i jutro zmierzę aż z ciekawości czy faktycznie jest różnica w wysokości 205 a 215 o tym samym profilu
Printable View
i jutro zmierzę aż z ciekawości czy faktycznie jest różnica w wysokości 205 a 215 o tym samym profilu
A zmierz
Wg matematyki roznica jest :)
Tak 205/60/R16 są jeszcze wyższe niż 215/55 ale nie są homologowane do naszych 159-tek. I trochę gorzej wyglądają. Widziałem na żywo i nie jest źle ale trochę balon.
Nie mówię, że jest tragedia. Zresztą 215/55 są bodajże tylko o 5,5 czt 6 mm wyższe. Ale jeździłem na obu i w moim subiektywnym odczuciu te kilka mm polepsza sprawę.
Na 205/55 czasami na osiedlu minimalnie haczyłem na progu zwalniającym na 215/55 chyba nigdy.
Wg matematyki ale ktoś mierzył to w realu?
W auchan :p
Na 205/55/16 też zdarzało przyhaczyć a na 215/55 nie Więc na lato mam 215/55/16 a zima 205/60/16 i jest OK
I różnica w wysokości 205/55/16 a 215/55/16 wynosi 4mm.Chyba aż takiej różnicy się nie wyczuje
Wg matematyki nieco wiecej
No ale juz mniejsza z tym
Zalozmy blad pomiarowy :)
Jeszcze mam lato na aucie, ale foty opony na feldze mogę jutro wrzucić. Jeżeli chodzi o opony na zimę to jest stara zasada - trochę węższe ale wyższe (niż lato), zwłaszcza jak będzie się jeździć po śniegu Różnica między 205/55 a 215/55 jest rzeczywiście mała 5,5mm ale wystarczająca abym czasami przytarł podłogą, przy oponie 205/60 zyskałem jeszcze jakieś 4,75 na wysokości. teraz będzie 3 sezon z tymi oponami. przetestowane i sprawdzone - 205/55 na pewno nie założę.
Znalazłem fotę z zeszłego sezonu, w tym będą już kołpaki
Załącznik 148239
Przede wszystkim NOWE !!! :)
Przejeździmy zimę i się zobaczy jak będzie tragedia to sie sprzeda i zmieni rozmiar
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...014/10/253.jpg
Mialem zmieniac w listopadzie ale z ciekawosci wrzucilem dzisiaj 205/60/16.Lekki balon jest:D
Witam serdecznie wszystkich ... Jestem nowym alfaholikiem i proszę o wyrozumiałość... Mam pytanie czy do mojej Alfy 159 sedan 16V JTDm mogę założyć opony zimowe 205/65/16...
a kto Ci zabroni?
Zaciski jak ma duze :p
ale przy 16 V raczej nie ma duzych ajk juz to male brembo
Wymieniacie juz opony?Ja wymienilem wcozraj i tak sie zastanawiam czy nie za wczesnie troszke
Jeszcze nie, 1 listopada chce się jeszcze polansować na 17'' :P :D
Poza tym:
http://www.twojapogoda.pl/polska/pod...ebica/16dniowa
Oho, 6.11 zapowiada się u Ciebie upał :) (żartuje oczywiście, w długoterminowe raczej nie wierzę, myślę za parę dni zmienić, tym bardziej, że chcę obadać co wydaje pisk z okolic obu przednich kółek...)
Ja zmieniłem i jak na razie nie mogę się przyzwyczaić do hałasu jaki generują.
Ja wymienilem juz w zeszlym tygodniu poniewaz do poludnia jest juz niska temperatura, a od dwoch dni mroz o 6:00 rano
Dodano po 6 minutes:
Mam wrazenie, ze moje Falkeny na zime sa cichsze od BF Goodrich letnich.
Jest plan, żeby wymienić 3.11 :) Akurat będę miał trochę czasu wolnego. Jak znam życie to jak później będę miał czas to będzie już kocioł u gumiarzy, a niestety na razie mam na tych samych felgach zimę i lato.
wyhaczylem komplet nowek sawa eskimo hp za 1200,testy ogolnie na tej gumie wypadaja dobrze ale pytanie czy nie zjeb..em sprawy jesli chodzi o profil 225/45/17:/ jezdzil ktos z Was w zime na takim???
Bedziesz mial samochod o 1,2 mm wyzej niz ja mialem na letnich 205/55/16 a szuralem prawie na kazdej wiekszej koleinie oslona pod silnikiem. Teraz mam zimowe 215/55/16 i jest roznica. Niby zamochod o 5,5 mm poszedl tylko do gory ale czuc roznice.
Ja planuję jeszcze trochę pojeździć na letnich oponach. Fakt, nie jestem uzależniony od wulkanizatorów, sam zmieniam koła. Nie lubię zestawu zimowego, większy hałas, gorsze, gumowate prowadzenie, no i estetyka. Dziewiątka 'trochę' lepiej wygląda na 17 niż na 16 stalowych felgach (jakichkolwiek kołpaków nie toleruję, wolę już surową, czarną stalową felgę).
W Mito, które jest w rodzinie, już założone nowo zakupione Ultra Gripy 9 od GoodYeara.
w biedronce widzialem po jakies 230 zl opony 205/55/16 chyba kormoran ale jakies takie srednie mi sie wydawaly.Malo lameli mialy
Też widziałem, bardzo miękkie. Do miasta wystarczyłyby. Z etykiety wynika, że bardzo ciche tylko 68dB.
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=149299&stc=1
http://www.oponeo.pl/dane-opony/korm...-91-t#74759710
Witam ...ja w tym roku idę w nokiany wr d3...zobaczymy...
Do mnie właśnie zapukały Nexeny Winguard Sport. Zobaczymy co to za wynalazek :) Wyglądają dobrze :)
.. a ja się skusiłem na : Pirelli SottoZero Serie 3 225/50 R17 98 V XL i felgi 17" od miśka