slisko) i nie wiem czy zmieniony był na ten stary czy dali nowy. Nic innego się nie dzieję oprócz tych małych drgań na postoju. Powiedzcie mi czy mam stary zbiornik czy nowy. Poniżej foto:
Dodam jeszcze ze płyn nie wariuje w zbiorniczku. Sprawdzałem na zimnym silniku - może na ciepłym zacznie?
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...79344448_n.jpg
Ja mam to samo. Płyn gładki jak stół a wspomaganie pracuje źle. Lekko buczy pompa na obrotach jałowych, przy kręceniu na postoju są mocne wibracje. Zbiornik mam pozmianowy. W moim przypadku na 90% jest winny wąż od wspomagania, ten co idzie z tyłu za silnikiem do magla. Miał przecieki, majstry go zakuły na nowo, prawdopodobnie zrobili to źle zmieniając jego parametry (średnicę wewnętrzną) co spowodowało wzrost ciśnienia w układzie a spadek przepływu. Drgania pochodzą chyba od otwierania się zaworu na pompie, który próbuje regulować ciśnienie.
Kiedy wąż był jeszcze dziurawy, wspomaganie chodziło idealnie. Jestem wstępnie umówiony na wymianę całego przewodu (od pompy aż do magla jest to całość, gumowo-aluminiowa).
Dodam, że przekładnia chodzi coraz gorzej, zaczynają pojawiać się dziwne dźwięki itd. więc możliwe, że dłuższe utrzymywanie takiego stanu prowadzi do uszkodzenia magla.
No u mnie to bardzo delikatne wibracje są i nic nie buczy właśnie, dlatego możliwe ze zbiorniczek. Tylko teraz niech mi ktoś mądry powie czy mam stary zbiorniczek czy nie:D Z tego co widze to jest 0|5 i strzałka na 10, więc czy to jest z października 2005 zbiornik? Jeśli tak to po prostu oryginalny padł i wymienili na starszy bo mam SW. Jeżeli dobrze odczytuję datę to proszę, powiedzcie bo wtedy bede wiedzial ze zbiornik do wymiany.
Na to wygląda - październik 2005. Po zdjęciu całego zbiornika można poznać czy to przed- czy pozmianowy - ma inny kształt (montaż).
Teoretycznie jak płyn jest spokojny, to zbiorniczek jest w porządku...
Zadzwonilem do aso w Zielonej Górze i... nie wiedział gość jak odczytac date produkcji tego zbiorniczka... no żenada... Jeżeli to zbiorniczek to płyn na pewno musi buzowac?
EDIT:
Zadzwonilem serwisu autka.pl (wszyscy wiemy ok kogo chodzi) i dowiedziałem się, że jeżeli delikatne drgania są a płyn sie nie burzy i pompa nie wariuje to tak ma być i mam się nie przejmowąc bo 90% 159 to ma. Także jeżeli ktoś ma coś podobnego jak ja to sprawę trzeba olać i TTTM a jeżeli już cos słychać niepokojącego no to wtedy trzeba działać. A ta data na zbiorniczku to podobno żadnego znaczenia nie ma. Jeżeli ktoś ma fotke pozmianowego to poproszę i sobie porównam czy mam pozmianowy czy nie (bo to że był zmieniany u mnie to jest w 100% pewne tlyko pytanie na jaki?) :)