Data produkcji malo istotna? W życiu bym nie dal 1000zl za gumy które za mieisac beda już miały 6 lat. To jakby płacić za np 10 letnia 159 40tys bo stan igla.
Printable View
Data produkcji malo istotna? W życiu bym nie dal 1000zl za gumy które za mieisac beda już miały 6 lat. To jakby płacić za np 10 letnia 159 40tys bo stan igla.
Stara guma nie ma takiej wytrzymałości jak nowa.
Jest jeszcze kwestia w jakich warunkach była przechowywana i jak leżakowała, za dużo czynników ma wpływ na ich stan. Moim zdaniem szkoda kasy.
heyka
Dylemat...
Mam na mojej 147 zalozone 2x Kleber krisalp hp2 na ktorych zrobilem 1 sezon sa w bardzo dobrym stanie i 2x hankooki ktore trzeba wymienic. Rozmiar 195/60r15.
Chcac kupic 2 nowe opony (marki premium) w rozmiarze 195/60 trzeba wydac okolo 600zl za 2 sztuki. Te same opony w rozmiarze 195/65 kosztuja juz tylko kolo 450zl a caly komplet jest za 900zl. Co byscie zrobili? 2 opony za 600 czy 4 za 900 biorac rownierz pod uwage to ze lepiej miec te same opony na 2ch osiach niz rozne. Klebery moglbym sprzedac.... Czy moze poprostu kupic 2 klebery za 400 i po sprawie?
Jezdze przedewszystkim autostradami wiec snieg i lod jest mi w miare obojetny a wazne jest jak opona pracuje na mokro i czy jest glosna a w tym klebery sa tragiczne :P
Sam sobie odpowiedziałeś
195/65 to już straszny balon. Na zakrętach bok opony przez wysokość pracuję i wrażenia z jazdy będą nie najlepsze.
Ja bym kupił 4 opony za nie cale 1200zł. Opony to wydatek na dłuższy czas. To jak kupisz opony to kilka lat masz spokoju. A jak ma być cicho to patrząc na testy to Dunlop Response 2. Na alledrogo za ponad 1100zł
Myślę o continentalach ts860 bo testy dobre, jak zawsze. Michelin alpin4, goodyear ultra grip9 i właśnie dunlop Winter response2. Pirelli centurato Winter też mi się podobają ale podobno gorsze na suchym.
Jeśli jest możliwość przyoszczedzenia to chce ją wykorzystać, zimą jest mi całkiem obojętne czy opona się ugina bo to i tak 15tki i nie oczekuję nie wiadomo czego. Mam do wyboru albo kupić 2 dodatkowe klebery i mieć komplet kiepskich i głośnych opon albo kupić 4 dobre opony ale w rozmiarze 65.
Gesendet von meinem HTC 10 mit Tapatalk
Miałem dokładnie te Dunlopy WinterResponse 2 w rozmiarze 195/65R15 i przyczepność była zdecydowanie zadowalająca. Jednak tak jak mówi przedmówca, czuć było jak się kładą w szybszych zakrętach. Co ważne bardzo wolno się zużywały. Nie poddały się nawet na torze Kielce, ani na Ułężu, gdzie asfalt jest bardzo chropowaty. Ogólnie zdecydowanie polecam ten model.
Sprawdź cenę 185/65R15 do 147 ten rozmiar bedzie pasowal.
Pytanie do osób które zakupiły dębice frigo hp2, czy wszystkie modele mają wzmocnioną konstrukcję XL tylko nie każdy sprzedawca o tym pisze w ogłoszeniu czy jednak nie wszystkie?