Gdzie teraz najlepiej kupić wkłądke F 00C 2G2 063 alfa 166 2.4 jtd 2005 ?
Printable View
Gdzie teraz najlepiej kupić wkłądke F 00C 2G2 063 alfa 166 2.4 jtd 2005 ?
A jakiej chcesz firmy kupić ?
Montował ktoś może całą przepławkę 0 281 002 565 bo zastanawiam się, czy obudowa podejdzie czy muszę przekładać wkładkę i tracić gwarancję ;/, albo chociaż ma ktoś na 100% pewne info czy wkładka w praktyce jest identyczna bo już dwa chińczyki przerobiłem tydzień i nie uśmiecha mi się męczenie z niepasującym bosche do tego
Co do chińczyków to nie polecam (MC i hart) obydwa po włożeniu zadymiają gorzej niż zajeżdżony bosch.
co to znaczy zadymiają ? jakie wartości na nich pokazuje ? może zadymienie wynika z czego innego?
zadymia (ładuje na czarno ropą do tego stopnia, że zderzak po 50 km jest cały tłusty), od paru meichów szukałem przyczyny ostatecznie padło na przepływkę diagnoza pewna bo pożyczałem sprawną i na niej wszystko OK. Na chinolach wykres bardziej niestabilny na wolnych obrotach a po dociśnięciu zmierzona wyskakuje w kosmos. Obydwie przepływy odesłane czekam na opinie oczekuje zwrotu pieniędzy i mam nadzieje, że nie będą czegoś kombinować.
Załącznik 205183
Załącznik 205182
Załącznik 205184
Przegrzebanie się przez cały wątek byłoby bardzo czasochłonne, więc pozwolę sobie zapytać wprost.
Niedawno kupiłem AR 156 1.9 JTD 105KM z 2000 roku i od początku wydawało mi się, że coś za słabo 'ciągnie', jak na turbodiesla. Początkowo myślałem, że to kwestia tego, że ostatnie trzy miesiące jeździłem Hondą CBR 600 RR, a w porównaniu z nią to mało który samochód będzie dobrze 'ciągnąć'.
Znajomy mechanik (miłośnik Alfy) wykonał mi pakiet startowy (oleje, filtry, świece żarowe, czyszczenie przepływki, czyszczenie zaworu turbiny), ale nadal wydawało mi się, że moja Alfa jest słaba.
Mechanik mówił, że jak ją podłączył do komputera to myślał, że ma wirusa w kompie, bo tyle błędów mu wyskoczyło, ale wszystkie wyeliminował.
Postanowiłem więc sprawdzić empirycznie. Zatankowałem do pełna (BP Ultimate Diesel), zrobiłem 100 km w cyklu miejskim (krótkie odcinki), zatankowałem ponownie do pełna i wyszło... 9,2 l. / 100 km.
Następnie wyskoczyłem w niedzielne przedpołudnie na autostradę i sprawdziłem prędkość maksymalną: 160 km / h.
Odpiąłem przepływkę i na tym samym odcinku ponownie rozpędziłem Alfę do 180 km / h.
Wpiąłem przepływkę, znowu zatankowałem do pełna i pojechałem w trasę (ponad 100 km w jedną stronę, bardzo spokojna jazda, prędkości max. 110 - 120 km / h). Zatankowałem ponownie i wyszło mi 4,8 l. / 100 km
Następnie zlitrażowałem w trybie mieszanym (70% spokojna trasa / 30% miasto) i wyszło 6,4 l. / 100 km
Teraz wykażę się trochę laicyzmem.
Moje pytanie do ekspertów: czy z powyższych objawów można wnioskować, że to rzeczywiście przepływomierz?
Jeżeli tak to jaki kupić do 156 1.9 JTD 105 KM?
Trochę dużo ostatnio wydałem na zakup oraz pakiet startowy i nie bardzo mnie stać już na zakup oryginału za 400 - 500 zł.
Czy macie jakieś doświadczenia np. z nowymi przepływkami z allegro za 130 zł (ponoć Magnetti Marelli)? Przejeździ to przynajmniej kilka miesięcy?
Dodam tylko, że zawór EGR mam zaślepiony przez poprzedniego właściciela, samochód nie kopci przy żadnych obrotach (ani na zimno, ani na ciepło), turbina się włącza, co czuć podczas przyspieszania, ale nie wiem, jakie daje doładowanie.
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Takie badanie raczej nic nie wykazuje. Trzeba było tyle nie jeździć na testy spalania to by na przepływkę mniej do wydania.
Ja poczytasz cały temat to niektórzy testowali MaxGear i było ok. ale czy trafisz na dobrą...? Bosch jak wiadomo się sprawdza.
Dzięki za podpowiedź.
W trasę i tak musiałem pojechać, więc test wykonałem jakoby przy okazji.
Znajomy mechanik (miłośnik Alfy), o którym wspominałem, stwierdził, że zakup przepływki poniżej 400 zł jest wyrzuceniem pieniędzy w błoto (że zacytuję: "lepiej iść na dziwki, niż kupić przepływkę za 250 zł"), ale mój budżet chwilowo nie przewiduje zakupu np. Boscha, więc muszę znaleźć tańsze rozwiązanie.
Nigdy nie przerabiałem tematu przepływomierza, więc jestem laikiem (zazwyczaj jeździłem benzyniakami i nie było z tym problemu). Czy w Waszej opinii któraś z poniższych warta jest zakupu?
allegro.pl/przeplywomierz-powietrza-alfa-156-97-1-9-2-4-jtd-i5089490527.html
lub ta
allegro.pl/przeplywomierz-alfa-romeo-156-1-9-2-4jtd-gtv-1-8-i6479745359.html
Na temat samych przepływomierzy się nie wypowiem, ale:
W pierwszym linku sprzedający nawet nie zamieścił zdjęcia sprzedawanej przepływki tylko zdjęcie poglądowe. Za każdym razem jak kupowałem na allegro przedmiot którego sprzedający nie zamiescił real foto kończył się katastrofą. Mimo iz nie wierzę w przesądy i za każdym razem próbowałem jeszcze raz - to za każdym razem dostawałem po łapach.
Co do przepływki magnetti marelli. Kiedyś magnetti marelli to była firma. Prawie oryginalne amory do alfy 33 były magnetti marelli - i jeżdzą do dzisiaj. Teraz to ta firma sprzedaje coś pod swoją marką - albo jest permanentnie podrabiana. Kupiłem nowe amorki przednie do ar156 i nowe były gorsze niż te stare oryginały co je wymieniłem. Po roku to już całkiem kibel.
Alfa NIE ZNOSI druciarstwa i tanich zamienników. W tej marce to się po prostu NIE SPRAWDZA. I Twój znajomy mechanik dobrze ci powiedział i go słuchaj. Za te 250 zł to idź na dziwki, bo potem i tak będziesz musiał wydać 400 na oryginalną przepływkę. Te po 150 zł - no cóż - lepiej daj tę kasę żonie niech sobie coś kupi. Przynajmniej będzie miała coś z tego (i ty być może też (wieczorem))
Na pewno wyjdzie Ci taniej od razu kupić oryginał niż najpierw zamiennik a potem oryginał. (400< 550 lub 650) Liczyć chyba umiesz.
Na pewno masz rację, ale budżet mi się jeszcze bardziej zmniejszył, bo okazało się, że gość, od którego kupiłem auto ewidentnie mnie oszukał mówiąc, że druga rata OC jest zapłacona (nawet pokazał mi potwierdzenie przelewu) i jeszcze w tym miesiącu muszę zapłacić 400 zł drugiej raty OC.
W tej sytuacji moja Alfa będzie musiała jeszcze trochę pojeździć na starej przepływce, bo chwilowo nie stać mnie na oryginał, a z tego, co wszyscy wokół mówią tańszy zamiennik nie ma sensu.
Witam wszystkich alfaholików,
Przymierzam się do zmiany przepływki w swoim niechodliwym modelu AR (156) Crosswagon Q4 (04') 1.9JTDm 150KM.
Z przeprowadzonego przeze mnie rozeznania wynika, że moja przepływka to:
FIAT OEM: 468 11 312
BOSCH: 0280 218 113
Wkładka: F00C 2G2 063
MaxGear: FS-276
Ogólnie problemy z moją alfą to: podwyższone spalanie ( około: 1l-2l wiecej niż wskazania komputera), podkopcywanie na czarno (szczególnie podczas wychodzenia z niskich obrotów), szarpanie na niskich przełożeniach (strasznie czuły na ruchy pedału gazu), i zdarza się gdy podczas spokojnego rozpędzania(przepustnica częściowo otwarta) dusi się/ szarpnie raz na jakiś czas i tylko na rozgrzanym silniku. Wcześniej miałem nieszczelną rurę na dolocie, ale mam nadzieję, że ten temat został już zamknięty. Poza tym osiągi nadzwyczaj dobre jak na swoje lata (190km/h pójdzie spokojnie).
Przeływomierz BOSCHa 0280 218 113 to jakieś 350zł
U mnie ta sama przepływka wchodzi. Na tej stornie można znaleźć rodzaje przepływomierzy, które powinny zawierać wkładkę F00C 2G2 063 ww w.meat-doria. com/product_meat/86165
Sprawdzając ceny wszystkich poznaczonych jako BOSCH natrafiłem na 2 w rozsądnych cenach, które powinny zawierać wkładkę F00C 2G2 063:
0281 002 565 - 200zł + (potwierdzone przez lukros j.w.)
0280 218 116 - 200zl +
Jednak cała przepływka zamiennik MaxGear FS-276 kosztuje też w granicach tych kwot - 250zł, a zebrała też dużo pochlebnych ocen w tym temacie.
Kierując się wypowiedziami osób z forum zaszło mi w pamięć, że Bosche lekko zaniżają dawkę powietrza i sprawiają, że jazda jest płynniejsza eliminując nerwowość silnika.
Natomiast MaxGear lekko zawyża dawkę powietrza i znacząco zawyża ją na wolnych obrotach (co według mnie może powodować nerwowość samochodu - poprawcie mnie jeśli się mylę).
Myślę, że jednak zdecyduję się na przypływkę MaxGeara ponieważ w cenie wkładki BOSCHA mam cenę całej przepływki, a tendencja podawania powietrza z biegiem czasu się zmniejsza (tu też poprawcie mnie jeśli się mylę).
Zanim jednak wymienię przepływkę, chciałbym porównać wartości jakie podaje moja przepływka z tą nową. Do tego jednak potrzebuję ogarnąć jakiś odpowiedni interface OBD do Multi ECU Scan. Jeżeli, ktoś wie co najlepiej podchodzi do crosswagona (czytnik OBD) to będę wdzięczy za info :)
Pozdrawiam.
tak jak pisalem Tobie na PW. napisz do PMFactory zeby wyslal Tobie kabel przystosowany do MESa, ELM327.
Jeśli chodzi o wskazanie komputera to zawsze jest nizsze od spalania faktycznego.
Jesli masz mozliwosc zakupu pasujacej wkładki bosch w cenie maxgeara to lepiej weź boscha.
Witam posiadałem w swojej Alfie (2.5 V6 CF3) przepływomierz z wkładem F 00C 2G2 044, który wywalał 2 błędy P0100 oraz P0110. Wymieniłem na nowy Bosch z fiata Doblo 1.9 jtd po dobrej cenie z tą samą wkładką. Po wymianie i próbie skasowania błędu niestety alfa jakby przygasała i niestety błędy nie chcą się skasować i dalej widnieją w komputerze. Przy rozgrzanym silniku na luzie przepływ powietrza oscyluje w granicach 14/15 kg/h a napięcie jest stałe 4,992v. Czy może ktoś mi napisać dlaczego tak się dzieje i czy to wina przepływki czy może powinienem troszkę na niej pojeździć i będzie ok???
Nr. Przepływki która siedziała w alfie to 0 280 218 054 Bosch z wkładem F 00C 2G2 044. Wszystko było ok i nagle dupa. Wymieniłem wkład na taki sam i dalej to samo. Wyczytałem na forum astry o takich samych problemach co ja i u nich pomogło podpięcie dodatkowej masy. Niestety u mnie i to nie pomaga dalej te same błędy i napięcie stałe 4,992V nawet na samym zapłonie
Ok, czyli to nie ten trop.
borykam się z tym problemem już od pół roku
zastanawia mnie tylko dlaczego po odpięciu wtyczki mam nadal błąd P0110 a błąd P0100 znika ????
Witam wszystkich,
podepnę się pod temat.
Jestem posiadaczem Stilo 1.9JTD 115KM.
Od jakiegoś czasu obserwuję wzrost spalania samochodu przy zachowaniu podobnego stylu i warunków jazdy(pierwsze pomiary z czerwca 5,13l/100 a ostatnie z dziś 6,15l/100km).
Różnica temperatur nie powinna raczej dać aż takiego dużego rozstrzału w spalaniu.
Moje podejrzenie pada na kulejący przepływomierz i tu rodzi się pytanie jaki mam dobrać?
Po numerze nadwozia wychodzi mi przepływka o numerze 46559828 co daje przełożenie na numer Bosch 0281002308 i prawdopodobny numer wkładki F00C2G2030.
W samochodzie mam zamontowany przepływomierz o numerze 0280218120 z wkładką F00C2G2063 - rok produkcji 2004 zgodny z rocznikiem auta.
Czy mam zamontowaną złą przepływkę? Czy są one między sobą zamienne?
Po odpięciu przepływki na desce mam komunikat Engine Failure - nie próbowałem jeździć z wypiętą kostką i komunikatem o błędzie.
Po przekroczeniu 3000obr/min przy mocniejszym depnięciu auto zostawia za sobą dym. Lepiej zaczyna się zbierać od 2000obr/min.
EGR przesłonięty zaślepką z otworami - taka była jak kupiłem samochód i na razie tak zostawiłem. Kolektor ssący czyszczony do gołego 10kkm temu.
Przepływka przepłukana izopropanolem i wydmuchana powietrzem.
Jakieś sugestie?
Wkład 063 w stosunku do 030 podaje na ecu informacje o wiekszej ilosci powietrza stąd przy mozniejszym wciskaniu pedału gazy moze pojawiać sie dymienie
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Jakim cudem mam nie taki przepływomierz w samochodzie? Raczej nikt go nie wymieniał a przynajmniej tak sądzę po roku produkcji.
Nie koniecznie masz zly przeplywomiesz ale wszeziłbym 030 ewentualnie 044 i sprawdził wtedy jak bedzie ze spalanie i z dymieniem
Wklad 063 jest np montowany w Pandzie 1.3 mjet
Możliwe że Fiat w okresie przejściowym montował dwa różne rodzaje przepływomierzy? Mam samochód po lifcie i z tego co się orientuję to przepływką 063 była w JTDM a ja mam JTD.
Nie chcę żonglować przepływkami bo 3 różne będą kosztowały ok 1000PLN a podmienić niestety nie mam od kogo.
Czy wykresy powietrza oczekiwanego i zmierzonego powinny pokrywać się idealnie czy dozwolone są odchyłki?
A po czym stwierdzasz ze kuleje ci przeplywka ??? Ona albo dziala albo nie ewentualnie troszke zanizy wyniki ale działa
Niepokoi mnie stale rosnące zużycie paliwa, brak odejścia do 2000obr oraz kopcenie przy mocniejszym depnięciu.
Czy po odpięciu wtyczki powinienem mieć błąd na desce czy tylko w ECU?
I tu i tu
A moze to wyryski ci leją musiałbyś posprawdzać
Wtryski mam sprawdzone i są w dobrym stanie. Były sprawdzane na stole probierczym. Samochód ma w tej chwili 154kkm prawdziwego przebiegu.
To w sumie czas na przeplywke
Właśnie dlatego skłaniam się ku niej. Tylko nie daje mi spokoju to czemu mam wkładkę 063 a eper wskazuje na 030. I która będzie lepsza dla silnika? Jeśli będę kupował nową to i tak Boscha i będę szukał przepływki ze zgodną wkładką aby tylko ją przełożyć.
Ja bym zadzwonil do aso i dobral po nr Vin nr Boscha i wtedy taki kupił
Jest to jakiś sposób ale nie sądzę aby ASO podało mi inny numer niż ten który widzę w EPER. Przepływkę z takim samym wkładem będę potrafił namierzyć a nie chce dopłacać 100 czy 200PLN za samą rurkę w której siedzi wkładka.
siemka
panowie gdzie dostane sam wkład przepływomierza nr: 0 280 217 111 , ewentualnie cały w fajnej cenie :)
witam,
Mam u siebie w AR przepływomierz o nr 0281002309, nr wkładki F 00C 2G2 063. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem poprzednie wpisy, dlatego pytam tutaj.
Mogę kupić przepływomierz do innego samochodu z taką samą wkładką i przełożyć samą wkładkę?
Znalazłem w sklepie internetowym przepływomierz od Opla o nr 0 281 002 613, z opisu wynika, ze ma wkładkę o tym samym numerze co u mnie a kosztuje połowę ceny przepływomierza, który mam u siebie. Czy jak przełorzę samą wkładkę to samochód bedzie normalnie jeździł. Robił już ktoś tak?
Samochód to AR 147 1.9 JTD 16V z 2004 roku.
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Tak auto bedzie normalnie pracowac wazne aby wkladka miala takie same oznaczenie a z jakiego bedzie auta juz jest nie istotne
Na tej wkładce są dwa numery. Pierwszy jest zaraz pod napisem BOSCH (F 00C 2G2 063). Na samym dole jest jeszcze inny nr, u mnie 392 13 1 A. Czy obydwa nr są istotne?
Nie tylko ten 063
W jakiej cenie znalazłeś ten przepływomierz? Bo do V6 idzie ten sam numer wkładki....
Takie same wkladki czyli 063 maja alfy ,fiaty i lancie z jtd 1.9 105
Bedzie on tez w 1.9 140 i 2.4 175
Oplu omedze 2.5 dti
Astrach z dieslem 1.3
Dzwoniłem przed chwilą do sklepu, w którym znalazłem przepływomierz z Opla o nr 0 280 217 123 za 130 zł. Niestety pan mi wyjaśnił, że mają części używane a ja tego nigdzie na ich stronie nie znalazłem. W sklepie jak sie pytałem to sama wkładka z pierburga kosztowała ok 330 zł a nowy przepływomierz boscha za 360 zł ale to są chyba normalne ceny.
Orientuje sie ktoś jaki przepływomierz z wkładka jak powyżej wychodzi najtaniej? Bo jak szukam po nr wkładki to niewiele znajdyje
Szukaj 2.0 ts
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Nie koniecznie moja V nie zabardzo chciała pracowac na 063 natomiast na 044 lata jak wsciekła
Jak cos mam nową 063 na sprzedaż przejechała 5 km