zrobiłem kable zapłonowe, bo te badziewia co można kupić w marketach pozostawiają wiele do życzenia.
Printable View
zrobiłem kable zapłonowe, bo te badziewia co można kupić w marketach pozostawiają wiele do życzenia.
bella dostała nowy aku, co by się jej łatwiej odpalało :lol:
Wymiana obu linek ręcznego oraz czujnika mas powietrza + zmiana kół na zimowe
Wnioski dwa:
- podnośnik typu żaba średnio się nadaję do 156
- oraz zaś się szykuje wymiana osłony przegubu zewnętrznego, całe nadkole zarzygane:/
jutro w planach wymiana krańcówki w drzwiach oraz czyszczenie i przygotowanie do zimy klamek z przodu
nowe żarówki H7 osram nightbraker oraz nowy filtr kabinowy
Dziewiątka umyta jak co tydzień noi cały dzień poświecony 147 umyta,nawoskowana,wyprane siedzenia i ogarnięta pod maską :)
Wymyta, wyglinkowana, wypastowana, odkurzona, zatankowana:) i teraz sobie stoi obok innej Alfy co by się nie nudziła bo juto ma wolne i nigdzie się nie rusza.
Do tego hamulce sprawdzone w trasie, bo mi ostatnio coś zwierzątka lubią wyskakiwać przed maskę. Najpierw coś większego od lisa, ale nie sarna, dzisiaj dwa psy wielkości wyrośniętego malamuta. Dobrze że mam refleks jako taki:)
wymienione świece żarowe. Dla mnie nie lada wyczyn bo w 8 zaworowym jtd dostać się do świec to masakra jakaś. Udało się jednak :D pełen sukces
Wymieniłem olej wraz z filtrem, oraz filtr paliwa i powietrza:P a później boxerek trafił na myjnie i jest lśniący i pachnący:D
Wczoraj, połączony z dziś: wymiana rolki, napinacza i paska wielorowkowego :)
Czeka chłodnica jeszcze, która gdzieś ma wyciek :(
Trochę się ostatnio karoseria zabrudziła więc konieczne było mycie. Niestety gdzieś zapodziałem szampon z woskiem więc umyta zwykłym.
A moge zapytać dlaczego tak sądzisz >?
Kupiłem sobie żabe i to ostatnio najlepiej wydane pieniadze, no moża poza elektrycznym kluczem udarowym.
Bardzo fajnie sie tym operuje zarówno o próg jak i o wzmocnienie podłogi to takie okrągłe ...
Do podnoszenia o próg mam dodatkowo drewienko wycięte odpowiednio pod uchwyt żaby - tak, żeby nic sie tam nie wgniotło
Ja zamiast drewna zastosowałem kawał gumy, odpowiednio dociętej i grubej, tak żeby nic tam sobie tym podnosnikiem nie dewastowac, a podnosze tylko w miejscach wzmocnień, nie bezpośrednio za progi i staram sie to robic tylko w ostatecznosci - tak jak coś wymienim bez potrzeby zdejmowania koła, to kanał, bo wiadomo, że każde podnoszenie auta wiąze sie z obdzeraniem progów, itp. co może sie przyczyniac do ich uszkodzenia, a nasze alfy już troche lat mają...
- - - Updated - - -
Jeszcze gorzej..... bo o 1 świece wiecej:P
Majster w V10 byłoby tych świec troszkę więcej, tak na marginesie ;)
Ja zaczynam jutro (ale napiszę już dziś) walkę z układem zasilania paliwem- podejrzewam pompę wysokiego ciśnienia,ale na pierwszy rzut pójdą wtryski.
Zalana i przegoniona porządnie:)
spóźnione ale zawsze coś zrobilem ;) Odebrałem moją Alkę od lekarza (wymiana sterownika silnika...;() troche bolał portfel ale cóż sie ma sie dba ;) i ostatnio wymieniłem papcie na stalówkach już na zimę. Pozdr! ;)
Do pełna i dziś 600km zrobione - średnie 5,5l spalanie więc git :)
Wtryski poddane diagnozie. Jeden lał jak głupi, reszta w dobrej kondycji :) Oczywiście wszystkie wyczyszczone, jutro montaż wraz z nowym filtrem paliwa chociaż stary filtr miał może 1000km przelotu. Ale jak robić, to dokładnie ;)
Wymieniłem dzisiaj wszystkie cztery świeczki żarowe w Belli...Od dwóch dni drażnił mnie komunikat GLOW PLUG ERROR, więc nie zastanawiajac się długo zabrałem się do roboty i po 20 min. komunikat stał się historią:)Na zdjęciu winowajczyni całego zamieszania...Załącznik 77858
jak co 12tys. km wczoraj była wymiana oleju + filtr oczywiście. Przy okazji zmiana korka spustowego bo ten już ciężko było odkręcić ;))
idę rano odpalić moją piękność a tu... głucho wszędzie, ciemno wszędzie. co to będzie?! co to będzie?!
jak to co kur...???
nowy akumulator
aaa i nowe papucie 15 calowe
Witam. Ja dziś jadę odwiedzić moją Alfę u mechanika, oraz zapłacić za wymianę prawego wewnętrznego przegubu. Pozostaje tylko szukać skrzyni:) Pozdrawiam.
Wrzuciłem spryskiwacze mgłowe z Peugeota ale za nisko psikały i są bez regulacji więc wróciłem do standardowych.
wymieniony rozrząd, klocki z tyłu razem z tarczami, linki od ręcznego, spryskiwacze, żarówki przód.
zostało zawieszenie i sprzęgło:)
Wypolerowana zostala przednia szyba i juz niema sladu po rysach od wycieraczek.Wszystko pieknie zeszlo i szyba jest jak nowa:)
Wymieniowe zostały wahacze i łącznik stabilizatorów z przodu (prawa strona),czujnik położenia wału oraz usunięte błędy od airbag.Ale najgorsze przed mną wymiana simmeringów od strony rozrządu bo się olej leje
alicja odebrana od mechanika: wymienione świece żarowe, filtr paliwa, łączniki stabilizatora tył, łącznik elastyczny wydechu. Trochę bolało portfel ale jest gotowa na zimę. Teraz tylko gruntowne sprzątanie i woskowanie przed mrozami. W weekend może zdążę nowe spryskiwacze mgłowe założyć... :)
No to pytanie drugie: czym i jak? ;)