A dymi przy odpalaniu ? Oglądałem jak szukałem 1,9 8v w której wtryski lały jak z wiadra chyba bo długo kręciła i chmura dymu przy odpalaniu
Printable View
A dymi przy odpalaniu ? Oglądałem jak szukałem 1,9 8v w której wtryski lały jak z wiadra chyba bo długo kręciła i chmura dymu przy odpalaniu
Mi również się wydaje że ten silnik normalnie klekocze. Auto odpalił w garażu więc dźwięk się pewnie temu taki niesie. Mam ten sam silnik i jakoś nie widzę żeby z nim było coś nie tak.
również popieram zdanie przedmówców. Odpala normalnie ;)
Jeśli martwisz się takim odpalaniem to...zobaczysz co będzie przy -10C xD
Dałem do odsłuchania mechanikowi (specjalista Alfa Romeo), uznał, iż należy dokonać przeglądu rozrusznika. A co do klekotania (zimny silnik) stwierdził - ten model tak ma.
zaraz zaraz a kolega to pisał jaki ma aku? czy mi to gdzieś umknęło
Kolego jeśli Ci praca silnika nie odpowiada mogę Ci nagrać również mojego "klekota 8V" w małym garażu i zobaczysz że chodzi tak samo a silnik mam zdrowy.
Jeśli chodzi o pracę silnika to również przyłączam się do stwierdzenia że chodzi normalnie. Każdy diesel gdy jest zimny chodzi jak traktor, szczególnie R4. Niestety kultury pracy po silniku wysokoprężnym nie ma co się spodziewać. Jeszcze HDI chodzą odrobinę "łagodniej" ale JTD czy JTDm to typowy traktor. Oczywiście R5, R6, czy V6 w dieslu to trochę inna bajka jednak jak by nie było traktor będzie zawsze. Co do odpalania moim zdaniem trochę długo, jednak ja miałem do czynienia z jednostką 140 konną w aucie starszej generacji...
No właśnie o to chodzi... Wiadomo że są tacy którym to nie przeszkadza, są też tacy których dźwięk diesla irytuje. Jak widać założyciel tematu należy do drugiej grupy bo jego silnik pracuje normalnie jak na diesla, jednak jego praca wzbudziła podejrzenia. Reasumując TTTM.
Z własnych doświadczeń. 1.9 16v 150hp - na zewnątrz brzmi oczywiście jak traktor, ale ostatnio znajomego wiozłem i stwierdził, że w środku słychać jakby to była benzyna. Wydaje mi się, że 9 jest dobrze wyciszona pod tym względem. Ja po włączeniu nawiewów na 3-4 kreski i radia, silnika nie słyszę. No a jeżeli koledze się wydaje, że silnik głośno chodzi - wystarczy poprosić jakiegoś alfaholika z okolic, który jeździ taką wersją silnikową o porównanie. Dalej mnie jednak intryguje rocznik tego auta.. Co jest wpisane w dowodzie? I podaj proszę VIN auta.