odłączyłem przepływomierz i wywaliło check engine, asr vdc unavailable , same znikną kontrolki ?
po odłączeniu nadal szarpał :/
zalałem 98 również nic nei dało
będę musiał do jakiegoś speca podjechać
odłączyłem przepływomierz i wywaliło check engine, asr vdc unavailable , same znikną kontrolki ?
po odłączeniu nadal szarpał :/
zalałem 98 również nic nei dało
będę musiał do jakiegoś speca podjechać
Błąd zapisuje się w pamięci diagnostycznej, jeśli przestaje występować, nie powinien zapalać "check engine" - jeśli kontrolka się zaświeca, oznacza, że błąd jest aktywny.
Przepływomierz przeszedł dzisiaj gruntowne testy i wszystko jest z nim OK. Ktoś ma jakieś dalsze pomysły? :) (za chwilę faktycznie zacznę wierzyć w to, że ten typ tak ma...)
Taka może być charakterystyka pracy, w dużej mierze moc zależy od pracy zmiennych faz rozrządu, a to zależy od elektrozaworów. Pojawiają się lagi na elektrozaworze, nie otwiera się płynnie i moc pojawia się skokowo, ale to tylko takie moje gdybanie :)
Ostatnio zaczelo mi bic zawieszenie z przodu wiec oddalem dzis belle do warsztatu i co sie okazalo? Poluzowane byly sruby amortyzatorow. Az mi sie goraco zrobilo jak to uslyszalem... A zeby bylo smiszniej przy zawiasie nic nie bylo robione wiec musial to stac sie samoistnie.
Witam,
No i stało się... AR 159 1.9 JTS stoi już u mnie na podjeździe :) Pytanie do właścicieli, czy rzeczywiście należy trzymać Selenii przy zmianie oleju z uwagi na jej nieznane, ponad zwyczajne właściwości ? :) Pytanie z innej beczki - do jakich obrotów lubicie kręcić swoje belle ?
Przede wszystkim należy wymieniać olej częściej niż producent przewiduje. Ja kupiłem auto zalane Motulem, teraz wylądował Liqui Moly. Zanim trafiło do poprzedniego właściciela było ewidentnie zalewane Selenią z "książkowymi" interwałami, co zaowocowało potrzebą wymiany rozrządu :P
Obroty? Do takich, do jakich akurat trzeba ;) Zawsze powtarzam, że w tych silnikach cokolwiek zaczyna się dziać powyżej 3 tysięcy obrotów :)
Nie trzeba trzymać się Selenii. Tyle ze pilnuj poziomu i wymieniaj co roku. Selenia nie jest zla bo jest tania ;) Jak chcesz żeby olej spelnial normy fiata to jeszcze Motul Ci zostaje. Jak chcesz pelen syntetyk a nie jakiś oszukiwany HC to dla odmiany 2 lub 3 inne jeszcze modele (Millers, Amsoil, Liqui Moly). Żeby nie było to ani Motul ani Selenia nie jest w 100% syntetykiem, ale technologia syntetyczna owszem ;)
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...o_2_2_jts.html
Pieta, pół roku mija, gdzie Alfa? :P
czekamy na nowy rok podatkowy :P
Si :P
Wymianę oleju przewiduje co 15tys/rok. Poprzedni właściciel niestety trzymał się zaleceń producenta i wymieniał co 30 tys... Auto ma nabite 120tys ale jest wyjątkowo zadbane, mam nadzieje, że rozrząd jeszcze trochę pociągnie bo koszt jego wymiany jest dosyc zaporowy ;/
hehe, rozrząd chyba Ci się z 2.0 jts pomylił ;) Wymiana łańcucha w 159 jts to dobre kilka tysi jak dorzucisz robociznę i inne zębatki wiec nie spotkałem jeszcze nikogo kto by sam z siebie wymienił rozrząd jeżeli nie musiał :P
A interwał wyglada tak że się go nie wymienia chyba ze się popsuje (a że psuje się czasem dosyć szybko to insza inszość )
Ciekawi mnie fakt, ze w stosunku do innych marek aut, rozrząd w alfie według producenta nie jest materiałem eksploatacyjnym bo nie przewidzieli jego wymiany w okresie użytkowania auta, czyli ew. powinna być skutkiem nieprawidłowej eksploatacji auta...
dzisiaj pacze a tam
P0011 walek rozrzadu wydechu
kiedyś miałem P0010
ciekawe kiedy się pojawił bo jakieś 1,5 miesiąca nie sprawdzałem
w międzyczasie elektrozawór wydechowy wymieniłem
a może jednak winny ten amerykański elektrozawór
no nic za tydzień znowu sprawdze
oprócz tego
p0300 i p0302 wypadanie zapłonów 2 cylinder bodajże
może winna używana cewka którą włożyłem albo świece zasłabo dokręciłem
oprócz tego coś mi wyło myślałem że słynne łożyska skrzyni ale mechanik mi mówił że opony, dzisiaj wymieniłem oponki i faktycznie cisza
Koledzy mam pytanie - czy komuś zdażyło się że komputer pokazywał inny poziom oleju na wyświetlaczy niż jest w rzeczywistości?
U mnie czasami jest tak, że komp pokazuje 3 kreski na 6 a na "bagnecie" jest full. Z czego to może wynikać? Dzięki za pomoc.
czujnik padł ?
Nie ma co wierzyć temu co pokazuje wyświetlacz. Jeżeli tak występuje tylko czasami to nie masz się czym przejmować.
Dzięki koledzy. No właśnie ostatnio zaczyna świrować. Raz pokazuje Full, a raz że jest połowa i potem znowu wraca na Full/he he. Czyli najlepiej sprawdzć po bagnecie:)
A tak z innej beczki -ostatnio wracałem z pracy, a tu nagle dym spod maski- myślę no to ładnie. Dojechałem na stację benzynową ( odcinek jakieś 800 metrów) temp. wody i oleju w normie. Okazało się że ułamała się końcówka od zbiornika wyrównawczego i wywaliło płyn chłodniczy - dobrze że nie cały. Auto na lawetę i do brata, kóry jest mechanikiem. Na szczęście skończyło się na wymianie zbiornika. Koszt 150 zł.
Panowie, po wymianie rozrządu po przejechaniu 8k, wywala często gęsto , ostatnio samo p0013 , raz było p0013 i p0011 razem , raz było p0013 i p0014 i w sumie tyle średnio co 400 km , brak jakiś złych objawów pracy silnika , spalanie i moc wydaje mi się ta sama. Jechać do gości co robili rozrzad? Tylko co to da , czy kasować i jezdzic? A i jeszcze wywala p0430. Czyli katalizator.
Elektrozawory były zmieniane? U mnie błąd p0013 powodował padnięty elektrozawór.
Co było dokładnie wymienione w ramach wymiany rozrządu?
Łańcuch- 791
Napinacz łańcucha- 433
Koło rozrządu- 259
Koło zębate ( wariator -ssący)- 1032
Koło zębate (wariator-wydech)- 652
Wymiana koszt- 750
Tak miałem napisane na kosztorysie
No to najprawdopodobniej elektrozawory...
To chyba Ci rzeczywisie elektozawory pozostają do kompletu :( btw czas wymiany swiec się zbliza bo 120k albo 8 lat i na pewno masz jeszcze fabryczne. Co do bledu katalizatora to nie wiem ale może sprawdzenie poziomu spalin cos wyjasni. Ale to takie szukanie po omacku wiec czekalbym na rozwój wydarzen :P
Z innej beczki - czy ktoś już wymieniał koło dwumasowe w JTSie? Interesują mnie objawy - bo wyraźne "pyrgnięcie" po wciśnięciu sprzęgła przy zmianie z jedynki na dwójkę to chyba właśnie dwumas, dobrze kombinuję? I tak pewnie zacznę od poduszek skrzyni biegów, bo stukanie zaczyna doprowadzać mnie do szału. (jedno ASO nic nie widziało, ale ja im coś niespecjalnie wierzę...)
A może to objaw zużytego wysprzęglika? U mnie po demontażu okazało się, że wysprzęglik był w najgorszym stanie. Łożysko nie miało praktycznie żadnego oporu.