Jak przetniesz całą wiązkę, to możesz pomierzyć suwmiarką - kolory chyba nie będę miały znaczenia - ważniejsza będzie konkretna rozpiska co z czym łączysz i dokumentacja
Printable View
Jak przetniesz całą wiązkę, to możesz pomierzyć suwmiarką - kolory chyba nie będę miały znaczenia - ważniejsza będzie konkretna rozpiska co z czym łączysz i dokumentacja
Jasne tak będę musiał zrobić, nie mniej warto było zapytać czy nikt nie ma gotowca [emoji6]
Pomierzyłem przewody prawej wiązki wrzucam może komuś się przydadzą też:
Żółto zielony 1,3mm
Czarny 1,5mm
Szaroczarny 1,7mm
Brązowoczarny 1mm
Niebieski 1,6mm
Czarny2 1,8mm
Zielonobrązowy 0,8
Mierzyłem suwmiarka więc mogą wystąpić różnice rzędu 1mm może 2mm.
Podstawowe pytania jakie mi się nasuwają, czy aby te przewody dłużej przetrwały kupić jakieś konkretne, czym się kierować poza kolorami? Chcę to połączyć złączkami żeby było porządnie i trwale. Planuje wymienić całe przewody w klapie zamiast łączyć to kilka razy.
Czy szukać przewodów tej samej grubości czy może grubszych (wiem że musi przejść przez tą przelotkę gumową)?
Przewód od wzmacniacza anteny(?) gruby czarny też można normalnie złączka połączyć? Złączki panuje izolowane aby nic nie przebijało.https://www.forum.alfaholicy.org/ima...019/06/226.jpg
Dzięki za odpowiedź. Czy elastyczność między się w czymś czy mają mieć podane że są elastyczne i to mi wystarczy?
Chodzi o takie w izolacji sylikonowej a sama linka przewodu również elastyczniejsza zapewne z cienszych pojedynczych żył mniej podanych ja złamania.
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
Także proponuję lut ale wcześniej zawinąć jeden przewód w drugi. Na yt znajdziesz dokładniej jak i będzie święte. Łączenia rób już poza gumową przelotką na to termokurczliwa izolacja, na każdy odcinek z 30cm przewodu przygotuj.
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
kupić przewody dobrej klasy dobrego producenta, poszukaj może na tme.pl albo u tego typu dostawców. kolory to olej. zachowaj minimalne przekroje - niektóre elementy są prądożerne dlatego przekrój miedzi musi być odpwiednio większy, inne to tylko sygnałowe bądź niskoprądowe, więc tu mogą być cieńsze.
"złączki" i "przrządnie i trwale" to przeciwnosci - polutuj i na to koszulka termokurczliwa. lut zrób tak że odizolujesz sobie z 10-15mm każdego kabla, składasz w połowie i skręcasz wzdłuż, potem oblutowujesz wystarczająco długo żeby cyna dobrze wsiąknęła między żyły, nie za długo żeby nie przegrzać lutu, nasuwasz koszulkę termokurczliwą i najlepiej gorącym powietrzem ją obkurczasz (jak nie masz zapalniczka ale tak żeby nie okopcić).
no właśnie nie możesz przesadzić z grubosciami
Dzięki za wszystkie porady. Ile taki przewód powinien kosztować za metr żeby prawdopodobnie nie był tanim g...?
z glowy ci nie napisze, ale ostatnio kupowalem w tme cale szpule kabli 305m cienki spelniajace ul1009/1569 i za mniejsze srednice (AWG22) płaciłem chyba ponad 400zl za szpule. pewnie te srednice jakie Ty potrzebujesz beda ze 2x droższe, a przy krótkich odcinkach kabla tym bardziej cena podskoczy mocno.
popatrz u nich np cos z helukabel
ktos radzil silikonowe, nie wiem, nie ma doswiadczenia z takimi, ale one maja b.miekka izolacje, zeby die nie okazalo ze izolacja wytrzyma ale miedz bedzie bardziej pracowac i sie polamie. ja bym poszedl w standardowe ale dobre