Pozwoliłem sobie przenieść konwersacje z panem [MENTION=71461]alfist[/MENTION] z innego wątku
Cytat:
ja dziwnych dyskusji o wyższości innych olejów niż zaleca producent (chodzi zwłaszcza o jego parametry, nie markę) w dziale "jaki olej" nie będę prowadził bo to jest bez sensu.
Jak się nie ma wiedzy w temacie to faktycznie jest to bez sensu.
Cytat:
Jeszcze rozumiem, to że Ziemia jest płaska, no ok. (przecież nie widać że się zakrzywia), że szczepionki szkodzą (bo coś tam mogą szkodzić), ale że doświadczony producent, który auto zaprojektował, przebadał i daje na niego gwarancje zaleca użytkownikom niewłaściwy olej, w to nie uwierzę.
Jeśli ty nadal wierzysz, ze producent robi wszystko w trosce o twoje auto to radze się obudzić. Możesz nie wierzyć ale przykład nieodpowiednich zaleceń podałem Ci w poprzednim poście na przykładzie 159 gdzie do benzyny zalecano olej ACEA C3, a do diesla z DPF ACEA B4. Z lepkościami też zmieniali zalecenia, najpierw do 1.9JTDm było 5W40 później nagle 5W30. To jak to jest doświadczony producent nie wie na co się zdecydować?
Cytat:
Tym bardziej że u mnie ten olej się jak najbardziej sprawdza.
A u innych nie o czym jest wiele tematów na tym forum, szczególnie polecam ten odnośnie multiair serwisowanych zgodnie z zaleceniami Alfy.
Cytat:
A dlaczego to tylko tak o olej chodzi? Może też rozważyć inne paliwo, płyn hamulcowy, płyn chłodniczy?
Ale oczywiście, ze paliwo robi różnicę. Dlaczego jednym wtryski siadają, a innym nie? Płyn hamulcowy? Tylko motojanusz uważa, że nie ma różnicy. Sama klasyfikacja DOT4 może mieć spory rozrzut jakościowy. Minimum dla DOT4 to wrzenie suche 230 stopni mokre 155 stopni, a taki ATE TYP200 w tej samej klasie ma temperatury 280 i 198
Cytat:
A taka instrukcja obsługi czy elarn, po co to przestrzegać, może lepiej napisać nowe, lepsze? Nikt nie chce pisać? Dlaczego?
Przecież masz autodate i wiele innych serwisówek innych niż te producenta ale to trzeba mieć rozeznanie w temacie, którego u ciebie brak. Co do elear Alfy to np. do wymiany rozrządu elearn twierdził, ze trzeba wyciągać silnik w 2.4 JTDm w 159/Brerze spytaj, który mechanik biegły w Alfie to robi? Serwisówka jest tak napisana, żeby ASO miało co robić i Cię później skroić za roboczogodziny ;]