2.4 manualne mają F40, raczej bezproblemowa
Printable View
2.4 manualne mają F40, raczej bezproblemowa
Panowie zadam dla pewności pytanie odnośnie M32 metaliczny dźwięk słychać na 5 i 6 biegu głównie na 5 podczas puszczanie pedału sprzęgła lub delikatnego przyspieszania. Głównie słychać to w zakresie obrotów 1700-2500 tys. Po wciśnięciu pedału sprzęgła cisza. Na innych biegach również. Czyli czas szukać magika i robić łożyska? Czy możliwe jeszcze że inna opcja ale raczej z tego co czytam to nie :-)
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
a moze warto zalac cos gestszego? Widzialem ze w USA leja 75w90, a moze nawet 75w110? I by sie wam wyciszylo moze?
W UK leją 75W90. Osobiście jednak polecam najpierw naprawić skrzynię, potem lać dobry olej. Szkoda kasy na przelewanie oleju.
Panowie jutro alfa idzie na wymiene oleju - slnik i skrzynia.
Chce przypilnosc mechanika przy tym aby na pewno zrobil po mojemu.
Po lekturze nie tylko tu na forum doszedlem do wniosku, ze profilaktycznie przeleje skrzynie.
Czyli spuszczam stary olej ze skrzyni i wlewam 2.5l -2.6l nowego majac po tym stan na poziomie 2.6-2.7l
Dobrze rozumuje?
Kupiony olej to motul gear 300 75w90. Oral Reinzosil do zakrecenia korka.
a u ciebie jeszcze skrzynia wporzadku? Tylko profilaktyczna wymiana? Sam sie zastanawia nad 159 ale boje sie tej skrzyni :). Patrze czy mozna profilaktycznie dac inny olej albo dodatek do oleju moze jakis archoil?
No jezdzi, dziwnych dzwiekow nie wydaje, lewarek nie przesuwa sie.
A nalotu ma prawie 260 :)
Witam Panowie.
Na ebay angielskim oraz niemieckim oferują nowszą wersję tylnej obudowy oraz komplet większych łożysk 62mm.
Obudowa jest wzmocniona, bardziej użebrowana oraz posiada kanały chłodzące olejem łożyska. Koszt około 1300zł. Od 2012 koncert GM - który produkuję tą felerną skrzynie podjął się modyfikacji i od tego roku wszystkie posiadają wzmocnioną obudowę.
Czy ktokolwiek sobie sprawił coś takiego?
pozdrawiam
Tom
Ze tak zapytam po co?
Zmieniasz olej, lejesz 2.8l, jezdzisz az nie zaczna wyc.
Zaczna to wymieniasz lozyska, ponownie olej ponad stam i kolejne 200-300tkm przed Toba.
na alfaowner cos o tym czytalem w zeszlym roku, ale nie przypominam sobie zeby ktos pisal ze to zamontuje. podejzewam ze w Polsce tym bardziej nikt nie szedl w dodatkowe koszty. moze poszukaj na forach opla vectra/astra bo tego jezdzi znacznie wiecej.
u nas tozwiazanie to lac 0.5l oleju wiecej, w tym dodac te 250ml Archoil 9100
Mam jeszcze jedno pytanie do tych którzy bardziej znają się na wymianie. Czy dobry mechanik jutro zajmuje już się tym lat 20 a nawet więcej jest w stanie dobrze to wymienić? Czy lepiej zajechać do jakiegoś miejsca gdzie zajmują tym się na codzień najbliżejz
mam do Wrocławia ok 100 km. Jakie są wasze doświadczenia czy trzeba mieć jakiś specjalny sprzęt albo umiejętności? Pytam tak bo ja nie mam pojęcia na ten temat wymienić olej termostat czy świecie ok ale skrzynia nie. Zaczyna wyć na 5 i 6 biegu. Dzięki za odpowiedź.
Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
warsztat musi mieć specjalistyczne narzędzia do regulacji luzów na łożyskach. Raczej do doświadczonego bym pojechał...po wymianie wlać więcej oleju 2.7-2.8l, dobrego np. Fuchs Sintofluid.
Cześć.
Panowie, czy ktoś z Was wie jak to jest ze skrzynią M32 stosowaną w zestawieniu z różnymi przecież silnikami w AR159 - osiągi, moc, przebieg momentu, diesel, benzyna. Czy w każdym z tych przypadków jest to konstrukcja identyczna o takich samych parametrach i nastawach. Czy w każdym przypadku to ogólnie działająca zasada, że dobrze jej robi zalanie większą ilością oleju przy okazji wymiany?
Pzdr.
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
W TBi jest jakaś różnica, bo choćby dane katalogowe podają już tylko 2.0L oleju a w innych silnikach z M32 podawały 2.3L. Poradziłem się choćby Pampika (który pare tych skrzyń już naprawił) i po zakupie TBi zrobiłem wymianę oleju u siebie i właśnie wlałem 0.5l ponad przelw (otwór kontrolny z boku jak zaczął przelewać, to go zakręciłem i dolałem resztę), z czego 0.25l to był Archoil 9100 żeby jeszcze skrzyni ulżyć. Jeżdżę tak od roku/11tys km i tak też poleciłem zrobić koledze.
Poleca ktoś jeden albo drugi warsztat ?
https://bieg-mat.pl/
http://www.skrzynie-biegow.wroclaw.pl/
Czy może coś innego wartego uwagi dzięki za opinie :)
http://allegro.pl/lozyska-komplet-sk...590495952.html czy taki zestaw wystarczy do naprawy m32?? + uszczelniacze oczywiście
chyba tak, choc jedno z lozysk(na walku sprzeglowym z tego co pamietam) występowało w 2 rozmiarach w 159 i nie wiem czy jest jakaś 100% regula. Pampik kazal mi kupic konkretne jak umawialem sie z nim na naprawe, a sam mial w razie czego swoje w drugim rozmiarze. moze ktos nardziej oblatamy dopisze potwierdzenie
Ja od niego kupowałem jak robiłem swoje - wystarczy gościowi podać dokładne dane samochodu i dobierze:)
To teraz pytanie, bo ten sam gość ma kilka zestawów do m32, 4 - 6 - łożysk - uszczelniacze półosi to obowiązek a jak jest złozyskami?? u mnie jest inaczej niż u wszystkich bo wyje 3jka i 4ka a nie 5 i 6, ale wymienić chce wszystkie więc co 6 łozysk + 2x uszczelniacze???
wymieniaj 6 i najlepiej timken. Uszczelniacze przy okazji też. Tylko 6 a nie 4 . Jak Ci mechanior powie że nie trzeba to nie słuchaj. MA być i te 2 największe obowiązkowo. Z tymi dwoma jest najwięcej zabawy bo trzeba wałki ż biegów rozbierać i może się nie chcieć podjąć. Mało tego - bieżnie. Ciężko je wyciągnąć. Za pierwszym razem jest trochę zabawy. Ale do nowego łożyska ma być nowa bieżnia.
podłączę się z tematem
Dwa tygodnie temu wymienił mi mechanik łożyska, twierdzi że wymienił 8.
Gwizdanie na 5 i 6 biegu ustało ale grzechotanie na zimnym po odpaleniu pozostało.
To nadal skrzynia czy może deumas?
poniej link do filmiku z tym grzechotaniem
https://m.youtube.com/watch?v=g3mxIf0QNs8
Jak pisano wcześniej, spróbuj bez wciśniętego sprzęgła lekko przycisnąć dżwignią zm. biegów 3 bieg. Jak się wyciszy to skrzynia, jak nie to dwumas.
ale co może być jeszcze w skrzyni jak wszystkie łożyska wymienione i dwumas ,sprzęgło i wysprzęglik ,olej 2,8 Fuchs zalany ,przynajmniej u mnie jest to wymienione.Moim zdaniem to jakiś wałek ma luz,lub coś z smarowaniem bo jak jest ciepło to olej rzadszy i tego chrobotania nie ma.
dedukuje, pampik mi robil skrzynie ponad rok temu w jtdm,a kazal kupic komplet 6 łożysk. Skoro pisze ze bieznie sie wymienia, to bieżnie sa dostatczane w komplecie z lożyskiem. tyle ze pewnie niektórzy mechanicy jak im sie nie chce robic, oblukaja ze stara bieżnia wyglada ok, to jej nie wymienia i problem moze pozostac, albo szybko wrocic
dokładnie j/w.
Test z trzecim biegiem wycisza ten dźwięk.
A wiecie co tam w skrzyni jeszcze może być?
a u mnie test z 3 biegiem zmienia tonację brzęczenia ale go nie wycisza
wymiękam już z tym tematem.
Nawet nie mogę jeszcze raz zabrać się za demontaż skrzyni bo nie wiadomo co dalej:)
pomocy:):)
Kolega Patryk mnie naprowadził na trop tego dźwięku:)
po przyduszeniu machanika który robił mi łożyska przyznał że łożyska wymieniał bez ściągania skrzynii a co za tym idzie nie bylł w stanie sprawdzić luzów na wałkach i to one prawdopodobnie stukają
Moje pytanie brzmi te luzy kasuje się montując nowe podkładki pod łożyska?
W tym tygodniu będzie poprawiał robotę i będę mu na ręce patrzeć:)
nie nie skrzynia będzie ściągana. Musi poprawić. Przy okazji zaraz dwumasa sprawdzi.
A jak ten luz się kasuje? żebym wiedział jak go kontrolować
Czytałem tylko że jakimiś podkladkami właśnie, shimujacymi? Czy coś takiego?
Grzegorz wspominałem o podkładkach shimujących, ale po każdym montażu nowych łożysk z nowymi bierzniami trzeba skręcić skrzynię na sucho i sprawdzić jaki jest opór kręcąc dyferencjałem, jak za luźno lub za ciężko to wymiana podkładki lub ścieranie bierzni łożyska na cieniutkim wodnym papierze i pomiar sufmiarką i tak kilka razy aż luz będzie idealny.
Panowie , przejrzyjcie dokladnie temat , tam jezt wszystko ladnie ujete , w tym moja fotorelacja ;p
Jedyna mozliwosc pomiaru luzu na walkach jest po wyjeciu mechanizmu roznicowego ;p fabryczny luz jest skladany na zero , wazne jest zeby bierznia i lozysko bylo dobrze osadzone , podczas skladania do pomiarow dajci3 kilka kropel oleju zeby nie bylo na sucho , druga sprawa to polaczenie obudowy , jest to polaczenie przylgniowe , takze geometria paczenia jest bardzo wazna , nie wolno dawac zadnego silikonu tylko specjalny uszczelniacz do takich połączeń.
Ja nie jestem alfa i omega , ale wiem jedno ze jak ktos nie wie jak sie zebrac do ustawiania pretensji luzu na walkach , to napewno przeoczy jakis detal , ktorych jest sporo , a nie wszystko wynienilem , w wyniku tego nie pewnosci czy mierzymy prawidlowo luz , czyli czy dobrze jest ustawione;p
Witajcie,
Natrafiłem na ten temat przy okazji objawów u mnie. Generalnie sprawa wygląda tak, że skrzynia nie szumi, nie wyje na żadnym biegu, nie ma również pracy lewarka, jedynie to, że w chłodniejsze dni jak teraz rano po odpaleniu coś grechocze i stuka. Moja pierwsza myśl to dwumas, ale po przejrzeniu wątku mam wątpliwości.
Co można z tym zrobić, regeneracja skrzyni? Czy może spróbować najpierw od wymiany oleju w skrzyni - jeśli możecie podpowiedzieć mi to jaki najlepiej teraz wlać - skrzynia M32, przebieg najprawdopodobniej 250 tyś km.
Wewnątrz - https://www.youtube.com/watch?v=azh16ZbzQGg
Zewnątrz - https://www.youtube.com/watch?v=lS5aQ1IbjV8
Pozdrawiam,
Kuba