JTD nie jest mistrzem oszczędności.
Z centrum DG do centrum Kato to raczej jest trasa niż warunki mieszane.
Printable View
JTD nie jest mistrzem oszczędności.
Z centrum DG do centrum Kato to raczej jest trasa niż warunki mieszane.
mi moja 156 2,4 jtd 175koni w miescie przy delikatnej jezdzie pali około 10,5 litra(sprawdzane przy tankowaniu)na 100km przy odcinkach 3km do pracy i z powrotem chodz komputer pokazuje mi srednie spalanie 6,8 - 7 litrów.Na drodze mieszanej trasa miasto i troszkę w korkach spalanie przy tankowaniu wyszło mi 7,5 na 100km a komputer pokazał mi 4,8 srednie, jazda większości spokojna w granicach 100km/h ale czasami w porywach 160-190 (ale rzadko,takie chwilówki ) ktoś może wie czemu taka rozbieżność w spalaniu komputer a dystrybutor i czy te spalanie to norma w 156 2,4jtd 175 a ci co piszą że im pali 6-7max (jak im wciskają) litrów w miescie to kłamią ?/????
Panowie i Panie, czuję się wśród Was jak emeryt ... Właśnie wróciłem z wyjazdu - Słowacja, Węgry, Rumunia. Zrobiłem ok 2500km, cykl mieszany, drogi raczej średnie i słabe, pogonić się nie dało, ale gdzie było można i na serpentynach czy podjazdach w Rumunii dość ostra jazda - średnio wg komputera 6,3 L/100km. Wg tankowanej ilości paliwa średnia wyszła mi podobnie. Mój ostatni wyjazd do Lago di Garda (pisałem wcześniej) też niskie spalanie ... Cholera, chyba zacznę mocniej deptać, bo mi wstyd :). 1.9 JTDm 150KM
co zrobić, żeby komp nie przekłamywał wskazań? Mam błąd rzędu 10-15 % więcej na kompie niż w rzeczywistości...
Ja ostatnio zapier... z Katowic do Częstochowy.... momentami 200km/h i spalanie 6,3l.
Do Katowic jechałem spokojnie - do 140km/h i spalanie 5,5litra.
Mi komp przekłamuje 0,2l w stosunku do tankowania w dystrybutorze. Pokazuje mniej o te 0,2l.
Też ostatnio jechałem na trasie Częstochowa-Katowice, ruch na trasie znikomy - silniki mamy te same (też po modzie w Cinsoft). Jechałem 110-120kmh (momentami 150) no i spalanie 6,3l... Przy spokojnej jeździe: 100-110kmh najniżej komp pokazywał mi coś koło 5,7l.
PS
również zauważyłem, że komputer przekłamuje o ok 0,2l (raz zawyża, raz zaniża)