Napisał
MrJ
Jako że przywitałem się w odpowiednim miejscu, to przejdę od razu do właściwego pytania. Mam nadzieję, że w odpowiednim temacie.
Mianowicie jeżdżę obecnie Lancią Ypsilon i o ile jest to rewelacyjne (i tragicznie niedoceniane) auto na miasto i okolice, o tyle coraz częściej muszę wyjeżdżać w dalsze trasy, do czego już niespecjalnie się nadaje. A skoro i tak od dobrych paru lat gustuję we włoszczyznach to zastanawiam się nad ewentualną zmianą na Alfę MiTo, bo pasowałaby mi choćby wielkościowo (numer większa od Ypsilona, ale sporo mniejsza od np. Lancii Delty, którą się przejechałem i okazała się jednak za duża). I teraz:
- jak wygląda dostępność egzemplarzy młodszych niż ok. 10 lat z bogatym wyposażeniem, bo w ogłoszeniach widzę zwykle starsze w wersji "salon Polska byle taniej"?
- jaki będzie najlepszy silnik do zarówno codziennej jazdy po mieście (Chorzów, Katowice i okolice, więc permanentne remonty, objazdy i zwężki wszystkiego), jak i okazyjnych wypraw na drugi koniec kraju? Czyli żeby nie dusił się i nie palił 15l/100 w korkach, a równocześnie dawał radę w wyprzedzaniu tirów i nie zabijał hałasem przy prędkościach autostradowych. Wstępnie szedłbym w uturbioną benzynę, tylko którą, bo jest kilka wersji?
- czy jest coś, na co należy zwracać szczególną uwagę przy zakupie i eksploatacji, w rodzaju "patrz na rdzę na tylnych nadkolach, pocenie oringu przy półosi i najlepiej unikaj silnika X i wersji Y, bo zbankrutujesz u mechanika". I czy pojawiają się problemy z dostępnością / cenami niektórych części?
Oczywiście przejrzałem zarówno ten, jak i parę innych tematów, ale spytać dokładniej nie zaszkodzi. Z góry więc dziękuję za porady :)