Napisałem maila do Krosna, żeby mi dobrał takie siłowniki, jak oryginalne do 159, tylko z większą siłą Fi.
Podejrzewam, że wtedy będzie ok. Jak mi dobierze, to założę i dam znać.
Printable View
Napisałem maila do Krosna, żeby mi dobrał takie siłowniki, jak oryginalne do 159, tylko z większą siłą Fi.
Podejrzewam, że wtedy będzie ok. Jak mi dobierze, to założę i dam znać.
Wracam do pytania. Założyłem MM dzisiaj i klapa jakby ją jakąś mocną sprężyną wypchnął, to by otwierała się sama. Klapę się zamyka o wiele ciężej niż dotychczas. I największy problem to fakt że te siłowniki nie mają tłumienia na górze. Klapa leci do góry pięknie, ale mocno huśta całym autem (sic!) na końcu. Skończyło się na montażu 1 MM i zostawieniu starego siłownika, który fajnie wyhamowuje klapę.
Dokładnie takie samo zachowanie jest przy słownikach z Krosna. Brak tłumienia na górze.
Ja mam jakieś niby oryginały ale raz, że muszę łapać klapę, bo mi zawiasy urwie jak nie złapię (u góry) a dwa, że bardzo ciężko zamknąć klapę (od połowy sama leci w górę i jedną ręką nie da rady jej złapać)
Zamawiam sprężyny oraz jakieś siłowniki i modzę :)
co do automatycznego otwierania klapy. nie wiecie czy dałoby się zastosować siłowniki elektryczne z innego modelu ?
np. Citroen c5 miał auto otwieranie i zamykanie.
Niestety za mało miejsca jest, nie obyłoby się bez klepania karoserii
Pytanie o montaż siłowników - miałem jakieś tam zamienniki zamontowane "grubym w dół", natomiast na innych widziałem, że ma być "grubym do góry" (od strony klapy) - jak jest u Was w przypadku oryginalnych siłowników?
Powinieneś miec grubym do góry:)
Czyli tak jak myślałem, dzięki :)
Taka mała przestroga dla potomnych:
Dziś odebrałem ze sklepu siłowniki "oryginalne" (wyraźnie zaznaczyłem to jak zamawiali) i dostałem do ręki wytwór firmy "POLCAR". Wygląd, fakt, jak oryginały - te zamienniki na T co mam aktualnie to mają zupełnie inne końcówki i jakieś takie dziwne zawleczki zamiast blaszek - ale po zamontowaniu okazało się, że tylko wygląd mają wspólny z oryginałem - brak hamowania i klapa tak waliła w zawiasy, że auto aż się bujało. 39zł za sztukę tego cudu techniki.
Oczywiście oddałem, zamówiłem Magneti Marelli od italtechnik po 50zł za sztukę i to tyle jeśli chodzi o zamienniki tego akurat podzespołu.
A sprężynki leżą i czekają...
Daj znak czy z MM będziesz miał tłumienie u góry. W moich nie było...