A jakiej oczekujesz jak madz auto na gwarancji? To jest jedtna i najlepsza rada
Printable View
Z całym szacunkiem ale taką odpowiedzią możesz skwitować większość pytań dot ewentualnych usterek jakie pojawiły się na tym forum.
"Panowie nie działa mi to... Albo zaświeciła się kontrolka "...
Odpowiedź: oddaj auto do Aso. Oddaj auto do mechanika
To żadna pomoc.
Zadałem pytanie z nadzieją że ktoś się spotkał z podobnym przypadkiem i podzieli się wiedzą czy to normalne, minie czy coś poważnego.
Napisałem też że byłem w aso z pytaniem.
Sęk w tym, że nie jestem przekonany. Nie wiem czy to usterka czy elementy docierania się podzespołów. Wolałbym się upewnić zanim zacznę szaleć w Aso.
To jest mój pierwszy nowy samochód i nie wiem jak się zachowują na dotarciu.
Nie mogę z każdą pierdółką latać to Aso bo przestaną traktować cie poważnie
Nie ma co szaleć , masz czas - skoro na razie nic się nie dzieje jeździj , może minie i nie będzie tematu , jeśli nie wtedy pojedz do aso a na razie zrób chociaż ze 2 tyś tak jak ci zresztą powiedzieli
@up.
Dzięki. Tak chyba zrobię choć nie będzie łatwo :-D. bo zamiast cieszyć się jazdą to będę się wsłuchiwał czy już przeszło. A że głośne to nie jest :-)
Żona na mnie patrzy jak na ufoka
Zbyt często mam schize.
We wtorek i tak będę w Aso na przyciemnianie szyb więc jeszcze się z nimi podzielę spostrzeżeniami
Ciesz się jazdą , śmigaj i się za bardzo nie wsłuchuj :) na to masz jeszcze dużo czasu do końca gwary - czasem jakieś dziwne efekty same z czasem znikają i nawet nikt nie wie co to było ;)
Czasem ma wrażenie że dzieci z piaskownicy się logują- przepraszam ale normalny jesteś czy jak? jak sobie wyobrażasz że ktoś po kilku Twoich słowach zdiagnozuje Ci taką usterkę? Szklanej kuli nikt tu nie ma - ludzie starają się pomóc to jeszcze skaczesz!!!
Po prostu jedź do ASO powiedz że coś szura i hałasuje w skrzyni i niech to zapiszą w systemie - zobaczysz, że nagle nie będzie odpowiedzi że masz z tym jeździć tylko zajmą się naprawą.
Jazda z takimi objawami skończy się tak że jak coś pierd... w najmniej oczekiwanym momencie, a potem gwarant się wypnie za to, że niezwłocznie nie zgłosiłeś usterki ( masz to zapisanie w gwarancji)- zgłoś żądaj papieru na zgłoszenie i masz dupochron.
Panowie nie moge znaleźć. Service coupon expired w julce. Czy mozna to jakos recznie usunac czy przez obd jakims programem tylko? Juz po gwaranvji dodam 2 lata.
Pytanie do forumowiczów - Julka kupiona 2 tygodnie temu, 1.4 MA 170 km 2011 rok.
Doczytałem,że MA ma mieć określony olej silnikowy - tylko pytanie jaki (wątek na forum jest potężny i ciężko znaleźć tzw. złoty środek)? Na co jeszcze zwrócić uwagę przy jego wymianie (czytałem coś o odmie/filtrze MA/ śrubie przy turbo, ale się deko pogubiłem)?
Druga krótka piłka - z felerną wiązką klapy sobie na chwilę poradziłem, ale i tu czeka mnie interwencja...Jakieś porady użytkowników co zrobić, żeby problem wyeliminować (miałem już poradę "nie otwieraj klapy", średnio to widzę). Na razie tylna wycieraczka działa jak pijana, póki co do życia przywróciłem lampę na klapie (nie świeciła).
Załącznik 219956
- - - Updated - - -
to jest olej zalecany do julki 1,4 multi air benz. 170 KM.Po gwarancji leje castrola
Przedliftówek. W nowych jest 0W-30.
mozliwe bo moja jest z czerwca 2013
Jezu, jak do MA można zalac taki syf jak castrol? Swoja droga selenia star pe to tez porazka
Jak stracić 30minut z sobotniego popołudnia i kilka złotych na nowy filtr powietrza - 2lata/20.000... O ile rękaw osłonny był zakurzony z zewnątrz o tyle w środku był czysty, że o samym filtrze nie wspomnę. Ilość wkrętów w osłonie budzi uznanie, nie ma siły, żeby coś się tam obluzowało, natomiast super zabawa dla amatora wykręcania i wkręcania śrubek. Dostęp od dołu ok, spokojnie zmieniłem filtr na parkingu bez używania podnośnika.
Następny raz zajrzę tam za trzy lata.
Załącznik 225358Załącznik 225359Załącznik 225360
A tu dla porównania filtr powietrza po roku i 18kkm z mojego poprzedniego auta 1.9TDI..
Załącznik 225379
italiano_83..dach Ci nie świszcze przy > 140..??? dziś jechałem do Wrocka..ciszej było z uchylonym od tyłu niż z zamkniętym :)...
Nie, ale już dwa razy się przyciął :P Ten szyberdach to nieporozumienie jeśli chodzi o użytkowanie ... W golfie jeździłem z lekko uchylonym po autostradzie i fajnie się auto wietrzyło w Alfie przy 100 jest dramat a co dopiero przy 150/160.. :( Tyle dobrego, że to ładnie wygląda.
Witam, kupiłem takie świece do mojego 1,4tb - http://ricambi.pl/pl/p/Swieca-orygin...5-55249868/217. Czy może mi ktoś napisać z jakim momentem mam je dokręcić?
Chyba żartujesz :P świece chcesz kluczem dynamometrycznym dokrecać.
17-20Nm .
Dzięki za odpowiedź. Zawsze dokręcałem na wyczucie, albo o kąt podany na opanowaniu. Poczytałem trochę o świecach i wygląda na to, że to było amatorskie podejście. Chciałbym to zrobić tak jak to fabryka przewidziała -szczególnie, że te świeczki jakieś takie malutkie a na opakowaniu
nic nie ma o kącie przy pierwszym dokręceniu :-)
Wygląda na to, że nie chodzi tylko o zagrożenie zerwaniem gwintu w głowicy. https://youtu.be/PNTkFbTKDJE
bierz oryginał- NGK jest często podrabianie- były przypadki urwania izolatora
A ja mam takie pytanie od kiedy i dlaczego skrócono o połowę wymianę świec zapłonowych w t-jet z 60.000km na 30.000km ?
A kiedy było 60?
W mojej instrukcji 2011 jest 30
Ja nie pisałem o giuliettcie tylko ogólnie o t jet, wcześniej w tych silnikach Fiata był interwał 60kkm następnie w giulietta pojawia się 30kkm . Nie interesowałem się tymi silnikami do momentu rozważania kupna alfy.
I pamiętam że wtedy czytając o silnikach t jet w tabeli eksploatacji był taki interwał.
Nie wiedziałem o tym.
Robiá nas w konia czy jak?
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
W T-JET-ach interwał świec od początku był 30 tkm. w nieuturbionych grupy fiata (seria Fire) było 60 tkm.
Być może jakiś błąd w tej tabeli był, po interwale dla silników ts te 60.000km wcale mnie nie zdziwiło.
Panowie mam pytanie odnośnie przeglądów i wymiany oleju.
Pierwszą wymianę oleju chcę zrobić po 7tys a później kolejne co 15tys...
Z tym, że po 30tys muszę zrobić obowiązkowy przegląd.. Czy on wiąże się z wymianą oleju ponieważ jak wymienię po 22tys (7tys + 15tys) to będę miał dopiero zrobione 8tys,wiec nie widzę sensu...
Jak to wygląda...
przeglądy są w Julce od sierpnia 2014 co 15 tkm lub co rok z tym że co 30 tkm wymiana oleju. Ja wymieniam co 15 tkm ponieważ po 30 tkm byłoby błoto.
Nastąpiła zmiana tych przeglądów jak kupowałem autko też miało być co 30 tkm lub co 2 lata ale jak byłem w ASO to dostałem info że jest zmiana.
w Twoim przypadku- pierwszy przegląd masz po 15 tkm lub rok- wymień olej i wkład filtra.
o szczegóły dowiedz się w swoim ASO po nr VIN bo jak u włochów totalny bałagan.
a co do oleju- nie przesadzaj- koszt 3 litrów i wkładu to max 150 pln.
Jak dobrze pamiętam przeglądy w Julce są co 15 tys., lub co 2 lata. Rozsądnie, że pierwszą wymianę chcesz zrobić po 7 tys. (ja też tak robię w każdym nowym wozie), natomiast następną robisz co będzie szybciej 2 lata, czy 15 tys. km. Jeżeli większość przebiegu robisz w mieście, albo po polnych, zapylonych drogach lepiej zrób to wcześniej. Możesz wtedy w serwisie powiedzieć, iż chcesz zrobić "duży" przegląd wcześniej i wówczas wszystkie czynności, które przeprowadzane są po 30 tys. zrobią po 22, albo 25 tys. km. Te 30 tysięcy, lub 2 lata, są graniczną odległością po której należy wykonać przegląd.
- - - Updated - - -
Widzę, że Darek ma świeższe informacje od moich. U mnie gdy odbierałem auto (2011), miałem powyższe zapisy, ale możesz to zweryfikować i przegląd robić jak napisał kolega. Z tym, że możesz to zrobić wcześniej nie czekając do ostatniej chwili.
No w porządku... Jednak jak wymienię olej po 7tys a później po 22tys to w między czasie będę musiał pojechać na przegląd, który ma być po 15tys...??? To co mam drugą wymianę oleju zrobić przy 15tys czyli po 8tys od pierwszej wymiany?
Nie widzę informacji o pierwszym przeglądzie rok/15tys, jest napisane, że po latach/30tys....
Panowie jak to jest z tym pakietem serwisowym mopar? Za 290pln maja pakiet serwisowy 1 rok/15tys... Mógłbym zakupić i wykorzystać przy tej wymianie oleju po 7tys... Czy taniej będzie jak sam sobie kupię olej a w ASO zapłacę tylko za filtr i wymianę?
Jak będziesz miał przegląd po 22 tys. to następny zrób np po 32-34 tys. km. Jeśli te przeglądy robisz w ASO z wpisem do książki nikt Ci głowy nie urwie. Poza ty zawsze przy tym przeglądzie po 15 tys., lub po wymianie po 7 możesz zapytać ASO kiedy powinieneś przyjechać ponownie. Ja z tym nie miałem problemów i "duży" przegląd zrobiłem po 26 tys. km.