No auto bild to też super wirygodne żródło.
Ja im nie wierzę jak pisowi
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Printable View
No auto bild to też super wirygodne żródło.
Ja im nie wierzę jak pisowi
Słabość, czuję słabość... jak się w testach różnych przewija w kółko to samo, zagłębiając się w temat ma przełożenie na inne porównania, czasy okrążeń, podjazdy itd, ale w pół , czy całkiem anonimowy koleś na forum powiedzmy Alfy czy opiniach na oponeo, czy nawet kumpel w knajpie, który jeździ po drogach w ruchu uliczny, w życiu nie doszedł do limitu opony, a jak doszedł to nie wie czy to opona, czy hamulec, czy zakręt, czy nawierzchnia , nic nie wie, więc gdy taki ktoś powie ... Przepraszam, nawet nie powie, napisze "ja tam mam XYZ i jest super" , w teście niemieckim na końcu, 10m dłużej hamuje, ale co oni wiedzą te pismaki, posmarował im Continental to tak napisali dranie" . No po prostu informacja cenna, wiarygodna i w ogóle mierzalna. Wiemy tylko i wyłącznie tyle, że ma oponę XYZ. I tyle. A i producenci aut - na Iwszy montaż chłam zakładają, żeby się ludzie rozbijali bo wtedy nowe auta kupią. Założyliby Achillesa i nikt by nigdy z drogi nie wypadł i hamował na metrze. Ale nie , to spisek producentów opon niemieckich i samochodów. Aha, a w Smoleńsku był zamach oczywiście.
Ja rozumiem podejście do szkopskich pism itd., ale jak na lewo i prawo powtarzane różne źródła mówią z grubsza to samo, to może coś tam jednak więcej z nich pożytku niż do podcierania.
Maiłem co innego na myśli- pierwsza lepsza opona załóżmy przywołany TS 850 w rozmiarze 185 i 15 calowym kole założonym np w Polo będzie się zachowywał zupełnie odmiennie jak np 215 na 16 czy 225 na 17 calowej feldze w AR 159- cóż fizyki nie oszukamy - inny nacisk obciążenie etc. Fizyka w czystej postaci. nie pisze że będzie źle ale moze być nie do końca tak samo.
dlatego napisałem - test może mieć charakter poglądowy.
Patrząc na to wszystko nie ma złotego środka- testy be bo na zlecenie, userzy się "nie znajo i piszo głupoty", na forach tez "piszo" od rzeczy.
Ja opieram się na swoich doświadczeniach a jak ktoś mnie pyta to odpowiadam nie mam interesu w tym żeby gloryfikować konkretny model i nie mam parcia na premium ale z doświadczenia wiem że mniejsze prawdopodobieństwo wtopy.
- miałem Barumy Polaris 2, Miałem GY 4 Seassions, Były Dębice Frigo chyba 2 lub 3, Były Falkeny 8914 456 czy 510 , były GY Eagle F1, Bridgestone RE05A, Pirelli P6, Uniroyal Rainexpert 2, micheliny Pilot-y, Conti TS 830 850 i 860 teraz mam P7 Cinturato Blue. Wtopy miały wspomniane GY które przy 4 mm nie nadawały sie do jazdy na mokrym RE05A znikneły po 20 tkm pilot-y popękały po 3 sezonach, GY 4 seassonns - wielozesonowe - za duży kompromis i niebezpieczne pływanie w lecie. O oponach klady Barum, Dębica i Uniroyal- cóż- może do miejskiego auta to tak ale mimo to guma starzeje się znacznie szybciej.
Były też Cotni EcoContact EP - zniknęły po 15 tkm - w szalonej pandzie o mocy 60 koni nie dało sie ruszyć- jak plastikowe.
Conti miałem TS 830 i były to super zimowe opony dlatego w Julce siedzi TS 850 a w F500 TS 860 i nadal jest super.
Lednie był ostatnio Falkeny ale zamiast wcześniejszych naprawdę dobrych 914 coś mnie podkusiło wziąłem 456 - zniknęły z przodu po 25 tkm i były sporo głośniejsze potem 510 i było ok - teraz siedzą wspomniane pirelli - i jest duuuzo bardzo dużo ciszej - na razie mają około 200 km przebiegu więc nic więcej nie napisze.
To są Andrzej fakty zdobyte przeze mnie tyle i tylko tyle a czy to się komuś przyda czy nie - każdy niech oceni.
Inna sprawa ze testy dotyczą nowych opon - zrobić powinni test np opon 3 -letnich i np bieżnikiem 5mm. Podejrzewam ze możnaby się mocno zdziwić.
To będą różnice między zachowaniem samochodów, a nie opon i to jest tak oczywiste że o tym nawet nie ma co wspominać. To tak jakby powiedzieć że lód jest śliski. No jest , wiadomo
A Conti TS 850 będzie świetny na Polo i będzie świetny na Alfie 159 . I o dziwo świetny również w testach :)
Jak możesz na tzw "własnym doświadczeniu" się opierać i taką drogę zalecać, jak ktoś klupuje pierwsze opony ? jakie ma doświadczeie ? Jakie jest Twoje znikome przy tym co w testach jest przemielone - 50 opon, w jednym wozie, jednych warunkach itd. Jak można swoje , najczęściej nierównoległe "doświadczenia" porównywać z tym .
Swoją drogą to co piszesz zgadza się z grubsza z testami , tymi niby-spiskowymi :)
RainSport 3 nazwany tutaj szajsem 6 miejsce? Oczko wyżej od podobnu super SportMaxxów? Test musiał być ustawiony przecież to "nawet nie stało koło dobrej opony" ;) Już nie wspomnę, ze Sava aka Dębica UHP2 również tutaj zjechana wypadła na dobrego średniaka, a nie najtańsza budżetówkę. +1 za link Andzieju. Imo Bardzo ciekawe zestawienie :)
Andrzej bild już nie raz pokazał ,że jest stronniczy.
Trzeba do wszystkich opinii podchodzić z otwartą głową .
Spisek czy nie spisek a wierzyć ślepo nie ma sensu.
I faktycznie pomiary opon dwuletnich byłby całkiem ciekawy
Toteż mówię wciąż o sprawdzaniu w kilku źródłach - testach, i jeśli coś tam się powtarza w środku stawki to pewnie tam jest, jak na szycie to pewnie tam jest, jak na dnie to podobnie. Nie ma siły .
Co do Uniroyal'a - to test drogi hamowania, nie przyjemności prowadzenia i ścieralności, a te cechy zdaje się kylo1986 wymieniał jako niefajne.
Co do Savy UHP - od lat uznany średniak, nie top, nie dno, ot normalna opona, przewertowałem o niej przed zakupem conieco, założyłem na 166 3,2 - do spokojnej jazdy, ale bezpiecznej.
A że to jest to samo co Dębica to nie wiedziałem. Faktycznie twardnieje jednak z czasem. Ale to już moje subiektywne obserwacje, niestety właśnie opon po 2-3 latach używania nikt nie testuje. Może się boją, że mogłoby to zostać odebrane jako zachęta to kupna używanych ? po co mieć później kogoś na sumieniu :)
Z sawami mam podobnie wrażenie.Ale 2.5 bara ciśnienia może trochę mylić.
Co prawda łatwo nie majá bo moja ślubna ostro jeżdzi.
Bo i silnik lekki a moment spory
Czy droga hamowania czasem nie wynika z przyczepności? Jest test, który czarno na białym pokazuje, ze opony o których toczyła się zażarta dyskusja kilka stron wstecz w swoich kategoriach wypadają bardzo dobrze ale jak zawsze ktoś znajdzie jakieś "ale". Ja wielokrotnie polecając Rainsporty pisałem, ze są głośne i szybko znikają ale przyczepność i prowadzenie na tej oponie jest super jak za tę kasę baaa P Zero tez nie są najcichsze ani najtrwalsze, a na pewno droższe. Ponadto z tego co ja kojarzę to akurat kylo1986 nie napisał o nic nich sensownego poza tym, ze jego kolega je kupił i jest niezadowolony.
To co mam je kupić żeby napisać gniot?????????
Dobra nie jeździłem, nie znam się- opieram sie na opinii kolegi który nic nie wie i przy temperaturach oscylujących w okolicy 0 jeździ na AD08R, ale podałeś dwa minusy
1. Głośność- sorry większość nie odróżni hałasu z łożyska od opony. Nie obrażając nikogo- tak więc tego nie liczę
2. Sam piszesz że szybko się ścierają, tak więc zgodnie z cennikiem oponeo ich cena w rozmiarze 225/45R17 to 311 złotych i nie wystarczą na 30 tysięcy, wspomniany przez Mła Hankook K117 starczy na 50 tysięcy (z tego powodu że przez 10 tysięcy znikło go 0,5 mm, a było ponad 7 nalane), a kosztuje 319
I co ty na to????
Gdybym przeleciał od 100 strony do końca, to wiesz jaka była by klasyfikacja opon polecanych z tego forum????