Czy ogarniał ktoś regenerację deski? Wolał bym profesjonalnie ją zregenerować i przy okazji oszyć w skórze niż płacić za jakieś podrapane używki 2x więcej
Printable View
Czy ogarniał ktoś regenerację deski? Wolał bym profesjonalnie ją zregenerować i przy okazji oszyć w skórze niż płacić za jakieś podrapane używki 2x więcej
Oczywiście ale zwykła raczej nie kosztuje cen kosmicznych
Witam. Przebrnąłem przez prawie cały wątek. Mam firmę z polecenia, chcę zakupić Giulie z USA.
Jestem z miasta Żory na Śląsku, już wiem, że sprawy lamp i elektryki załatwi wyjazd do znanego mi Bielska - Białej :P
Czy jest tutaj ktoś chętny poświecić mi trochę i odpowiedzieć na kilka pytań?
Konkretnie chodzi o koszta w jakich da się zmieścić sprowadzając coś bez wywalonych poduszek, najlepiej uszkodzenia typu wymiany plug&play. Firma, która sprowadza ma już kilka tych sztuk na koncie, ale wolę się tego dowiedzieć od kogoś, kto to przeżył na własnej skórze, z autopsji
Jestem na etapie wstępnej selekcji obrażeń samochodu jakie będę w stanie zaakceptować.
Raczej chodzi mi o to, ile finalnie będę w stanie być do przodu finansowo kupując w USA 2018 rok walnięty. W Polsce raczej ciężko coś by było znaleźć w benzynie do 80 tysięcy, a ja mam powiedzmy 65.
To inaczej: czy ktoś z obecnych tutaj lub na PW powiedzą ile finalnie wyszła cała zabawa z samochodem na gotowo?
Ciężko powiedzieć w ciemno bo każdy ma inne uszkodzenia ,są z różnych stanów (chodzi o transport ) itp. ale jeśli zakładasz że chcesz kupić mało waloną z całymi poduchami to ta kwota starczy na kupna opłaty celne i transport do Polski ,ale trzeba szukać bo okazje się zdarzają .
wszystko zależy od uszkodzeń i kosztów transportu. Bierz pod uwagę iż jakieś 80% samochodów walonych przodem i z tego jakie 80% ma wywalone poduszki. o ile zamierzasz auto naprawić na nie drutoać to w obecnej sytuacji tanio nie będzie- poduszki niemal 100% w góre w ciągu 2 lat, do tego brak np na allegro chłodnic i innych elementów do benz 2.0. No i licz sie z uszkodzeniami i kradzieżami w transporcie ( np kluczyki giną sterowniki etc) lub tego czego nie widać na tych kilku foto.
Do tego wzrost opłat celno-portowych w DE i samych aut w USA. w mojej ocenie niespecjalnie rozbite wyjdzie ponad 100 tys no chyba że trafisz na jakaś okazję.
Jeśli jest tak jak mówisz to skutecznie odsunąłeś mnie od tego pomysłu. Ale w takim wypadku bezsensem jest sprowadzanie tych samochodów.
jak masz 65 kzł to daj sobie spokój, ładny egz kupisz za 10 koła papiera
To nie jest tak, że to sztywny budżet. Mam więcej, ale myślałem, że można zaoszczędzić ciut więcej po prostu. Pewnie dużo też zależy od konkretnego modelu, być może w przypadku innego modelu się to będzie bardziej opłacać niż w przypadku Giulii.
Ja w ubiegłym roku sprowadziłem giulie 2019r (3k przebiegu) ;) walnieta przodem, poduchy całe ;) łączny koszt z naprawą, akcyzą i rejestracją nie przekroczył 70k :) okazje się zdarzają, trzeba być wytrwałym ;)
Witajcie,
Sam ściągam Giulię z USA, w zasadzie jest już w Bremerhaven.
Ten wątek jest wyjątkowo długi (i super pomocny!), ale nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na dwa pytania:
1. Czy poduszki oraz deski ze Stelvio i Giulii są takie same?
2. W mojej Giulii wystrzeliły wszystkie poduszki w desce + pasy, ale kurtyny i fotele są ok. Czy jeśli do mojej Giulii US włożę komplet z Giulii EU ŁĄCZNIE Z MODUŁEM poduszek, to czy to będzie hulać? Wydaje mi się, że przeczytałem tu, że kurtyny US/EU są te same, a co z poduchami fotela?
Z góry bardzo pięknie dziękuję.
P.s. Super wrócić do Alfaholików - miałem 147 FL, potem 3 renówki, a teraz Giulia :)
Trochę późno bierzesz się za szukanie informacji/części skoro auto już w Europie.
1.Deski są całkiem inne Giulia vs Stelvio, poduszki nie wiem z głowy, trzebaby sprawdzić, pewnie nie kierowcy, ale pasażera już może tak ze względu na inne gabaryty auta.
2.Nie wiem czy ktoś da Ci na to gwarancję. Co znaczy będzie hulać? że błąd na desce nie wyskoczy? Ktoś sprawdzał w praktyce że zadziała przy uderzeniu? Wersje USA różnią się poduszkami, ich sterowaniem i ilością czujników, o ile mi się kołacze po głowie też napinaczami pasów (ale może się mylę, nie robiłem ani nie zamierzam robić naprawy takiego auta). Czy sterownik się różni, nie wiem nie sprawdzałem. Na pewno widziałem różnice w proxi (ukryte ustawienia) więc tu po zmianie nawet na sterownik z auta EU zapewne trzebaby zmieniać, ale znów, czy to zadziała? Ponieważ jest to system bezpieczeństwa ja takiej informacji nie zamierzam nikomu dać (o różnicach proxi) - na siebie nię będę brał odpowiedzialności/wyrzutów sumienia jakby potem w razie wypadku system nie zadziałał.
Dążysz kolego do druciarstwa, podejście niestety typowe, kupić tanio rozbitka z USA i jeszcze taniej naprawić. Nieliczni tu na forum robią naprawy uczciwie, niestety reszta to mniejsze lub większe drutowanie. To samo lampy z własnych obserwacji, mało kto robi xenon 35W z autopoziomowaniem/spryskami. Auto naprawia się na nowych częściach albo pewnych używkach w dobrym stanie a nie kombinuje w systemach czy już nie daj Boże stosuje "regenerowane" poduszki czy deski.
Tak trzeba wydać kupę kasy, ale wtedy można powiedzieć że te systemy zostały prawidłowo naprawione.
Poduszki w wersji USA są inne ( z wyjątkiem bocznych w fotelach) mają dwustopniowe ładunki , podobnie pasy. NIE DA SIĘ ZAMONTOWAĆ poduszek z wersji Eu ponieważ mają
ładunki pojedyncze- wiec jak coś to druciarstwo podobnie z modułem poduszek . poduszki z Giulii/Stelvio są współzamienne w kierownicy- pozostałe inne. podobnie deski - to dwa różne samochody. NA przyszłość warto sobie sprawdzić ceny tego typu podzespołów żeby nie było rozczarowania cenowego.
Piękne dzięki za odpowiedzi, to nie tak, że dopiero szukam info. Po prostu części ze Stelvio są łatwiej dostępne, pomyślałem, że może będzie 1:1.
Za części nie zacząłem się zabierać dopiero teraz, mam już to co wiem, że będzie potrzebne czyli lampy 25W EU i zderzak. Niestety nie wiem co jeszcze będzie potrzebne (oprócz poduch... z tym jest delikatny problem) - to dokładnie okaże się jak auto przyjedzie, taki urok kupowania ze Stanów. Poza tym mam czym jeździć, więc nie mam presji czasu.
Doskonale zdaje sobie sprawę z bezpieczeństwa, dlatego po prostu pytam, żeby druciarstwa możliwie uniknąć. Będę szukał komponentów USA i tyle.
Jeszcze raz bardzo dziękuję za informacje :)
OK, może jestem przewrażliwiony, po prostu na retrofity czy przeprogramowywania miałem jako taki trzeci biznes przez ostatnie 1.5 roku ponad 160 Giulii/Stelvio (tylko w tym grzebię a raczej grzebałem bo czasu nie mam i już od dawna unikam) z czego powiedzmy połowa USA i po prostu obserwuję że znaczna części robi mniejsze lub większe "kompromisy" a niektóre to już nawet trochę rzeźba.
25W będzie ciężko kupić używane niestety.
poduszki/napinacze, ci co uczciwie naprawiają kupowali nowe dla wersji z USA w ASO lub od kogoś kto da dobrą cenę, oczywiście koszt spory (pod ok 3 tys każda przednia, kolanowe po 1.5, napinacze podobnie o ile kojarzę z rozmów przy okazji wizyt). Deska używana się trafi pewnie. Używane do USA w PL raczej niezbyt popularna sprawa, jeśli już to prędzej w USA kupisz z demontażu bo są serwisy które się tym zajmują (parę razy ktoś z klientów linkował mi z prośbą o potwierdzenie czy coś dobre czy nie)
Gdybyś miał radar i był uszkodzony to używek nie kupuj (może swój uratujesz?), zaoszczędzisz na zakupie/montażu/kalibracji niepotrzebnej bo w PL z tego co wiem nikt nie odblokuje tego narazie (próbowali ale polegli).
Wiem, widziałem i mocno szanuję.
Ja lampy 25W już mam, miałem szczęście i złapałem z Allegro :)
Radar na zdjęciach był, a czy dopłynie... jestem Maciej, ale nie wróżbita :D Z poduchami albo udam się do ASO, albo będę polować, albo mam w planach pisać po dealerach w USA i zobaczyć co mi odpiszą.
Widziałem, że Akuki tu na forum było linkowane, czy to jest sprawdzony sklep? Dostałem wycenę poduszek od nich no i jest wysoko, ale nie wpędziło mnie to do grobu.
Faktycznie z 25W to masz problematyczną i drogą sprawę już załatwioną.
Akuki zaufany, ale możesz też pytać Kamila Czeszejki (shopefi.pl, jest tu na forum jako [MENTION=6679]Teddy84[/MENTION]), myślę że Kamil zrobi Ci lepsze rabaty. ASO w USA, daj spokój, ceny będą kosmos do tego wysyłka oraz VAT przy imporcie, jeśli już w USA to szukać firm które handlują demontowanymi częściami/używkami - są takie choć nie podpowiem bo nie zwracałem uwagi na nazwy - google może podpowie.
No tak, zapomniałem o cle i VAT... Ale dzięki za namiar do Kamila, odezwę się do niego na pewno.
Czy wiesz może co dokładnie trzeba zmienić w wiązce 25W, żebym mógł sterować światłami z kabiny? Wiem, że muszę kupić przełącznik świateł z regulacją, ale czy coś poza tym?
Zapomniałem jeszcze o czymś oczywistym - maska :D Też łatwo nie jest z używkami, ale może coś się trafi. Choć moja nie wydawała się mocno uszkodzona, może uda się odratować.
Jestem na etapie poszukiwania części do swojej rozbitej Giuli 2017 USA i zatrzymały mnie światła a chciał bym to zrobić jak najbardziej uczciwie. Jedną lampę mam całą a drugą uszkodzoną, według nr katalogowego ( Prawa 50547572, Lewa 50557248) wychodzi ze to bi xenon nieskrętny. I są 2 opcje dokupić jedną USA i je przerobić na EU, Albo 2 opcja którą bardziej bym chciał zakup 2 szt EU. Tylko jakie one muszą być żeby spasowały i co trzeba zrobić zeby spasowały, ludzie pisza o 25w EU ale nie bardzo moge przenieść na allegro czy olx w poszukiwania.
Ja właśnie kończę kompletowanie części do Stelvio 2020r. Większość uszkodzeń to prawy tył , ale tez zahaczyło lekko przód.Trochę problemów było z półosią aby dobrać po numerach takich jak w oryginale się udało. Teraz czeka mnie decyzja co zrobić z sensorem martwego pola co był w zderzaku z tyłu. Czy zamawiać w ASO czy nie używać tego i wykasować z komputera. Szukam tez firm, osób prywatnych co zajmują się kodowaniem, programowaniem z USA na EU w małopolsce lub sąsiednich województwach. Jak ktoś ma jakieś sprawdzone namiary proszę o informację.
Znalazłeś kogoś z małopolskie?
Ja nie sprawdzałem, więc nie powiem, że polecam. Ostatnio RS Auto Klinika / [MENTION=89477]Szymitsu21[/MENTION] spod Krakowa chwalił się nawet odblokowaniem używki radaru przedniego...
Teraz patrzę na FB i post o tej robocie zniknął, więc nie wiem o co chodzi.
Nie przedniego Tylko mowa o BLIS czyli boczne (blind spot monitor) przednich nikt nie robi i prędko nie będzie moim zdaniem.
Wątek z Fb nie znikną.
https://www.facebook.com/10673113073...917537171/?d=n
Pisałem do Ciebie Szymitsu21 na PW. Ale nie odpisałeś.
Hej,
Dojechała mi w końcu lalka.
[MENTION=20089]epsonix[/MENTION] jakby proroczo -> radar jest i niestety CAN go nie znajduje. Czy jest ktoś na forum kto mógłby rzucić okiem i ewentualnie pomóc z reanimacją?
Na marginesie, okazało się, że uszkodzenia ogólnie nie są duże, zatrzymało się na wzmocnieniach przednich (jakby ktoś miał, to ja się uśmiecham!).
13000 może 14000$ Ale wszystko zalezy jakie będą uszkodzenia.