Jaki numer wkladki (przeplywomierza) dla 1.9 JTD 110km (81 kw) prosze o pomoc:(
Printable View
Jaki numer wkladki (przeplywomierza) dla 1.9 JTD 110km (81 kw) prosze o pomoc:(
Podaj numer przepływki to się coś wybierze.
Trochę na inny temat...
Czy ktoś wie co się dzieje z cenami przepływomierzy?
Cena przepływki (bosch 0281002309) na allegro w ciągu tygodnia czy dwóch spadła o prawie 100zł. Mniej więcej około 450 > 350.
a co to za firmy?
Podaj podaj. Tylko żeby to było czymś poparte(czyt. wykresy).
Ok, Robiłem pomiary z ponad rok temu, więc muszę je odszukać w tej masie logów jaką posiadam. Chwilę mi to zajmie. Myślę, że wieczorem się z tym tematem odezwę.
Odgrzebałem z okresu testu oryginału i wymiany na nieoryginalny. Dotyczy to przepływomierza dla silnika 1.9 JTDm 16V. Cena oryginału, o ile dobrze pamiętam coś około 370 zł. Cena nieoryginalnego około 124 zł (obecnie 128,99 zł. - allegro). Obudowy takie same. Oryginał oczywiście ma znaczek firmowy ;) Same czujniki już się różnią ale praktycznie tylko kanałami przelotowymi w których są elementy pomiarowe przepływu. Boczny czujnik temperatury ten sam i tak samo umieszczony.
I.
Pomiar po zakupie oryginału:
Załącznik 90137
Jak widać nie jest najlepiej :( (Wygląda jakby miał problem z wydajnością ?)
II.
Pomiar z nieoryginalnego po ok roku używania:
1. zaraz po założeniu (wyłączony EGR, więc różnice wartości dolnych proszę pominąć)
Załącznik 90136
2. Z jazdy po mieście po około roku używania (zrobione przy okazji doświadczeń jaki wpływ ma EGR na korekty - EGR przywrócony )
Załącznik 90135
Z pracy pozwoliłem sobie pożyczyć ręczny miernik przepływu z pomiarem wydajności (Airflow czy jakoś tam). Wartości nieoryginalnego były bliższe prawdzie (trochę się naliczyłem ;)). Dodatkowo w necie są dostępne dokumenty producenta podające wartości zależności przepływu i napięcia na wyjściu przepływomierza. Po tym wszystkim, mając taką możliwość, pozwoliłem sobie oryginał zwrócić do sklepu. Później taki sam nieoryginalny przepływomierz został z powodzeniem zastosowany w identycznej Alfie mojego syna.
Dla malkontentów - Tak, nie są to warunki laboratoryjne ale naprawdę da się to porównać ;)
Wygląda to nieźle :) a jaki zamiennik zastosowałeś?