Ok tylko to się dzieje za sprawą grubego filmu parafinowego do czego CR nie jest przystosowany. Lepiej smaruje w testach HFRR 5ml dobrego smaru do ON niż szklanka 2T na bak... ;-)
Printable View
Ok tylko to się dzieje za sprawą grubego filmu parafinowego do czego CR nie jest przystosowany. Lepiej smaruje w testach HFRR 5ml dobrego smaru do ON niż szklanka 2T na bak... ;-)
Na 2T w Polsce jeździ więcej osób niż na wszystkich dodatkach AR razem wziętych i póki co tylko ludzie powiązani z tymi dodatkami negują ich zastosowanie :D Powiem więcej moda na 2T to nie wymysł naszych Januszy tylko Helmutów i to z Niemiec moda przywędrowała tutaj. Mimo szerokiej gamy dodatków LM oni też stosowali zamiast dodatków olej 2T tego producenta. Do póty do póki ktoś nie przedstawi jasnych dowodów szkodliwości 2T na układ CR (jak na razie z niemieckich opracowań wynikały tylko zalety) to nadal gro osób będzie go używała. Testowałem wiele dodatków i już po prostu mi się znudziło żonglowania tymi specyfikami. Ten się nie nadaje do paliwa premium, tamten do polskiego paliwa, jeszcze inny działa tylko chwilowo, a kolejny kosztuje workek złota i trudno dostępny w Polsce.
Swoją drogą czemu gama produktów AR na rodzimym rynku USA jest tak uboga w porównaniu do europejskiego? Aż tak dobre paliwa i oleje mają?
To dlaczego mało kto proponuje sam smar bez żadnych bzdetów modyfikatorów, cetanoboosterów i innych wynalazków, który zadziała jak trzeba i nie kosztuje worka złota? Jak znajdzie sie dedykowany środek, który podnosi tylko smarność i działa z każdym paliwem to biorę!
Stanadyne Lubricity Formula. Ale nie da się go kupić w Polsce :D Wg amerykańskich badań działa lepiej niż 2T. Nawet kiedyś dawałem link do amerykańskich badań w w temacie 2T.
XPD też działa, ale to już wielofunkcyjny dodatek.
Z dostępnych w Polsce podobno działa LM 5122 (w każdym razie na diesle BMW wg ich forumowych testów na korekty i inne takie) i to jest środek do smarowania wtrysków w silnikach niedostosowanych do odsiarczonego palowa. Ale jest raczej drogi - leje się opakowanie za ~18 złotych na bak. Ja osobiście dupo-sluchowo oceniam go ok, korekt nie sprawdzałem. Na normalnej ropie jest dużo lepiej, na premium lepiej. No, ale cena jest jaka jest. Jak się nie ma źródeł za granicą to ciężko ze sprawdzonym i przetestowanym dodatkiem.
Nie widziałem nigdy jakichś większych testów i ocen dodatków Archoila więc ciężko coś więcej powiedzieć poza reklamami. Ja mam taką opinię jak mam :)
Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka
Butelka jest ta sama
Nic na zewnątrz nie zmieniono bo zmiana formuły była kosmetyczna.
Takich paliw jak testowane w USA w EU nie ma. Kiedyś badalem hfrr ON, na którym silniki klepaly niemiłosiernie i spełniał normę dokładnie 460um...
Zupełnie inaczej wygląda wpływ na HFRR jeśli dodajesz do ON który już ma wynik poniżej 300um - taki ON oleje 2T potrafią zepsuć czego też Niemcy dowiedli ;-)
Poza tym nie każdy mocny smar jest dobry do Bio ON.
Kiedyś to już chyba wklejałem, badania wpływu 2T testami ASTM...
Czy kogoś zniechęciło to 2T? Wątpię bo najważniejsze jest przecież, że "wycisza" diesela nawet jeśli psuje smarność oleju napędowego klasy EN 590.
http://www.fuelexpert.co.za/2-stroke...ical-study.php
2% gorszy przepływ paliwa i spadek mocy po 16h testu przez zanieczyszczenia wtryskiwaczy a te testowane miały stosunkowo mało cynku bo są gorsze po 25-30ppm i jeszcze psuły smarność niskosiarkowego paliwa EU.
Czy ktoś stosował na zimę ARCHOIL AR6350 ?
Jeśli tak , to jakie macie opinie na temat tego dodatku?
Nigdy nie używałem zimowego dodatku, żadnego. Leje arktyczne paliwo i git. Tej zimy prawie mrozu nie było więc w ogóle nie było sensu, trzy lata temu jak ostatni raz były siarczyste mrozy i poniżej -20 to i tak nic nie lałem a 156 1.9 z walnietymi świecami żarowymi odpalała od pierwszego razu. Może jak ktoś na Syberii mieszka, albo nie ma pewnej stacji w okolicy. Ale inaczej to przerost formy nad treścią.
[MENTION=34864]wlyszkow[/MENTION] - widziałem te badania, ale są też nasze robione w laboratoriach Orlenu chyba no i niemieckie mówiące co innego, że dodatek 2T poprawia właściwości paliwa :)
Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka
Są i niemieckie mówiące co innego a te robione na jednym z forów też wskazaly na jeden drogi 2T a inny badany pominięto w publikacji wyników... Nie jest jednoznaczne że każdy 2T poprawia hfrr a możliwe, że tylko nieliczne a ludzie oszczędzają i zamiast łac ten który coś robi to leja byle tańszy aby 2T.
A to już inna sprawa. Amerykańce do odsiarczonego paliwa tez polecają innego rodzaju 2T niż tutaj się radzi bo syntetyka do silników zaburtowych którego stosowanie tutaj to niemal jak herezja. Jak widać sytuacja jak z dupami i racją ;)
Hehe zaburtowe to zupełnie inne formuły dodatków ;-))))
Czytam i sam nie wiem. Mam Archoil 6400 d max i 6900 d max. Chce zalać pierwszy niech poczyści a potem cyklicznie stosować drugi. Piszecie że przed zastosowaniem 6400 wymienić filtr paliwa a ja miałem w planach wlać 6400, wyjeździć zbiornik i wtedy wymienić filtr paliwa. Lepiej wymienić przed zastosowaniem 6400 czy po?
Najlepiej przed i po ale to już byłby masochizm. Ja w ogóle nie wymienialem, bo to nie ma sensu. Jeżeli jest jak w reklamach na tyle silny, żeby ruszyć syf w baku, to rozpuści tez to co jest w filtrze. Po zabiegu filtr powinien być jak nowy. A jak nie jest tak silny, to tego co jest w filtrze nie ruszy więc po co wymieniać przed? Po tez nie ma sensu z tych samych względów.
kupiłem płyn, zobaczymy co ciekawego będzie się działo :)
W zimę lałem Liqui Moly Diesel spulung i powiem szczerze że nie widziałem i nie słyszałem żadnej różnicy w pracy silnika. Ostatnio wlałem to co zostało w butelce, myśląc że szkoda kasy na te specyfiki. Jadę do pracy zatrzymuję się na światłach i szok nie słyszę mojego JTD, dosłownie pracował jak benzyna. Po opróżnieniu zbiornika i zalaniu świeżą ropą niestety JTD powrócił:) ale widać jednak że coś te płyny pomagają.
Załącznik 232574
Nie, to rozpuszczalniki które mają czyścić sprawiają, że po przekroczeniu dawki silnik chodzi bardziej miękko. Po prostu zalałeś za dużo i taki rezultat. Nic nie sprawi, żeby diesel chodził jak benzyna na postoju. Ja mam nowe wtryski, wyczyszczony układ i silnik chodzi bardzo miękko na postoju, ale nadal słychać że to diesel.
U mnie przy trzech cylindrach to można pomarzyć o ciszy ,ale wiedziałem co kupuje to teraz nie mam pretensji ,że jest głośno :)
Trochę może śmieszne pytanie ale mając zalany jeszcze w baku stary AR 6900 można zmieszać z nową wersją AR 6900 czy lepiej wyjeździć paliwo i zalać nowy bak z nową wersją AR?
Można... ;-)
Mogę się wypowiedzieć na temat starej wersji
-łagodniejsza praca silnika(taka bardziej miękka)
-lepiej reaguje na pedał gazu
-po odpaleniu nie ma takiego klekotu
Co do spalania na ten temat się nie wypowiadam bo wszystko zależy od kierownika jaki ma styl jazdy
Robiłem kiedyś modyfikacje ECU EDC15 w 1.9 JTD dla celów "naukowych" na studia po każdej drobnej modyfikacji jeździłem na hamownie w sumie zrobiłem z 5 pomiarów i przy kosmetycznych poprawkach rzędy 2-4KM i kilku NM nie było czuć wyraźnej różnicy podczas jazdy, wynik dopiero weryfikowała hamownia. Dlatego zawsze mnie zastanawia jak czytam o takich dodatkach, ze auto lepiej reaguje na gaz jak właściciele to weryfikują :D
Nie wypowiem się za innych ja to rozumiem tak, że silnik pracuje inaczej, w wypadku lepszych dodatków bardzo gładko i miękko (co nie znaczy cicho). I jak się depnie to nie ma takiego uczucia wysilenia silnika, ma się wrażenie że wkręca się na obroty chętniej i łatwiej. Co jest bzdurą, ale wrażenie jest jakie jest. Ja taki efekt nazywam lepsza reakcją na pedały gazu. W druga strone dziala podobnie (ostrzej pracujacy silnik - gorzej reaguje na gaz).
Natomiast zdarzało mi się że dodatek odbierał tyle koni, że już realnie widziało się osłabienie, choćby na stoperze w komórce czy przy pojazdach pod górkę. Ale to tylko raz się mi zdarzyło. Wrażenie było na tyle paskudne, że rozcieńczałem dodatek w baku dolewkami.
To są moje odczucia
- - - Updated - - -
To jest diesel i nigdy nie bedzie cicho no przynajmniej w tych do rocznika powiedzmy 2014.Dokładnie tak jak piszesz nie czuć i nie słychac tegowysilenia.
Co do tracenia mocy tu również się zgodzę lałem Vervę i AR i było źle czułem muła auto się już tak nie zbierało jak na samej Vervie i moje odczucie klepał głośniej silnik.Na zwykłym ON plus AR jest o niebo lepiej.Ybiera si ęjak dla Mnie ęlepiej ni na Vervie i agodniej pracuje silnik.
Jedrek 1980 dokładnie wiem o czym piszesz,ucho właściciela głośnego diesla jest w stanie wychwycić nawet najmniejszą zmianę wyciszenia dźwięku silnika(tym bardziej przy głośnych trzech cylindrach) .Stosuje AR 6900 D max i praca silnika jest delikatniejsza,"łatwiejsza"trudno to dobrze precyzyjnie określić,ale ta tendencja utrzymuje się od kilku miesięcy.
Panowie,przyszedł AR6900-D Max w baku olej z 2T LM połowa stanu.Czy można wlać AR6900-D Max i do tankować do pełna czy wcześniej wyjeżdzić paliwo z 2T ?
Lepiej nie mieszać dla prawidłowego efektu
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Żadnych przemyśleń,wrażeń,cisza można by powiedzieć jak "makiem zasiał".Panie i panowie już czas zasiąść przed klawiaturą.
a mozna dwa razy zastosować ARCHOIL AR6400-D MAX
Można jeśli potrzeba
no ja też wtryski jedno już koncze właśnie tylko wlałem 45 litrów paliwa,a teraz mysle wlac na cały bak.powiem szczerze ze korekty wtrysków są praktycznie idealne
wczesniej niebyły az tak tragiczne dochodziły do +/-1.5
tylko ciekawi mnie jak długo to sie utrzyma
wlyszkow, mam pytanie. Czy warto stosować dodatek AR6900-P do nowego auta przy założeniu, że tankuje się wyłącznie V-Power 95? Jeśli tak, to w jakiej dawce?
wlyszkow,to samo pytanie co dominiq tylko olej napędowy premium i dodatek AR6900-D.