Dzięki za wypowiedzi i poradę, wymienię na PENRITE 10 TENTHS PREMIUM 5 5W-50.
Czy robić płukankę przed zalaniem nowego oleju?
Printable View
Dzięki za wypowiedzi i poradę, wymienię na PENRITE 10 TENTHS PREMIUM 5 5W-50.
Czy robić płukankę przed zalaniem nowego oleju?
Ze zwykłych płukanek może być Liquid Molly Pro Line, jeżeli coś na większe zanieczyszczenia to Xenum M-Flush lub Archoil.
Liqui Moly Pro Line sam stosuję, używam też TEC2000 Engine Flush. Ogólnie chyba te płukanki mają podobny skład, więc jeśli kosztuje gdzieś w granicach 30-40 za sztukę to pewnie jest ten sam środek. Chociaż sam nie wiem jednak na ile to działa :). Ostatnio przed wymianą dodałem Pro Line, zlałem, wlałem stare oleje które miały być na dolewki, wlałem TEC2000 a w oleju dalej szlam, pewnie 3-4 razy trzeba by płukać, z drugiej strony mniej tego szlamu osadzi się na filtrze.
Trzymając się tematu, czytałem kiedyś bardzo ciekawy post od [MENTION=25095]magil[/MENTION], że istnieją tylko dwa rodzaje oleju te które działają i te które działają dobrze na psychikę kierowcy, w pełni się podpisuje.
Ja leje LM Top Tec 4600, potem LM do common rail i co jakiś czas jeżdżę do rezerwy i wlewam LM Diesel Spulung i do dzisiaj sam się zastanawiam komu to bardziej pomaga :D
Płukanki to temat rzeka tak jak oleje. Pro Line to doraźna płukanka na której się nie jedzie, dwie kolejne to płukanki estrowe więc potrzebują więcej czasu. Teraz mam M-Flush'a od 2k km i raczej nie zaszkodził silnikowi.
U mnie powodem zastosowania M-Flush'a była fakt zalania efla 5w50, który nie sprawdził się w warunkach miejski i zostawił dużo osadu. Teraz zmieniam na mobila 5w50 i za 5kkm zrzucę pokrywę żeby sobie obejrzeć postępy.
Silnik BMW którym jeżdżę na co dzień.
Kolejne pytanie czym spowodowane jest klepanie u kolegi wyżej. Słaby film olejowy czy ilość osadu w silniku przez co popychacze nie pracują prawidłowo.
odbiegnę od samochodów ;)
Eurol ma dość dobre opinie, ale czy ktoś używał Eurola do motocykli 4T??
mają w ofercie dość spory wybór, cenowo też bardzo fajnie.
Tak po za konkursem, pacjent Punto I 1.1 FIRE rocznik 1999, przebieg ok 120k, auto od nowości w rodzinie. Początkowo jeździł na 5W40, potem zmiana na 10W40, przy przebiegu ok 45k na którym jeździ do tej pory. Mam wone 5L oleju 5W30 i chce taki zalać, wydaje mi się że nic mu nie będzie. Silnik suchy, oleju nie bierze. Co sądzicie, pytam się bo nie jestem pewien? Przepłukać go przed zalaniem?