4 lata bez DPFu, klap i z przyslepionym EGRem i nic sie nie dzieje. Ostatnio cos wyczuwam, ze bede chyba musial niedlugo zrobic calkiem porzadek z EGRem bo mi cos poszarpuje lekko
Printable View
4 lata bez DPFu, klap i z przyslepionym EGRem i nic sie nie dzieje. Ostatnio cos wyczuwam, ze bede chyba musial niedlugo zrobic calkiem porzadek z EGRem bo mi cos poszarpuje lekko
Może i tak ale jak od ceny kolektora odlicze vat i 19% po wrzuceniu w koszty różnica nie robi sie jakaś drastyczna.
A czy ma ktoś z forowiczów krótką instrukcję jak poradzić sobie z demontażem kolektora, a w szczególności jak wygląda ściągacz do usunięcia pompy CR?
Tutaj jest video-tutorial:
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...fie_159_a.html
Tylko trzeba brać poprawkę na silnik 2.4, gdzie jest zdecydowanie mniej miejsca.
I w 2.4 ponoć bez rozpinania rozrządu nie da się tego zrobić.
Mam pytanie - czy to prawda, że po usunięciu klap wirowych trzeba robić mapę bądź jakieś inne przeróbki elektronicznie robić?
Ja miałem latem 2015 w samochodzie usunięte klapy, zaślepiony EGR (DPF pozostał) i bez jakiś tam przeróbek elektronicznych (mapy) samochód hula że jestem pełen podziwu. DPF wypala się tak średnio co 600 km. Też miałem obawy przed usunięciem klapek jak to będzie, ale jest ok.
Przed usunieciem klapek pierwszy rozruch pojazdu zawsze wiazal sie ze skakaniem obrotow przez okolo 10sek. Po usunieciu i czyszczeniu kolektora problem zniknal, auto odpala i pracuje rowno od samego poczatku. Jutro dodatkowo jestem umowiony na programowe usuniecie egr i dpf.