ja polecam Motul X-cess. Ja mam auto 2007 i wtedy jeszcze lali do nich 5w40 wiec takiego oleju uzywam, ale skoro Ty masz 5w30 to nie zmieniaj lepkosci. Chlopaki, ktorzy pisali mapke polecili mi ten olej.
Printable View
ja polecam Motul X-cess. Ja mam auto 2007 i wtedy jeszcze lali do nich 5w40 wiec takiego oleju uzywam, ale skoro Ty masz 5w30 to nie zmieniaj lepkosci. Chlopaki, ktorzy pisali mapke polecili mi ten olej.
Czyli lać x-cleana 5w30? Aktualnie mam zalane 5w40 castrola.
W przypadku 2.4 JTDm w 159 nie było zmiany rekomendacji producenta w zakresie klasy lepkościowej oleju. Także 5W-40 plus odpowiednia norma Fiata to to co producent zalecał i zaleca.
No to leje X-Cleana 5w40 ;) Dzięki.
Po przeczytaniu tej wielostronicowej lektury stwierdzam że najlepszym olejem do mojej AR 159 1.9 8v po usunięciu DPF i po modach jest: http://liquimoly.sklep.pl/pl/p/Diesel-Synthoil-5W-40/88
Teraz jest zalany: Motul X-clean 5w-40 spełniajacy normę c3 , do niczego juz mi nie potrzebną
Mam rację ??
W 100%.
Jeśli chodzi o parametry w zasadzie nie ma na rynku obecnie lepszego oleju dedykowanego do diesla bez filtra cząstek stałych.
Motul X-Clean jest przystosowany do samochodow ktore zawieraja filtr DPF a X-Cess nie ma tych dodatkow.
Dodatków, które mocno obniżają parametry oleju w każdym w zasadzie względzie - na czele ze starzeniem się (zasadowość TBN, czyli = nie trzymaniem parametrów wraz z ubiegającym przebiegiem) - i tu paradoks, bo oleje te wg książki wymienia się (bagatela!) co 30 000 km :)
I to jest właśnie nowoczesny marketing :)
Poczytałem trochę tej lektury i szczerze mówiąc jestem zdezorientowany. :(
Moja AR 159 JTDm 1.9 16v z 2007r., przebieg 170tys., posiada DPF.
To bd moja pierwsza wymiana oleju w Alfie i mam dylemat jaki olej wybrać.
Olej bd wymieniany po przejechaniu 10k i tak już zawsze będzie wymieniany(max 12tys.).
Myślałem nad:
Motul 8100 Eco-clean 5w30 (chyba C2)
Millers Oils LL EE 5w30 (C2 lub C3)
a może coś innego??
I właśnie olej z normą C2 czy C3 ??
Motul ciut tańszy, znowu Millers wg waszycg opinii lepszy, ale czy przy wymianach co 10k warto dopłacać?
Z góry dzięki za poradę!
Zdecydowanie C3, fragment z instrukcji obsługi AR 159: "Dla silników diesel, w przypadku awaryjnym gdzie nie są dostępne produkty oryginalne, akceptowalne są oleje z osiągami minimalnymi ACEA B4 lub ACEA C2; w tym przypadku nie są gwarantowane optymalne osiągi silnika i jeżeli wystąpią trudności w możliwości wymiany oleju zwrócić się do ASO Alfa Romeo."
Sam zalałem MOTUL 8100 X-CLEAN C3 5W30
PS. Choć zalecany olej przez producenta to SELENIA WR P.E 5W30 C2
A tu fragment z klasyfikacji ACEA:
C2 - Nowa klasyfikacja (od 10/2004). Oleje do silników Diesla w samochodach osobowych z filtrem cząstek stałych. Zawartość popiołów siarczanowych maksymalnie 0,8%. Z HTHS > 2,9 mPas (PEUGEOT).
C3 - Nowa klasyfikacja (od 10/2004). Oleje do silników Diesla w samochodach osobowych z filtrem cząstek stałych. Zawartość popiołów siarczanowych maks.0,8%. Z HTHS > 3,5 mPas (DaimlerChrysler i BMW).
Klasy C2 i C3 różnią się HTHS (High Temperature High Shear Rate) Lepkość wysokotemperaturowa:
Low HTHS 2,9-3,5 mPa*s = obniżona lepkość wysokotemperaturowa, umożliwia mniejsze zużycie paliwa.
High HTHS >=3,5 mPa*s = wysoka lepkość wysokotemperaturowa, lepsza ochrona przez ścieraniem/ zużyciem.
Koniec wykładu :P
Jeśli chodzi o oleje C3 to w zasadzie marka ma tu chyba mniejsze znaczenie, niż w jakimkolwiek innym przypadku.
Wszystkie to półsyntetyki (baza HC) i wszystkie o dużo słabszych parametrach niż olej do auta bez filtra DPF.
Nawet Millers nie ma już 100% bazy PAO w olejach z normą C3.
Odziwo właśnie z normą C3 dla silników diesla jest jedyny polecany olej z Polski - Lotos Traffic Pro Thermal Control 505.01 SM/CF C3 5W40.
Bardzo dobre parametry - przykładowo Motul 8100 X-Clean C3 5W30 wypada przy nim wyraźnie słabiej.
Ot taka ciekawostka (i perełka w ofercie Lotosa).
Mam prośbę o rozwianie wątpliwości :) - temat przewertowałem i dalej je mam :)
silnik 2,4 200KM qtronic DPF jest - ok 60000 przebiegu do tej pory lany Liqui Moly Top Tec 4200 czyli 5w30
http://www.liqui-moly.de/liquimoly/mediendb.nsf/gfx2/3706%20Top%20Tec%204200.pdf/$file/3706%20Top%20Tec%204200.pdf
a kusi mnie na zmianę na millersa EE Longlife
i tu wg producenta oleju zalecany jest EE Longlife 5W30
http://www.millersoils.pl/produkty/p...glife-c3-5w30/
jednak jest dostępny zgodnie z zaleceniami producenta auta olej 5W40 EE Longlife
http://www.millersoils.pl/produkty/p...longlife-5w40/
zmieniać ?? czy nie ?? jeśli tak który z millersów ?? poradzi ktoś :)
Co lać do 2.4 z wyciętym DPFem? Z motula ? Aktualnie leje x-cleana.
Bez DPF`a X-clean jest Ci do niczego nie potrzebny. A odpowiedź na Twoje pytanie była dosłownie stronę temu :)
http://liquimoly.sklep.pl/pl/p/Diesel-Synthoil-5W-40/88 - to jest najlepszy 5W40 obecnie (oczywiście nie dla ekologów :P, bo z DPF powinien być C2 lub C3)
a z motula to pewnie X-cess (ale niech mnie koledzy poprawią, jeżeli się mylę i jest coś lepszego)
Hejka,
Poproszę o poradę jaki olej zalać :cool:
Auto 1.9 16v 150hp przebieg 14K jest dpf
po przeczytaniu postów postanowiłem że wleje Millers XF Longlife C3 Fully Synthetic 5W30
niestety w moim rejonie (wyspa) praktycznie nie osiągalny z UK nie chcą wysłać bo przepisy a po 1l nie będę kupował bo drogo
Na tą chwilę najłatwiej mi kupić:
Fuchs Titan GT1 Pro C-3 XTL 5w30 5L
(albo inny titan)
Motul 8100 X-Clean C3 5W-40 5L
są też castrole ale tego nie chcę.
I pytanie dodatkowe , nie wiem co było zalane wcześniej... czy warto przed wymianą dolać jakiś środek do usuwania nagaru ?? jak tak to jaki.
pozdro
Z normą C3 obojętnie - ja bym się skłaniał ku Fuchs'owi ale to tylko indywidualne upodobania (ta firma nie ściemnia tak z opisami jak Motul syntetyk/półsyntetyk) - chociaż oba to i tak półsyntetyki (jak wszystkie C3).
A co myślicie o zastosowaniu płukanki w silniku 7-letnim z przebiegiem 145 tys? (podobno :P). Nie mam pojęcia, czy poprzedni właściciel czegoś takiego używał.
Nie ma się czego bać. Lać.
Mimo wszystko dreszczyk emocji pozostaje ;)
Eeee ... taki jak przy sznurowaniu butów. Uda się, nie uda ? :)
Ostatnio jak byłem w serwisie specjalizującym się we włoskich samochodach Ital Car Servis w Szczecinie to właściciel powiedział ciekawą rzecz. Fiaty, Alfy i Lancie eksploatowane na Selenii mniej ciekną na uszczelkach. Wiele razy spotkał się z tym, że trafiały do niego auta gdzie właściciel od nowości lał Selenię i nie było w nich wycieków. Mój samochód potwierdził tą regułę :).
Zawsze zastanawiała mnie skłonność mechanikòw do tworzenia takich teorii - wychodzi na to, że one jednak działają i mechanik wygląda na bardziej profesjonalnego skoro potem powtarzają to ludzie na forach.
Tymczasem to taka teoria jak ta o pomarańczach bardziej pomarañczowych w Biedronce :)
Mój mechanik nie miał najmniejszego interesu aby tak mówić. Mówi to co widzi.
Czesc, od niedawna mam AR 159 2.0 jtdm z 2009 roku. Co sądzicie o oleju Orlen 5w30? taki został do mojej belli zaaplikowany. Z góry dzieki za opinie!
Czesc. zostal mi polecony w sklepie olej mobile 1 turbo diesiel 0w40. Czy to dobry wybor mam przejechane 150 tys na seleni??
Większość używa 5w40
wlasnie posiadam dpf-a . wiec ten odpada tak??
No to zostają Ci oleje z normą C3.
Z tych lepszych moim zdaniem:
5W30 / 5W40
• Amsoil ECF Low-SAPS 5W30 (olej syntetyczny (PAO), lepkość kinetyczna w 100°C | 12,2cSt; lepkość kinetyczna w 40°C | 75,4cSt; indeks lepkości 158; temperatura płynięcia -44°C; Liczba zasadowa TBN - 5,8)
• Fuchs Titan GT1 Pro 5W30 (olej półsyntetyczny (HC), lepkość kinetyczna w 100°C | 11,6cSt; lepkość kinetyczna w 40°C | 71,1cSt; indeks lepkości 155; temperatura płynięcia -45°C; Liczba zasadowa TBN - 6,9)
• Liqui Moly Top Tec 4600 5W30 (olej półsyntetyczny (HC), lepkość kinetyczna w 100°C | 11,6cSt; lepkość kinetyczna w 40°C | 64,0cSt; indeks lepkości 178; temperatura płynięcia -36°C; Liczba zasadowa TBN - 7,6)
• Lotos Traffic Pro Thermal Control 5W40 (olej półsyntetyczny (HC), lepkość kinetyczna w 100°C | 13,8cSt; lepkość kinetyczna w 40°C | 82,0cSt; indeks lepkości 170; temperatura płynięcia -40°C; Liczba zasadowa TBN - 7,3)
• Ravenol VMO 5W40 (olej syntetyczny (PAO), lepkość kinetyczna w 100°C | 13,8cSt; lepkość kinetyczna w 40°C | 83,0cSt; indeks lepkości 170; temperatura płynięcia -39°C; Liczba zasadowa TBN - 7,7)
• Valvoline SynPower MST 5W30 (olej półsyntetyczny (HC), lepkość kinetyczna w 100°C | 12,0cSt; lepkość kinetyczna w 40°C | 70,0cSt; indeks lepkości 169; temperatura płynięcia -45°C; Liczba zasadowa TBN - 7,7)
Millers'a nie ma bo nie podają wszystkich parametrów swoich olejów w kartach ale pewnie też mają cos ciekawego.
polecam Mobil1 5w30 esp Formula do dpf, u mnie w domu jezdza na nim 4 auta z dpf jest ok
Ja właśnie z Mobila 5w30 esp formula, przerzuciłem się na Amsoila ecf 5w30 i różnica jest znaczna. Porównując już oba świeże oleje Mobil przy Amsoilu jest rzadki niczym woda, nie mówiąc już o przerobionym oleju. Kultura pracy silnika znacznie się poprawiła, dużo lżejszy rozruch nawet przy mocnych mrozach i ogólnie poza ceną jestem z Amsoila bardzo zadowolony. Do Mobila, choć nie narobił mi żadnych szkód już raczej nie wrócę. Ogólnie to chciałem zmienić na Millersa bo dużo dobrego się na temat tej firmy naczytałem, ale sprzedający doradził mi Amsoila właśnie, dodając że będę pozytywnie zaskoczny no i miał rację:)
Wspomniany Mobil 1 to pòłsyntetyk wiec do Amsoil'a (syntetyk PAO) startu raczej nie ma.