Dzięki za odpowiedz, w tym problem że prawdopodobnie mam uszkodzony egr. Mozna jakos sprawdzić czy jest on sprawny czy nie ?
Printable View
Dzięki za odpowiedz, w tym problem że prawdopodobnie mam uszkodzony egr. Mozna jakos sprawdzić czy jest on sprawny czy nie ?
musisz podłączyć kompa i zobaczyć czy się otwiera czy nie, czy działa w całym zakresie.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
jeszcze jedna rzecz. ja kupiłem nowy egr pierburga za 350zł. i założyłem od razu uszczelkę. nie kupuj podróbek. jeszcze możesz spróbować sobie przczyścić i założyć wtedy. A jaki masz objaw??
Samym ECU za pomocą fiatECUscan da rady to sprawdzić, ponieważtylko to posiadam, czy bede musiał podjechac do serwisu
edit.
Mialem ciagle blad motor control, po drugim czyszczeniu egr i czujnika doladowania, silnik znacznie oslabl zaczał słabo się zbierać.
nie podłączałem sam osobiście. mam kumpla który podłączał do mnie kompa, podłącz i spróbuj znaleźć. Wiem że jego komp to skomplikowana maszynka za 20tyś. :-) Bosch.
http://allegro.pl/8-zaslepka-egr-fia...313749291.html
to oryginalna zaślepka. taką mam.
Dodano po 2 minutes:
to znaczy że faktycznie może być egr. w kompie będziesz miał odpowiedź.
sprawdziłem na ECU, mam około 32% po wciśnięci spada do 1%. Jest ok czy nie ?
powinien pracować w pełnym zakresie moim zdaniem jest uszkodzony elektromagnes w egr. mam nadzieję że koledzy zgodzą się ze mną.
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...arcia_fes.html
kolega z tego tematu miał podobne wartości
edit.
z tego co znalazłem w tym silniku otwarcie powinno być rzędu 30-55%. Wiec wydaje się być w porządku. Po zaślepieniu trzeba wyłaczyć egr w ECU czy ma zostać włączony ?
egr nie ma wskazań 0 - 1 więc wartości są różne w zależności od jazdy twojej czynników zewnętrznych czyli temperatur spalin powietrza itp.. Przy max wciśniętym gazie powinieneś miećwartość np około 4%. i grzybek powinien się zamykać. Przy puszczeniu gazu wskazania na biegu jałowym powinny być około 55-65%. Jest to sygnał że komp na bazie otrzymywanych sygnałów o obrotach pedału gazu i przepływki oblicza na ile podnieść grzybek a tym samym ile spalin dopuścić na stronę ssącą.
Dodano po 4 minutes:
jeśli zdecydujesz się na odłączenie egr programowo, to ok. możesz o zrobić. wtedy możesz zaślepić nawet całościowo ale jest jedna rzecz. pamiętaj, że nic w przyrodzie nie ginie, sadza gdzieś się musi osadzać. pierwszym miejscem będzie katalizator, który po pewnym czasie może ulec zapchaniu. A zapchany katalizator może w niektórych przypadkach naprawdę dużo namieszać nawet doprowadzić do uszkodzenia silnika. Więc jeśli zdecydujesz się na zaślepienie całkowite na twoim miejscu wyciołbym katalizator i wstawiłbym zwykły tłumik. :-) większa moc i mniej problemów w pryszłości. :-)
Dodano po 3 minutes:
Udział gazów spalinowych w zassysanym powietrzu wynosi do 60% dla współczesnych silników diesla.