A nie chciałbyś poeksperymentować z zaworem 2-komorowym?
A nie chciałbyś poeksperymentować z zaworem 2-komorowym?
ja mam bez i też faluje
w każdym aucie jakie miałem falowanie powodował silniczek krokowy lub czujnik położenia przepustnicy
Jak pamiętam to moja Alfa w chwili zakupu leciutko falowała po zrzuceniu biegu ,tak od 700 do 900.Z czasem wachania te zwiększyły amplitudę.Wariator zaczął klepać,
następnie panewki-czyli remont silnika nieunikniony.Obecnie po wymianie wałków,wariatora,zaworów,uszczelek wszystkich silnika,panewek i wszystkiego co przy takim
remoncie się robi wskazówka obrotomierza nie faluje bez mojego pozwolenia.
W BMW na ten przykład nieregularna praca silnika na biegu jałowym jest objawem wytartych wałków rozrządu
Mam extra podobna liste jak motofan,i kawalek dalej.Auto takie kupilem juz bo myslalem ze to jakas drobnostka wlasnie ale jednak sie to ciagnie.Termostat mam nowy z czujnikiem i chlodnica i nic sie nie zmienilo poza sprawnym nabieraniem temperatury.Mam instalacje gazowa ale nie mam czasu akurat teraz na montaz.Na wiosne moze sie za to wezme.Musialbym i tak jakiegos laptopa zalatwic kabel itp a to nie temat na teraz.Motofan wal do ASO,byłem,pytałem i jest taka możliwość "za drobne"
natomiast musi auto obejrzec nadworny elektryk
---------- Post added at 16:05 ---------- Previous post was at 16:03 ----------
wariator jest ok i nie ma na pewno nic wspolnego z falowaniem,tak samo walki sprawdzone i sa ok jak reszta silnika.elektrozawory rowniez
Wiem na pewno że, moja miała kręcony licznik......nie wiem może ta manipulacja w ECU coś popsuła....
Kolektor ssący mam na nowo uszczelniony i myslałem że to to......jednak nie :(
Fajnie byłby mieć nowe ECU na podmiankę, w które nikt nie ingerował.
.....i umówić sie z BUBU na sobotę :D
-Mugen nasze Alfy nie falują na jałowym.
-Moja też miała kręcony licznik
-O co dokładnie pytać ASO? o jaki upgrade?
Na 1 stronie tego tematu jest link do innego tematu z forum na ktorym sa skany z serwisowki,po prostu zapytaj o sytuacje przedstawiona w tym biuletynie i przedstaw swoje poczynania do tej pory.
Najlepsze jest to, że jestem na forum włoskim clubalfa.it i tam nikt nie wspomina o falowaniu. Ludzie piszą o duperelach typu żaróweczka pasażera się nie włącza, tempomat, światła stopu, rozrusznik, ogrzewanie, kluczyki, zamki, wskaźnik poziomu paliwa a o falowaniu nic!
tylko u nas kręcą przebiegi ;)