GrzesiekK, mam jeszcze jedno pytanie: Czy zamiast siedzącej u mnie wkładki F 00C 2G2 063 mogę wsadzić F 00C 2G2 044? czy będą jakieś różnice w działaniu/osiągach
Printable View
GrzesiekK, mam jeszcze jedno pytanie: Czy zamiast siedzącej u mnie wkładki F 00C 2G2 063 mogę wsadzić F 00C 2G2 044? czy będą jakieś różnice w działaniu/osiągach
A jak to się stało, że masz 063? Myślałem, że na początku w V6 były 044, a potem zamieniono je na 030...
Ja mam 156 po pełnym lifcie no i silnik cf3 i taka przeplywka tam fabrycznie siedzi, 1100 zł nowa... Ale gdzieś się natknąłem ze te wkłady można zamiennie stosować, chociaż troszkę inaczej wyglądają
Wklady można ale one jeszcze myszã mieć takie same parametry
Cześć. Myślę zagazować swoją Alfę 156 2.5 V6 2001r. (192 KM) Za bardzo na LPG się nie znam. Co polecacie? :)
polecamy przeczytac watek.
Dostałem takiego maila po moim pytaniu gazownika. Dobry osprzęt? Polecacie? :)
Zakładamy systemy LPG Stag - jesteśmy rekomendowanym zakładem.
Instalacja Stag 300/6 QMAX ( najnowszy sterownik
Staga, możliwościami przewyższa systemy konkurencyjne, np BRC ) z
reduktorem 250 kM i wtryskami Hana lub Barracuda ok. 3000 pln. Instalacji
BRC akurat nie montujemy, ew serwisujemy, nie uważam żeby były lepsze,
na pewno droższe
Ja ostatnio robiłem mały remoncik instalacji i gazor pow mi żeby nie zakładać wtryskow Hana no maja dużo reklamacji na nie. Barracuda jak najbardziej. Reduktor założyli mi KME gold
Ktoś orientuje się ile mniej więcej wytrzymują wtryski Hana?
Ja już mam trzeci rok i sá ok.
A gdzie znajdę dobre zdjęcia? Na FB ktoś mi pisał, że są tutaj na forum, ale nie mogę znaleźć :p albo źle szukam. Podeślecie coś? :)
Na 19 stronie sa fotki i np nawiercanie podstaw:
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=177323&stc=1
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=177324&stc=1
gdzieś wyzej są też moje zdjęcia instalacji...
o tutaj http://www.forum.alfaholicy.org/lpg_...ml#post1619452
Lesiu, widzę że jesteś z Grudziądza, to może podpowiesz mi gdzie dobrze zagazują mi moją V6? Jestem z Iławy, więc tak naprawdę do Ciebie mam kawałek drogi... Znasz kogoś z naszych okolic? Chciałbym ogarnąć to jeszcze w tym miesiącu.
Planuje mniej więcej taki zestaw:
Sterownik: coś ze Staga, może ktoś podać jakiś dobry i wytrzymały.
Reduktor: KME Silver/AC R01 RED - tutaj dylemat.. Może coś innego? Chciałbym żeby pracowało właściwie w każdym zakresie obrotów i przy każdej prędkości.
Wtryski: Raczej HANA, tylko nie wiem jaki kolor.. Zielony będzie odpowiedni do 180KM?
Butle i cała reszta osprzętu zostawiam do wyboru montażyście, jednakże "zbiornik" chciałbym w kole zapasowym i wlew pod klapką od PB.
Okej, teraz już wszystko znalazłem :D Nie czytałem od początku po prostu więc przeoczyłem :) Trzeba będzie pokazać gazownikowi fachową robotę. Wielkie dzięki za pomoc :)
Tytanowy, Silver nie obrobi Ci tego. Nie sugeruj się tak mocą w KM, bierz to co sprawdzone i wymienione w wątku.
W takim razie AC-R01 Red? Chciałbym, żeby naprawdę instalacja wytrzymała czasem i ekstremalną jazdę... Ogólnie jaki teraz sterownik warto montować? W którym można dużo ustawić/ma najwięcej funkcji i raczej jest z tych które oblecą jakiś w miarę sensowny czas bez awarii?
Szykuje gdzieś około 3 tysiące na instalacje, liczę na dobre podzespoły i schludny montaż z ładnie upchniętymi gratami pod maską... Pytanie czy wystarczy na to gotówki, czy raczej szykować więcej?
Wkładaj to https://kme.eu/product,products,85.html
A co powiecie o takim zestawie:
http://www.phjacus.pl/AC-STAG-300-6-...0KM-p1638.html
Red01 sie nie nadaje do v6!!!!! Cisnienie spada 1.4 na 0,4 przy dobrym bucie :)
Moze dwie sztuki ale nie jedna.
Załóż kme gold i zasil głowice z wyjsc indywidualnie.
Jesli uważasz ze nie wyrobi u Ciebie termicznie to tur czyli poprzedni post.
Powiem wam że mętlik w głowie.. Gold podejrzewam że termicznie nie wyrobi i będzie zamarzał. Jedynie zostaje tur o którym tak naprawdę nic nie wiem.
#edit.
http://www.phjacus.pl/R53-Reduktor-K...OMB-p1228.html
O tym mowa?
Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka
Tak ten 2 sztuki, ew wymieniony wyżej twin albo poczekać aż będziesz miał dostępny Gold GT...
Czekać raczej nie mogę, bo spieszy mi się z założeniem. Zbieram informację i chcę dobrać odpowiedni zestaw żeby jakoś to jeździło. Zastanawiam się co inni mają w V6?
Ja mam 2x ACR01 ale nie jest to idealny tandem... Zapytaj u siebie w zakładzie gdzie masz zamiar to zakładać czy mogą dostać już Golda GT, wiem że już się pojawiają w zakładach.
Ten goldzik GT obleci przy maksymalnym obciążeniu? Mowa tu np. o autostradzie w Niemczech przy prędkościach rzędu 200km/h? A jeżeli nie będzie dostępny, to czy istnieje jakiś reduktor pojedynczy który to wytrzyma? Przecież to tylko 180km.
Na goldzie w lecie na niemieckiej autostradzie na odcinku Drezno-Monachium przy prędkościach 150-200 temp gazu trzyma sie w ok 15-20 C.
Z drugiej strony trudno trzymać 200 przez długi czas - moze w nocy...
Mi Gold wyrabia termicznie przy Barracudach i silniku cf3. Nie wiem czy istotne, ale podpięty szeregowo z nagrzewnicą i wylotami rurek do góry (podobno odwrotnie lubi się zapowietrzyć). Jeśli już można kupić GoldaGT to wydaje się idealna propozycja :)
A ja znowu swoje - jeden i tylko jeden zamiast dwóch, wyrabia termicznie i cisnieniowo, i nie zesztywnieje membrana bo to reduktor tłokowy - NIKO i tylko NIKO od auto gaz Domański. Ten na 19 stronie to własnie Niko. Kosztuje tyle co te wasze kanapki - ale wykonany tak że szkoda do auta schować. Obrabia dużo większe auta niż nawet GTA. Gadajcie co chcecie - lepszego nie ma. A - i nie ma tej wady co magicjet - bąka gazowego w układ chłodzenia nie puści bo nie ma jak. Uszczelnieniem tłoka jest jeden oring za 30 gr który da się wymienić bez wyjmowania reduktora (o ile ktoś go nie wsadził tam gdzie ja).
True
Podaj link, bo nie ukrywam że wolałbym wstawić jeden a porządny reduktor niż dwa.
http://www.autogaz.pl/oferta,reduktor_niko.html
Trzeba zadzwonić i zamówić
http://lpg-forum.pl/niko-300-t9748.h...lit=niko%20mcl
Tu jest chyba wszystko o tym reduktorze - zwłaszcza jak ktoś lubi oglądać rozebrane.
U mnie sam reduktor jest bez jakichkolwiek przeróbek - tzn kłamię: bez żadnych przeróbek dotyczących zasady działania reduktora bo przeróbki mam dwie: dołozona w kanał wodny spirala grzejna (ale to dłuższe pisanie na odrębny temat) i odwrócony kierunek przepływu cieczy.
Generalnie bez sterowania smc - czyli zwykły niko tylko przepływ cieczy w odwrotnym kierunku. Reduktor w mojej alfie to właściwie chyba jedyna rzecz którą się nie zajmuję bo tego nie wymaga.
r-sokoł, mógłbyś mi proszę doradzić jakiś zestaw do 3.2 V6 (240km) ?
Mam już gaz w alfie ale chyba nie jest super jakości, a chcę coś porządnego założyć. W każdym razie o dziwo na pb i lpg jedzie równie dobrze.
Z tego co wiem to mam takie komponenty:
-reduktor omvl
-sterownik zavoli
-wtryski jakieś czerwone...nie wiem czy nie osławione valteki :/
Czy wystarczy wymienić wtryski na lepsze?
Chcę pojechać do serwisu ale z jakąś wiedzą by mnie w bambuko nie zrobili :P
Matezoma - wywody w tym temacie, dotyczą ogólnie wszystkich V6 niezależnie od pojemności.
Ok, to widzę, że polecane są wtryski barracuda i reduktor kme gold gt. Czy przy wymianie na te części potrzeba też zmienić sterownik?
@matezoma - ja niestety jestem amatorem - wprawdzie sam zakładałem instalację (strona 19 tego tematu) - ale pod dyktando kolegów z z forum - zwłaszcza cenionego tu kolegi Grzesiekk. Z własnego doswiadczenia mogę jako reduktor polecić NIKO - wystarczy jeden zamiast dwóch. Osobiście nie poleciłbym juz hanek - radzę kupić selekcjonowane barracudy u producenta reduktora niko, ponieważ on sprawdza ich wydajność w funkcji ciśnienia i sprzeda ci grupę wtrysków o tej samej wydajności (bo mimo że wtryski o tej samej wydajności - ale potrafią sie różnić między soba nawet i 20%). Przewody nie miedziane lecz plastikowe Faro - fi wewn. 8mm - od zaworu tankowania do butli i od butli do reduktora (raczej trudno je załamać w przeciwieństwie do miedzi). Ja puszczałem przewód do silnika równolegle z przewodami paliwa (pod jedną osłoną), potem pod osłoną termiczną przegrody, jak najwyżej sie dało żeby by jak najdalej od kolektora wydechowego tylnej głowicy. Butlę należy zamontować odwrotnie niż u mnie na zdjęciu czyli wielozaworem nie do przodu (w stronę silnika) tylko w stronę tyłu pojazdu (u mnie jest źle) Ja u siebie montowałem podstawę filtra fazy lotnej we 2x12mm, wy 2x12mm, wcześniej trójnik Y we fi16mm wy 2xfi 12mm (dokupienia u Domańskiego - prod. Niko). Nie poleciłbym również tych grzebieni (rozdzielaczy przewodów gazu) - bo niestety mają gówniane uszczelnienie i puszczają gaz (zakleiłem w końcu pastą Dirco do uszczelek). Przewody płynu chłodniczego może mam i trochę przekombinowane - można puścić krócej tak jak w tym temacie na którym się zresztą wzorowałem (tam jest też fotka dobrze zamontowanego zbiornika):
http://lpg-forum.pl/alfa-romeo-156-3-2-gta-t19644.html
O średnicę wkrętek i jaki wielozawór na butli musisz dopytać - ale to powinien być ten z wyjsciem 8mm.
Sterownik - no cóż firma AC wypięła się na uzytkowników sterowników ISA-2, więc nie polecam. Kupiłem Techa który czeka na wymianę więc jeśli sterownik z tej grupy to Tech 316 lub 326, albo jeśli już chcesz koniecznie staga to jakiś Q-box albo Isa-3.
Taki zestaw od gazownika. Spytałem czy jest właśnie reduktor Gold GT i powiedział, że mają w ofercie. O tym tłokowym mówił, że jeszcze nie sprawdzony więc wybieram raczej ten Gold GT jak też go polecacie.
Sterownik Stag 300-6 Qmax, reduktor KME Gold, wtryskiwacze Barracuda,
zbiornik w koło zapasowe + pokrowiec na kolo, wielozawór Extra, zasilanie
przewody Faro
Wszystko okej?