Czytałem instrukcję, wiem co i jak ;) (cytuję: OSTRZEŻENIE: Urządzenie można włączyć tylko przy prędkości w przedziale pomiędzy 30 i 190km))
Printable View
Czytałem instrukcję, wiem co i jak ;) (cytuję: OSTRZEŻENIE: Urządzenie można włączyć tylko przy prędkości w przedziale pomiędzy 30 i 190km))
Bez osiowania działa, tylko nie ma kontrolki i info na wyświetlaczu (tzn. samo osiowanie nie wystarczy, trzeba jeszcze aktywować kontrolkę). Tak jak kozi pisze, działa od pewnej prędkości (bieg olewa u mnie w automacie, mogę przełączyć na tryb manualny).
Rozpędź się do 60-80 km/h, włącz tempomat przestawiając ten dynks w pionie, potem daj + czyli manetką w górę, powinien jechać sam jak dźwignia działa. A czy działa to najlepiej sprawdzić w FESie bo tam wszystko widać (w parametrach ECU).
Kolega pisze ze nie ma kabla. A szkoda bo może coś ze stykniemy od hamulca
Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka
Ktoś w Krakowie chyba ma kabel :)
No właśnie dokładnie tak sprawdzałem jak piszecie i niestety tempomat nie działał. Odnośnie wtyku o który wcześniej pisałem to zamontowałem tak jak było elearn, ale jako że problematyczne styki dotyczą + i - to rozumiem, że nawet jeśli je na odwrót zamontowałem to tak samo na odwrót będzie działała manetka. Jutro jeszcze raz sprawdzę wtyczkę manetki. Jeśli kupię kabel to można tam zrobić w FES lub MES diagnostykę manetki tempomatu? Np sprawdzać czy dane kliknięcia działają?
Tak można, łączysz się z komputerem silnika (ECU Bosch) i tam w parametrach masz stan tempomatu (cruise control). Jedno pole pokazuje czy jest włączony (przełącznik On/Off), drugie pokazuje żądanie (+, -, Reset, słownie jakoś tam opisane).
OK, dzięki wielkie. Dziś powinienem mieć kabel i spróbuję to jeszcze ogarnąć.
Sprawdziłem jeszcze raz wszystkie wtyki. Nabyłem kabel, połączyłem z kompem. Sprawdziłem działanie manetki tak jak na obrazku poniżej. Wszystkie akcje wykonują się porawnie. Aktywowałem kontrolkę tempomatu, zrobiłem osiowanie proxi. Zrobiłem też test kontrolki i wszystko przebiegło elegancko.
Na jeździe testowej jednak tempomat w ogóle nie reaguje! Kontrolka na desce się nie aktywuje, prędkość nie utrzymuje. Fakt że nie jeździłem po autostradzie i próbowałem na 3 i 4 biegu na stosunkowo krótkich odcinkach, ale nie chce mi się wierzyć, że choć raz by się nie udało :( Porażka, nie mam już zupełnie pomysłu o co może chodzić.
Załącznik 208703 Załącznik 208704
To jest poprawne połączenie styków 5 i 6. Schemat z elearna wrzucony kilka stron wcześniej jest zły (?)
11 --- 5 (- )
10 --- 6 (+ )
Gdyby ktoś jeszcze miał wątpliwości jak numerowane są piny, to 1 wypada od strony drzwi kierowcy, a 6 od strony pasażera (patrząc na kierownicę).
EDIT:
Chyba mnie olśniło. Zacząłem czytać o zasadzie działania tempomatu i natknąłem się na takie info:
Parametrami wejściowymi układu sterowania prędkością jazdy są czujniki położenia pedałów przyspieszenia, hamulca (czasami również sprzęgła), a także sygnał zawierający aktualną prędkość pojazdu i sygnały z przycisków tempomatu umieszczonych w kabinie.
Wtedy przypomniało mi się, że przecież widziałem u siebie w MESie błąd czujnika hamulca. Do tego nie reagował w teście choć co ciekawe nie mam problemów ze światłami stop. Tak więc natknąłem się na ten wątek:
http://www.forum.alfaholicy.org/147/...u_hamulca.html
Prawdopodobnie to jest przyczyna, wymienię ten czujnik i zobaczymy czy pomoże.
Nie wymieniaj tego czujnika tylko go wyczyść, idzie go rozebrać przeczyść styki drobnym papierem ściernym i parę złotych będziesz mieć w kieszeni.
Tak przy okazji, problem z czujnikiem hamulca jest również przyczyną samoczynnego wyłączania się tempomatu.