Oczywiście, że wyślę jak trzeba będzie. Ale wtryskiwacze też wysyłać?
Może macie rację. Zrobię tak jak naposał bubu na początku. Wymienię na cylindrach 2 i 4. Resztę wyczyszczę.
- Alfadiag, co do parametru Corr na banku 2, to mi to bardziej pasuje do zgiętego pina w ECU MED 7.11.
- wykresy sond lambda , bankami takie same.
- dlatego ciekawe może być wymiana bankami sond lambda.
- w tym przypadku brak przeniesienia parametru Corr tym bardziej świadczy o przyczynie mechanicznej w tym banku 2.
- parametr short zwykle był na poziomie 20%, 06.III wymiana sondy post-cat.
- short zmniejszył się do wartości 10%.
- 14.III wymiana dwóch wtryskiwaczy na banku 2, short 1 max 13 %, short2 max 8%.
- logi na wysokich obrotach - dają o sobie znać wtryskiwacze , sondy banku 1.
- logi na niskich obrotach, bank 2 się odzywa z nieznanego powodu.
- nabijanie parametrów w logach po i przed resetem parametrów adaptacyjnych.
- przed resetem: long 1 == 0 %, long 2 == + 3.1 %
- po resecie: long 1 == - 0.8 %, long 2 == 2 %.
- wnioski , różnica w granicach błędu pomiaru.
- ciekawe ze te parametry osiąga w czasie obrotów 4.000, czyli na banku 1 jest wtedy zbyt bogata mieszanka..
- wartości parametrów inaczej się zachowują po resecie parametrow adaptacyjnych.
- ale to jest marginesalne, pomijane, ponieważ normalna praca to praca bez resetu parametrów adaptacyjnych.
--
http://img10.imageshack.us/img10/379/bankisondjts.jpg
--
Kolego Kurzyk - dziękuję, sondę na pewno, to chyba warto sprawdzić. Wtryskiwacze - jeszcze nie wiem. Taki miałam pomysł, że jakby z tym oscyloskopem, to wtedy. Bo w jeździe to może niekoniecznie. Nowe podstawiam i są cuda, więc. Zresztą mamy czas, jeszcze nie dokonałeś wymiany. Potem może ustalimy.
Przed wymianą wtryskiwaczy, a po usunięciu lewego powietrza: chyba 3 logi
Parametr long2 – na wysokich == 0, na 2000 == 1,6 niżej nie schodził
Parametr long1 – na wysokich == 2%, na 2000 == -0,8, 0
Bank2 pokazywał ewolucję lonFT na 2000 i powyżej 4000, a teraz nie pokazuje.
Konsekwencją tego jest rozjazd longFT na bankach w stałej jeździe na tempomacie w zakresie tych rpm, bo w innej jeździe się wyrównują.
I to też musi coś znaczyć, ale nie wiem co. Ale to na pewno jakiś trop.
To musiałabym policzyć z calc.FT ile % jest rozjazdu, czy akceptowalne, czy nie?
Ale nawet jeśli, to jak napisałeś, coś blokuje longFT2, nie ewoluuje w tych warunkach jazdy.
Po wymianie wtryskiwaczy
Jak napisał bubu.
Dlatego wiążę to na razie z wymianą. Może to absurdalne, ale dlatego.
Ale nie upieram się, nie mam argumentów, nie wiem co mogło stać się podczas wymiany.
Przyjmuję wszystkie podane hipotezy - kwestia teraz, aby to sprawdzić, jak sprawdzić po kolei i udowodnić, że to to, a potem zdecydować co ewentualnie naprawić.
Oczywiście będę działać zgodnie z wytyczoną kolejnością.
Na razie czekam i sprawdzam OBD, a może i coś innego będzie trzeba?
Jak uznasz, że już, to poproszę o dalsze wytyczne.
Sondy lambda - czy wszystkie mam zamienić bankami - pre- i post-cat?
To mogę zrobić od ręki, nie wiem czy jutro, ale we wtorek na pewno - wtedy od razu zrobię OBD kolejne.
Jutro test spalin, bubu tak sugerowałeś, nie zaszkodzi jednak sprawdzić, bo mi się wydaje, że ona teraz pali inaczej, ale w sumie nie do końca potrafię dokonać analizy na podstawie parametrów.
Załącznik 50457
Dzisiaj nie mam siły na więcej dywagowania, za dużo informacji i nie przerabiam, może i lepiej. Muszę przemyśleć sobie wszystko i poczytać o oscyloskopie.
Jutro ten nowszy scanxl zobaczę. Zapomniałam ściągnąć.
Logi
- resetu nie robiłam,
- dojazd (ale nie od domu, tylko ze stacji benzynowej, nie zrobiłam odczytu przed wyjazdem, przez wzgląd na baterię, potem żałowałam)
- OBD + dalej droga do domu, ale nie do końca, bateria)
- po powrocie
- dzisiaj zapomniałam dołączyć Twoje skrypty, bubu, nie zapamiętało, a jednak są przydatne.
Mam wrażenie, że powinnam od zimnego całą trasę może złapać, ale nie wiem.
- norma parametru long to + / - 3%.
dojazd: long1,2 == + 1.6 %
OBD: long1 == + 0.8 %, long2 == + 3.1. %, lambda == 0.99 - 1.01 .
miasto: long1, long2 == + 2.3 %.
No dobrze.
Jednak nie ewoluuje to longFT_2 co daje różnicę między bankami w stałej jeździe, nie policzyłam jeszcze na ile %.
A skoro nie ewoluuje musimy jednak poznać przyczynę zjawiska.
Test spalin. No i tak skoro zrobiłam, to wrzucam.
FES i scan xl zaraz po, jednak notoryczny problem z zegarem w moim laptopie i moje zapominalstwo, wydają się wykazywać coś innego.
Faza przep. == 0.
Nie wiem, czy to, że na postoju ją gazował mogło spowodować coś takiego?
Czy znowu jej coś przeszakadza?
Resetu nie robiłam i badania po resecie, ale w sumie, może jeszcze zrobię kiedyś później, bo jednak longFT== 0 i jałowy. Nie wiem.
Załącznik 50512
Jutro może przerzucą te sondy, zależy ile pracy będą mieli.
Tak, czy owak - jutro zrobię OBD z calc.FT, akurat wyjeżdżam i zmieniam koła na wariant lato.
Irbis nie czyści wtryskiwaczy. Z resztą za sa demontaż i montaż jak powiedział od 250 do 400 to się nogi ugięły. Zadzwoniłem do KLS Sport Wrocław. Czyszczenie wtrysków ultradźwiękami 50zł/szt + wyciągnięcie ich zza kolektora 200. Także nie jest źle. Słyszałeś o tym zakładzie Bubu? Bo jak coś to wolny termin mają na poniedziałek dopiero.
Dzwoniłem też do bosch service i powiedzieli że nie podejmą się montowania używanych wtryskiwaczy bo montować tylko nowe mogą. A i tak maja maszynę do czyszczenia zepsutą. (zakład Speedauto)
- bank 1 to cylindry 1 i 4, nie wiem skąd sie wział ten 2 cylinder, chyba to jakaś pomyłka.Kod:.. Wymienię na cylindrach 2 i 4. Resztę wyczyszczę.
- nie znam tego warsztatu, KLS sport.
- miałem ten sam problem jak chodziłem po mieście aby wyczyścić wtryskiwacze do 156 TS.
- ale będziemy mieli porównanie, Majki dwa wtryskiwacze po jednym czyszczeniu i twoje dwa po czyszczeniu ultradzwiekami.
- Majki wtryskiwaczy nie czyścimy !!!
(?)
Nie, no jakie porównanie wtryskiwaczy?
Żeby było porównanie musiałby po kolei, parami wkładać na jeden bank, i sprawdzać, a tak, to co to za porównanie. Zwłaszcza, że banki mają inne FT na wejściu.
Kolego Kurzyk - jednak poproszę wtryskiwacze także, te z B1.
- będę oponował, pewnie że będzie porównianie.
- twoje dwa wtryskiwacze idą na bank 1, tam gdzie było wypadanie zapłonu oraz duzy long.
- stare dwa wtryskiwacze idą na bank 2, będą po czyszczeniu, czyli long powinien zejść o 2 %.
- wg mnie na banku 2 nic się nie zmieni, a dlaczego ?
- analiza spalin:
- w temacie # 460 zamieściłem dwa artykuły na temat analizy spalin z roku 2008.
- w tych artykułach są także podane normy na short oraz long parametry.
- short norma to +/ - 3 %, long to +/- 10 %.
- także wg tabeli "norm" dla analizy spalin wszystko jest w porządku z GT JTS.
HC == 10 , norma 0 - 30 PPM
CO2 == 15.30 %, norma 14 - 16 %
- problem jest tylko z tymi parametrami short, za diabła nie chcą być w granicach normy.
--
http://img441.imageshack.us/img441/8443/shortlong.jpg
--
http://img39.imageshack.us/img39/6968/skaldspalin.jpg
--
Porównanie będzie,
ale akurat nie wtryskiwaczy między B1 i B2.
Żeby porównać wtryskiwacze musiałyby iść po kolei parami na ten sam bank, jednak będę się upierać wyjątkowo.
Generalnie po obejrzeniu danych z tabelki nasuwa się pytanie - po co testujemy, porównujemy parametry, skoro możemy skorzystać z tabelki?
Koncepcji oceny tych wartości w różnych publikacjach jest milion.
A i manuale serwisowe różnych samochodów, mają także swoje własne interpretacje FT.
Mój samochód niestety nie plasuje się w żadnym z punktów tabeli, ani 156JTS salonowa.
Obie podczas hamowania zmniejszają shft mocno, ale też specyfika tego hamowania z uwzględnieniem pewnych parametrów jest nietypowa dla innych samochodów. A także wychodzą poza +3, czy +7. Poza tym z moich logów widać, że coś innego potrafi zmienić longFT, tylko nie wiem co. I bywa różnie, przed wymianą wtryskiwaczy shft miałam do 7%, teraz znowu jest inaczej, ale za to longFT się zmieniło. Teraz na 2000 i powyżej 4000 w stałej jeździe są takie sytuacje, że B2 zuboża - idzie na minusy lub 0 cały czas, a longFT nie spada. Tylko, że właśnie wtedy shft jest między 0 a -3. A na B1 spada lpngFT w tym samym czasie, bo shft spada poniżej -3? Tak widzę.
Wg innych artykułów liczy się calc.FT, a normy dla longFT są zupełnie inne. Liczy się także rozjazd między bankami logFT - różnica w calc.FT. I to zamierzam sprawdzić, niestety tylko w mojej GT, bo 156JTS już się sprzedała i nie mam innego do porównania.
Po to robimy testy w jeździe, aby mieć własny pogląd na sytuację i własny manual. Tak mi się wydawało.
Wcześniej badaliśmy ewolucję longFT w teście OBD, teraz to nie ma mieć znaczenia?
Test spalin - owszem, pali dobrze, bo kompensuje, ale zawsze tak było w teście spalin i nie tylko. Złe spalanie mieszanki na którymkolwiek banku, z jakiejkolwiek przyczyny, czy ciągu wtryskiwacz-sonda-kat-sonda, czy z przyczyny mechanicznej usterki silnika – pociągnie za sobą zmiany FT. Dopóki jednak układ kompensuje, a z mojej przygody z lewym powietrzem wynika, że robi tak do +-25% longFT – dopóty spalana mieszanka i wykresy sond będą prawidłowe. Nie wiem, jak przy usterce mechanicznej silnika do końca, z tym będzie. Ja wtedy miałam, nawet +17% na bankach 1,2 i nie było zmian w wykresach sond. Co gdy przekroczy te 25%, tego nie złapałam, nie zdążyłam, bo ruszyli dolot.
B1 i B2 zachowują się inaczej, jeśli chodzi o dynamikę, ewolucję zmian longFT, możliwe, że to też mieści się w granicach normy, chcę jednak wiedzieć dlaczego. Nie po to jeżdżę testem OBD, wymieniam części sprawne na nowe, żeby teraz interpretować wyniki testów na podstawie jakichkolwiek danych literaturowych, ogólnych. Zwłaszcza, że te podają różne interpretacje.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Badanie oscyloskopem:
Jeśli chodzi o podłączenie oscyloskopu, nie wiem czy go się jakoś konfiguruje, to muszę go zobaczyć, bez tego nie wiem o co nawet zapytać. Tym się pomartwię potem. Na razie muszę wiedzieć co on pokaże.
W co się pakuję, to nie wiem jeszcze, czy wyjdę z tego bez szwanku.
Ale chcę się nauczyć, więc muszę pytać. Szczerze tak patrzę na to i mimo wielkich chęci nie dam rady sama przez to przebrnąć, nie mam podstaw, nie powinnam tego robić w sumie, ale jestem ciekawa co wyjdzie. Jak się nie uda, to trudno.
Widzę z tego, że nie ma sensu wszystkiego osprzętu badać oscyloskopem skoro GT ma łączność z testerem. Jednak wtryskiwacze jakby razem pracują wg testera, w związku z tym oglądam wykresy wtryskiwaczy.
Oglądam te oscylogramy wtryskiwaczy, tam są różne opcje do analizy + skrypty chyba dwa (Skrypty nie działają – wyświetla error). Chciałam przeczytać helpy, wyjątkowo (tym razem raczej zmuszona jestem przeczytać), ale nie są dostępne, więc nie wiem teraz gdzie je zdobyć? Włączałam, ale nie wiem czy to do tego wykresu, czy innego, nie potrafię, tego wykorzystać.
Więc na razie siedzę nad wykresem oryginalnym.
Może co widzę:
1.Na razie tylko wnioskuję po jednostkach [V], że to wykres napięcia sterującego jakimś wtryskiwaczem – wnioskuję po tym, że w alfadiagu jakby coś podobnego się pojawia. Jednak ilość wartości napięć jest przytłaczająca.
2.Jeden taki pełen pik (no te co się cyklicznie powtarzają) na wykresie to jeden cykl pracy wtryskiwacza? Zaznaczyłam na wykresie_1 == A,B.
3.Cykle na wykresie idą w szeregu. Zaznaczyłam (wykres_1) – od A do B, czy to jest czas wtrysku?, bo te są jakby jednakowe, na oko? Na początku jednak nie są (znacznik różowy). Nie rozumiem, czemu tak jest?
- zielony znacznik == włącza się wtryskiwacz – spada napięcie – w okienku widać na górze
- czerwony znacznik == wyłącza się wtryskiwacz – wrasta napięcie
- niebieskii znacznik == czas pomiędzy kolejnymi włączeniami i wyłączeniami wtryskiwaczy, jakieś w miarę stałe napięcie. Ten czas na początku też jest inny. Też nie wiem dlaczego.
http://img717.imageshack.us/img717/1512/wtrysk1.jpg
4. Ta częstotliwość – zmienna F, co to jest - częstotliwość próbkowania? W sondzie to wiem kiedy się zmienia i dlaczego, ale tutaj nie wiem, szczerze mówiąc. (?)
5. E - to wygląda, że czas który sobie zaznaczymy, od A do B na wykresie.
6. Jak się nadusi E – to wyskakują kolejne zmienne, które działają tylko w obrębie zaznaczenia. Jest tam wartość jakiegoś kąta dla cyklu pracy, jednak można go wybrać (360st lub 720st) i zależnie jak się wybierze to przesunięcie fazy i ta zmienna wyżej mają inne wartości. Co to są za zmienne? Wykres_2 – znacznik żółty.
http://img862.imageshack.us/img862/556/wtrysk2.jpg
7. Tam na samej górze z lewej strony == 1 – napięcie wejściowe, bo in? To można zmieniać, wtedy wykres się zmniejsza lub zwiększa, jakby, ale nie wiem, czy to potrzebne?
8. Obok jak nadusić strzałkę to jest różnica napięć między zaznaczeniami.
Wykres prądów jakiś wtryskiwacza, nie ma w tych plikach demo. Czy jest tam tak samo w sondzie szerokopasmowej – tzn.: że napięcie wywołuje stosowną zmianę prądową na wtryskiwaczu? Czy ta zmiana prądowa informuje o stopniu jego otwarcia, tak jak w sondzie o stopniu korekty składu mieszanki? Chciałam zobaczyć wykres prądów, ale nie ma.
Do czego te różne zmienne można wykorzystać?
Czy można z tym wykresem coś dalej zrobić, żeby pozyskać jakieś dodatkowe informacje?
Co dalej mam przyswajać i w jakiej kolejności, nie umiem sama zdecydować, co mam robić dalej w tym zakresie.
Bubu – czy pomożesz mi w tym, nauczysz mnie? To dość ryzykowne zadanie, wiem, ponieważ będę wstawiać farmazony i będę zadawać niezbyt mądre pytania. Może ktoś inny też się nauczy.
Załącznik 50637
Jutro zamienią te sondy, to zrobię test.
- to co było zrobione tego nam nikt nie zabierze.Kod:Wcześniej badaliśmy ewolucję longFT w teście OBD, teraz to nie ma mieć znaczenia?
- dlatego też wymieniamy banki miejscami i zobaczymy jak zmieni sie rozkład.Kod:B1 i B2 zachowują się inaczej, jeśli chodzi o dynamikę, ewolucję zmian longFT, możliwe, że to też mieści się w granicach normy, chcę jednak wiedzieć dlaczego.
- w takim przypadku powstaje pytanie , jaka jest prawidłowa interpretacja wyników albo jakie te wyniki powinny być tzw. idealne ?Kod:Nie po to jeżdżę testem OBD, wymieniam części sprawne na nowe, żeby teraz interpretować wyniki testów na podstawie jakichkolwiek danych literaturowych, ogólnych. Zwłaszcza, że te podają różne interpretacje.
- czyli mamy zadanie na najbliższy rok i o to chodziło.
- oscyloskop, zakladam nowy temat " Wspomaganie prac przy diagnostyce auta z pomocą oscyloskopu samochodowego, dedykowanego."
---------- Post added at 13:14 ---------- Previous post was at 10:41 ----------
- ten plik injector.mwf opisuje przebieg na wtryskiwaczu podczas dynamicznego dodania gazu, częstotliwośc impulsów się zwiększa.
- to jest także przebieg wtryskiwacza sterowanego od strony masy, na zrzucie poniżej widać że U zasilania jest == 13.28 V.
- pomiar pradów robimy sondą pradową ale w zestawie dodatkowo do kupienia są tylko sondy od 1 ampera w górę.
--
http://img692.imageshack.us/img692/634/wtrysk.jpg
--
Zastanawiałam się może nie nad samą tabelką, nadal uważam, że wcześniej miałeś rację, że ewolucja longFT ma znaczenie. Zastanawiałam się nad tym, co napisałeś o shft. Dlatego dzisiaj zrobiłam test poszerzony o calc.FT. Test jeszcze przed zamianą sond bankami.
Jutro, chyba zrobię test alfaOBD z mniejszą liczbą parametrów, żeby zobaczyć ewolucję może FRA i DTV.
Logi:
Załącznik 50883
- dość charakterystyczny wykres miejscami z logu jazdy.
- obroty stabilne 3.000, long1 == long2 == + 4%, Ft == + 5% +/- 2%.
- miasto , obroty zmienne ale po nagrzaniu katalizatora, ( czas jazdy 1h 20' ) long 1 == long 2 == + 2.34 %.
- za korektę stanu technicznego auta odpowiada parametr long.
- parametr short jest parametrem aktualnej kotrekty wg warunków jazdy.
- i tą całą teorię zaburza tylko stały long 2, mimo tego że istnieją warunki aby mógł ten parametr zejść do wartości + 0.8 %.
- nie wydaje się aby to mogło się zmienić po zamianie banków sond miejscami, zobaczymy takie logi już niedługo.
- parametr Corr z alfadiaga będzie sie dalej trzymał banku drugiego z wartością == 0 w funkcji obrotów.
Także, nie sądzę, aby coś się zmieniło, ale zobaczymy po prostu, jak pracuje drugi zestaw sond w scan xl na tym B2, pre-cat jest stara. Moglibyśmy później żałować, że nie zobaczyliśmy. Chyba, że mam odpuścić?
Lambda corr - w czwartek będzie próba znalezienia i wyeliminowania tego. Czy coś znajdzie, nie wiem.
P0420 – zależało od pracy sondy pos-cat na B1, czasami nie pracowała poprawnie. Teraz już sporo zrobiłam km i błąd nie powrócił.
Calc.FT – miejscami przekracza 4% między bankami, to jest chyba szukana nieprawidłowość parametrowa, oprócz braku ewolucji longFT na B2. Ale muszę może zrobić tabelkę ramek.
Faza przepustnicy znowu złapałam == 1, przedwczoraj, coś jej przeszkadza, musi się czasem na nowo adaptować. Ale czemu? Przepływ powietrza to warunkuje? Są jakieś zmienne bardzo warunki przepływu powietrza. Tylko jak uchwycić nieprawidłowości w parametrach, nie wiem.
Załącznik 50976
Właśnie wróciłem z czyszczenia wtryskiwaczy. I muszę powiedzieć że przez tą krótką 30km przejażdżkę od mechanika widać już różnicę:) Samochód chodzi jeszcze równiej, a na wyświetlaczu z informacją o aktualnym spalaniu zauważyłem dość znaczną różnicę w ilości spalanego paliwa. Zmalało o 2l/100km. Wiem że nie jest to wymierny wskaźnik ale zmiana na lepsze jest.
Majka, bardzo dziękuję za pomoc i części. W tym tygodniu wyślę do Ciebie moje części. Chyba że się coś dziwnego stanie i nie dam rady.
Bubu, jak masz czas w tym tygodniu to możemy pojechać na testy. Niekoniecznie musi być to weekend. Mam pierwszą zmianę i od 14 jestem wolny.
Kolego Kurzyk – oby JTS dobrze się sprawował, to najważniesze. Między innymi po to jest przecież forum i po też testujemy.
JTS jeździ dobrze to się cieszę.
Po testach otworzę szampana.
Dziękuję, że wyślesz mi swoje części, sondę możliwe, że podstawię.
Logi:
Załącznik 51388
- opis błedów
- a co mamy na logach long 1 == + 7%, long 2 == - 7%Kod:P1130 Lack Of HO2S11 Switch - Adaptive Fuel At Limit
P1131 Lack Of HO2S11 Switch - Sensor Indicates Lean
P1132 Lack Of HO2S11 Switch - Sensor Indicates Rich
...
P1150 Lack Of HO2S21 Switch - Adaptive Fuel At Limit
P1151 Lack Of HO2S21 Switch - Sensor Indicates Lean
P1152 Lack Of HO2S21 Switch - Sensor Indicates Rich
- lambda 1 == 0.80 zbyt bogata mieszanka, lambda 2 == 1.07 zbyt uboga mieszanka.
- czy te parametry zmieniają się podczas różnych warunków jazdy - NIE.
- czyli to nie problem wtryskiwaczy, sond, katalizatora.
- jednoczesnie na logach banku 1 pojawia się przebieg piłokształtny, lejący wtrysk ?, nie mozliwe.
- long2 dobija czasami do - 10 %.
- czym może to być spowodowane, możliwe rozszczelnienie w kanale wydechowym na banku 1 lub drugim.
- bardziej prawdopodobne wydaje sie możliwa zamiana okablowania sond w bankach.
- dziwne jest to, że ECU pokazuje błędy zbyt ubogiej mieszanki na banku 1 i na banku 2.
Poprawione.
Rano jak wybiłam stosowną ilość km od resetu, i ECU zliczył sobie co miał zliczyć, MCSF powrócił.
Ale mogliśmy prześledzić błędy vs parametry.
Czemu błędy – lean, a B1 wyraźnie wzbogacała – i wykres sondy pokazywał bogato? Nie wiem. Może trzeba patrzeć na te błędy trochę ogólniej, na zasadzie – nieprawidłowy sygnał sondy, a potem jednak patrzeć w logi. Faktem jest, że w momencie jak ECU włączył MCSF – to longFT stanął w miejscu – tylko szła korekta krótkoterminowa. To chyba – korekta longFT fałszywa, przykład. Inna sprawa, że na tej korekcie szła jak burza, za sprawą B2, zresztą końcówce wydechu było widać jak pali. Tylko ten jałowy okropny był.
To potwierdza konieczność oglądania wykresów sond i innych parametrów, zwłaszcza FT, a nie tylko czytanie kodów błędów. Ale z tym próbujesz się przebić na tym forum od dawna.
Dzisiejsze logi:
Załącznik 51512
FES log po powrocie z warsztatu, przed wykasowaniem błędów.
Logi po wykasowaniu błędów i resecie - fragmentaryczne, scanxl mi się zawieszał i traciłam dane, nie wiem, czy to kwestia wertepów, czy za dużej liczby parametrów. 1 log nie jest od początku, kilku minut nie ma. Miasto. Jednak wrzucam ponieważ B2 długo trzymał longFT == 0.
- poczatkowe logi long < +/- 10%, short >> +/- 5%, jeśli zastosować jakies normy.
- mnie dziwi bardziej to poniższe, gdzie nie ma zalezności wzbogaca, zuboża.
- tak jakby ECU czytał jeszcze inny parametr z wyższym priorytetem i wg niego ustawiał short a potem long do pewnej granicy.
- lambda 0.95, --> short == - 15%
- lambda 1.00 --> short == - 12 %
- lambda 1.01 --> short == - 10 %.
( ramka 2577, plik OBD_bez_resetu)
- pytanie tylko co go boli ?, gdzie szukać.
- long i short na wyższych obrotach jest stabilne i w normie.
- widać nawet że spalanie zmalało.
- jest lepiej o niebo ale nie do końca.
Popełniłam błąd, że chociaż alfadiagiem na postoju nie sprawdziłam pos-cat na B2, zaciemniło mnie, przypomniało mi się, później, ale już było za późno. Powinnam była to zrobić. Jednak zawsze o czymś zapomnę.
No, nie do końca. Co ją gnębi? Nie wiem, liczę, że to ustalimy i naprawimy, ale coś nadal jest nie tak w parametrach.
Tak masz rację B1 teraz w tym logu, ma czasami wyskoki mocno shft na minus, ale nie wiem czemu. Coś innego, tylko co?
Odróżnienie fałszywej korekty od prawdziwej. GT może jechać sprawnie na korekcie longFT == 0 i innych niskich, to też widać w poczatkowych ramkach - po lambda. Potem się zmienia. To jest fałszywa korekta, w sumie tak rozumiem to co napisałeś? Pytanie co może ją powodować jeszcze? I jak je różnicowo diagnozować – prawdziwą od fałszywej, a tym samym na jakich elementach osprzętu się koncentrować?
Jeśli zaakceptujesz, zrobiłabym na razie podmianę bankami katalizatorów, jeśli się da je zamienić (?)
Sondy mamy sprawdzone bankami, natomiast katalizatory tkwią nadal na swoich bankach. Są sprawne. Te katalizatory mnie kuszą, żeby zamienić. Ale nie wiem w sumie, bo katalizator oceniają te sondy pos-cat. a te dają dobre wykresy. Nie wiem czy mogą coś powodować, przy niskich korektach? Zdecyduj może.
Lambda corr – będzie podejście na początku przyszłego tygodnia, jeszcze nie wiem, muszę się umówić, ale myślę, że przyszłym tygodniu, to co sugerowałeś.
Ewentualnie co jeszcze proponujesz sprawdzić czy podmienić?
Oscyloskop i badanie silnika + wybranych elementów osprzętu – to na koniec, ale nie będę z tym zwlekać zbytnio. Mam wrażenie, że poznamy odpowiedź jak silnik i wybrane elementy osprzętu odpowiadają na zarządzanie przez ECU o ile dobrze interpretuję to co patrzę, na razie w sumie niewiele zrobiłam. O ile mi się to uda przeprowadzić, ale to już Twoja rola w tym będzie największa. Poza tym ogólnie określimy sprawność/ stopień zużycia silnika. Muszę tylko jeszcze się coś niecoś dowiedzieć o tych badaniach, bo nie przystąpię do tego całkiem ślepo, ponieważ moja jako taka świadomość jest warunkiem poprawności wykonania testu - w sensie tego co mi napiszesz, co mam zrobić.
Jutro, jak wrócę, to zrobię kolejny test OBD, zawsze powtarzam, a longFT się na pewno już ustabilizowało.
- ze zdjęć wynika że nie można zamienic katalizatorów miejscami, bo mają sondy po przeciwnych stronach.
- ale to może ja żle widzę na tych zdjęciach.
- sprawność katalizatora, nie bardzo wiemy jak to pomierzyć.
(oprócz testu analizy spalin )
- kolega Rychu147 miał wspawaną strumienicę i ECU pokazywał że wszystko dobrze.
- katalizator się nagrzewa, analiza spalin chyba w normie, nie ma komunikatów o kończeniu sie katalizatora.
- sondy post-cat mają dobre wykresy, katalizator nie "sypie piaskiem ".
- sondy pre-cat dają sygnał poprawny,
- sondy post-cat ich rola nie jest do końca jasna w cyklu regulacji mieszanki i kontrolowania podgrzewania katalizatora.
- pomysł aby podłączyć dodatkowe sondy post-cat w miejsce tych uzywanych i zbadać logi podczas takiego połączenia wydaje sie dobrym pomysłem.
- w tym trybie pracy nalezy zwrócić uwage na parametry podczas jazdy.
- long, short poza zakresem lub duży stały to oznaka ze silnik osiągnął parametry graniczne , czyli stop dla testów.
Załącznik 51746
Raczej ok. 410 km od resetu początek testów.
Chyba jeszcze raz powtórzę, ale razem z jazdą bez tempomatu.
Muszę może uchwycić różnice.
- logi z alfy 156 JTS 2004 kolegi Kurzyka.
- zostały wymienione dwie sondy pre-cat oraz jedna sonda post-cat (nie wiem w jakim banku była wymieniona sonda post-cat.)
- zostały wyczyszczone wtryskiwacze oraz wymienione dwa wtryskiwacze w banku 1, na cylindrach 1, 4.
- auto nie ma wypadania zapłonu jak jest silnik zimny, lepiej jeżdzi.
- znaleziony błąd w logach to P0420, obniżona efektywność katalizatora.
- proszę zwrócić uwagę na wykres nagrzewania się katalizatora w programie alfadiag.
- dla mnie osobiście to dziwny jest zakres zmian temperatury termostatu, trzyma zawsze prawie 87 st C.
- program Scan XL nie chciał zalogować wykresu sondy post-cat w banku 2, nie miał takiego PID-a.
- fueltrim +FT tez jakoś dziwnie logował.
Sonda ta została wymieniona na banku pierwszym. Na tym samym co zostały zamontowane wtryski koleżanki Majki.
Wracając do domu jak stanąłem w korkach to temperatura zaczęła silnika zaczęła skakać. Mi się wydaje że podczas jednostajnej jazdy może być tak że termostat trzyma temperaturę.
Super, że jest poprawa.
Też ma na tempomacie 87st, a na postoju nabija.
Załącznik 52075
Mam nieszczelność układu wodnego, teraz w nocy, jak silnik ostygnie dobrze, to mam wyciek na podłogę (jakieś 50ml), tak pewnie jak z okolic kolektora wodnego, już to miałam, ale pewnie się układ zapowietrzył. Niby sprawdzali, ale wtedy na podłogę wycieku nie miałam. Jednak coś jest - kolejny raz rozszczelnia mi się układ wodny. Może ten korek od zbiorniczka wyrównawczego powinnam wymienić?
W końcu mi coś przeżre ten płyn, oprócz kafelków.
Na jałowym temp. idzie nawet do 99st., wentylator często się włącza.
Załącznik 52074
I dzisiaj, faza przepustnicy znowu == 0 i to już drugi raz złapałam, wczoraj i dzisiaj.
Załącznik 52073
Kurzyk - paczka doszła. Dziękuję.
Jak już będzie po lambda corr. i z układem wodnym mechanicy zrobią porządek, to wtedy zrobię test sond. Wtryskiwacze, tylko wtedy jeśli uda się zrealizować testy z wykorzystaniem oscyloskopu.
Zanim miałam stłuczkę:
Elektronik diagnozował, nic nie znalazł, napisał w sprawie lambda corr. factor:
- piny w ECU nie są podgięte,
- podejrzane – wiązka przewodów idąca z ECU lub samo ECU,
- łącze, które tam jest od ECU – sprawdzał, ale jest nierozbieralne, jedynie wymiana całej wiązki,
- proponował podstawić ECU z innego, przyjechać dwoma i mieć jakiś kod do tamtego drugiego i sprawdzić, czy będzie to samo, w sumie to samo można zrobić z wiązką, ale nie znajdę drugiej GT JTS, więc raczej odpada.
- zostawił namiar na swojego kolegę, który zajmuje się ECU - naprawia,
- lambda corr – bez zmian,
Co robił – to nie wiem. Przekierował mnie do kolejnego specjalisty.
Przestały przypadać rpm na jałowym podczas hamowania na luzie, tak tyle co pojeździłam to mi tak wygląda.
Dalej:
- uszczelniony układ wodny, nie ciecze po nocy, sprawdzałam
- wymieniłam korek od zbiorniczka wyrównawczego, w ramach eksperymentu,
- wymieniony jakiś uszczelniacz na wale korbowym, olej trochę tam wyciekał, nie widać było wycieku na podłodze, i nie było zwiększonego zużycia oleju, ale jak wymienialiśmy wtryskiwacze, i stałam pod spodem, to zobaczyłam, że jest olej na misce olejowej. Uznałam, że nie ma co czekać, aż odkryję olej na podłodze i dlatego. Za jakieś 5 kkm zobaczę tam znowu, jak to wygląda.
Logi dubluję dla porządku:
Załącznik 57927
http://img521.imageshack.us/img521/916/lambdacorr.jpg
Załącznik 58186
- moze tej GT zaszkodziło tak długie stanie w garażu.
- po tym staniu chyba jest lepiej, przynajmniej na banku 1.
- test obd, RPM 3000 long2 > long1, wiadomo corr2 == 0 !!
- RPM 4000, long1 ==0, long2 == + 1.6
- test OBD1, RPM 4000, long1== - 0.8 %, long2 == + 2.3 % (poniewaz ma Corr2 == 0 !!!) .
- czyli korekcja działa poprawnie, teraz zasadnicze pytanie jest takie, co powoduje że Corr == 0 a nie dąży do 15.
- wtryskiwacze wymienione, sondy wymienione, świece wymienione,
- ECU jeszcze nie ale to dopiero po oscyloskopie.
- szkoda że nie można wymienić cylindrów miejscami.
- jeszcze do sprawdzenia są zawory, popychacze, czyli cała sprawa z ZTC (zespół tłok-cylinder).
- mam nadzieję że pewne sprawy podpowie oscyloskop.
Na razie idziemy zgodnie z planem działań testowych.
Wiadomo było, że diagnostyka tego typu potrwa, uprzedzałeś mnie. I tak jałowy ma lepszy, i korekty ma w sumie niższe, a B1 też nie ewoluował, a więc coś tam się udało. Część działań miała charakter testowy, ale tak miało być. Póki jednak jest szansa, że coś naprawimy lub czegoś się nowego dowiemy, to będę testować. Zresztą może kiedyś komuś się to przyda, to też ważne.
Można jednak powiedzieć, że w teście euroscana zobaczyłam longFT jak przechodzi przez 0 na postoju, jednak było to coś b. dziwnego, i jak widać B2 nadal przyblokowany, ale ewoluował nieco w dół, jak kiedyś przez moment było nie wiadomo czemu. Jednak skoro B2 tak zrobił, to znaczy, że może, tylko nie wiadomo czemu i kiedy. Do tej pory nie mogę pojąć co się wtedy stało. Zrobiłam ten test euroscana odruchowo, uważając, że longFT się nie zmieni. Zawsze jest odwrotnie niż oczekuję, ale to nie szkodzi. Tak już jest.
Tak, jest jak było w sumie, korekty nieco niższe, zwłaszcza w jeździe miejskiej, ale w OBD jest jak jest. Zobaczymy w środę jak będę jechać, to podepnę komputer, może 5000 uda mi się na tempomacie.
No, wiem, że w sumie potwierdził Twoją diagnozę w sprawie lambda corr. Na razie zostawiam lambda corr jakie jest, jak sugerujesz. Nie zakończyliśmy diagnostyki w obecnych warunkach. Przekonałeś mnie. Zresztą to miał być ostatni punkt.
Zobaczymy, co pokaże oscyloskop, to mnie ciekawi, cokolwiek to będzie. Też liczę, że coś podpowie i że uda się jednak coś z B2 zrobić.
Ale najpierw to muszę się podłączyć, może być jednak róznie. Na razie to nie wiem nawet jak.
Jutro mechanik powinien zrobić wyprowadzenie CKP.
-------------------------------------------------------------------
No, nie zrobił wyprowadzenia CKP, zrobi w poniedziałek.
Logi GT JTS:
Załącznik 58619
Załącznik 58728
- logi OBD
- dom long2 == - 0.8 %, ?, skąd to chyba gazowanie na postoju.
- OBD long 1== + 0.8 %, long 2 == + 1/6 %
RPM
- 4000 long1 == - 0.8 %, lonf 2 == + 1/6 %
- 2000 long1== + 0.8 %, long2 == + 2.3 %
- 5000 nie zmienił wyniku poprzedniego.
- logi z FES-a ( tak na marginesie to nie mam zbyt dużego zaufania do wyników z FES-a)
- VIS i wariator nie loguje podczas jazdy.
- parametry multyplikatywne, zrzuty poniżej.
- ciekawy jest wykres FRA1 vis FRA 2 !!!
- wykresy z 147 TS 1.6
- 11:47 na postoju
- potem zerowanie parametrów adaptacyjnych
- 12:14 jazda testowa.
Dziękuję, bubu.
Nie to nie było na postoju, podczas gazowania, tylko w jeździe tak przeszło.
Tak, ciekawy – widać, że steruje oddzielnie bankami, ciekawe jak wspólne parametry, dla którego B je widzimy, czy może jakoś inaczej to działa. I widać ze Fra ewoluuje jak evap jest nieaktywny.
Potrafi pojechać na korektach ujemnych na obydwy bankach, B2 umie przejść przez 0 w jeździe, ale tylko w mieście, wtedy gdy nie ma stałej jazdy i wtedy, gdy DTV się zmienia z plusów na minusy, chyba, ale na pewno, gdy zmienia się. I wtedy, gdy EVAP nie jest otwarty na 99%. Najgorzej jest, gdy stoi DTV, mimo wyłączonego EVAPA, wtedy nie przejdzie na minusy, żaden bank, chyba. Podobnie jak potrafi zmienić longFT na postoju – na minusy na obydwu bankach, ale tylko czasami, tak jest. Czasami absolutnie longFT nie drgnie. Czasem potrafi a czasem nie – czemu, to nie wiem.
http://img109.imageshack.us/img109/2118/alfaobd1.jpg
Od czegoś to jeszcze zależy, to DTV, ale nie wiem od czego.
Rozjeżdżają się - FRA, czasami tak jest, ale czasami nie. Wczoraj rozjechały się bardzo w OBD, różnica między bankami ok. 4%. DTV stałe.
Nie wiem, może powinny się rozjeżdżać, a potem wracać? W sumie dla silnika longFT z banków się sumuje, jeśli -0,8 + 0,8 daje np.: 0% dla całego silnika lub 100% odpowiednio. Tylko, że myślałam, że powinny pracować synchronicznie banki, ale nie wiem.
Im wyższe rpm tym problem się nasila – im wyżej tym blokada B2 jest większa, zwiększa się longFT na B2. Na 5000 – 6000 mi się tak bardzo rozjechały. Tutaj widać problem, chyba najbardziej. Przynajmniej we wczorajszych logach.
FES zalogował VIS wczoraj, chyba wcześniej nie miałam prędkości stosownej ustawionej - kabla, ale nie wiem w sumie, albo byłam za nisko rpm.
Na razie wrzucam logi. Część jechałam na klimie. Muszę to przemyśleć, co wrzuciłeś i logi GT. Zrobię zrzuty, porównam ze starymi alfaOBD, i z logami z 147, dzisiaj zobaczę jak będę wracać. Kąty wtrysku – to są ważne parametry, ale też są wspólne dla banków, no nic. Potropię jeszcze te zmiany DTV i kąty wtrysku, może to nic nie da, ale. Chciałam zobaczyć TSa w alfaOBD, tam to inaczej działa.
Genaralnie strasznie trudno, tak na wszystko spojrzeć globalnie i wiedzieć na co zwracać uwagę. Mi jest trudno, dziękuję, że zwróciłeś moją uwagę na te rozjazdy.
EVAP – zupełnie inaczej jest w 147 niż w GT, muszę jednak popatrzeć jeszcze, nie wiem czemu. Ale EVAP warunkuje brak zmiany korekty w mojej GT – warunkuje brak ewolucji na obydwu bankach, longFT ewoluuje wtedy, gdy EVAP nie jest aktywny. Jak jest aktywny sprawę chyba załatwia shortFT? Jak ten system EVAP działa to nadal nie wiem w sumie, coś jeszcze musi w tym brać udział, nie tylko ten zaworek, a może nie. W sumie ECU zapodaje rozkaz aby go włączyć w czasie OBD, ale nie zawsze tak samo, to nie są powtarzalne otwarcia EVAPa. Od czego to zależy, że ECU chce go otwierać lub nie na 99%? Nie wiem. B2 to jeszcze coś, ale tego szukamy, on licho ewoluuje, w OBD idzie tylko na plusy i potem trzyma. W 147 - jest chyba inaczej, ale zrobię zrzuty.
Nie umiem, zobaczyć FRA i DTV w FES na wykresach, nie potrafię tego zrobić, żeby pokazał się wykres. To mi utrudnia patrzenie. Jak to zrobić, bubu?
Nie ma co gdybać, oscyloskop coś nowego wniesie. Jutro wyprowadzą CKP, a co potem to się okaże.
Załącznik 58816
na EVAp-ach sie nie znam ale powiedzcie jak mozna zrobić aby log był takiczy stan taki jak poniżej nie mówi nam o tym że ECU "dostał " po kościachCytat:
Overrev count: 90 Max. engine speed time: 62,6 sec Maximum RPM operation: 7120 rpm
590 sekund to prawie 10 minut jazdy z prędkością obtrotową 7.300 obr//min nic dziwnego że potem są problemy. Licznik przekroczen ma maksymalną wartośc 0xFF, czyli 256, dlatego ECU nie rejstruje dalszych przekroczeń prędkości.(ecu liczy od 0 do 255).Cytat:
Licznik przebiegu: 101240,4 km Liczba przekroczeń obrotów max silnika: 255 Licznik czasu obrotów max: 590,9 s Max prędkość obr. silnika: 7160 obr/min
http://img837.imageshack.us/img837/7479/beztytuuvuu.jpg
http://alfahooligans.tmin.pl/viewtop...?t=744&start=0
Naliczyłam, aż 6 JTSów, marzyłam swoim zwyczajem. I tak to jest ze mną.
Szkoda, że się nie znasz na EVAPach, to mnie ciekawi, jak działają. Ciekawi mnie też, czemu teraz zmieniło się FT, to mnie zaskakuje, czemu korekty są niższe i oscylują wokół zera i ciekawią mnie kąty wtrysku i wiele innych rzeczy. Chciałam wiedzieć co to jest DTV.
Trend minusowy się utrzymuje, niestety nisko i bez tempomatu, miałam fatalny powrót, lało, droga fatalna, same koleiny i było ciemno, nie mogłam pojechać na 3000, szkoda. Wrzucam, dla udokumentowania.
Załącznik 58882
Zasadniczo mieliśmy diagnozować, po kolei, jednak, albo dowiedzieć się czegoś. W tym układzie to chyba, mogę odwołać wyprowadzanie CKP – skoro diagnoza zapadła.
- no to chyba jesteś w dobrym dołku, też tak mam po meczu polskiej reprezentacji.Cytat:
W tym układzie to chyba, mogę odwołać wyprowadzanie CKP – skoro diagnoza zapadła.
- kolega podał tylko że licznik został zatkany i prosi o podanie sposobu na odetkanie tego licznika przekroczeń.
- pretensje to należy mieć do tego elektronika, GT JTS po powrocie jest całkiem inne, takie jak po wyzerowaniu map.
- mnie tylko w tym GT JTS najbardziej interesuje ten parametr Corr, widać jego wpływ na każdym logu.
- a tak na marginesie to nie sądzę abyś mogła odwołać instalację CKP, ciekawość Ci na to nie pozwoli.
- EVAP to nic specjalnego, taki zawór odpowietrzania oparów paliwa.
- ECU prognozuje napełnienie zbiornika z weglem aktywnym i przy odpowiednich warunkach drogowych otwiera zawór EVAP , ten mały elektromagnes, i to wszystko.
- na logach widac działanie tego EVAp-a , tak samo widać na logach sondy post-cat.
- czyli nic szczególnego, szkoda czasu i energii na jego analizę i wpływ na long i short.
- to błędna droga.
- inna sprawa to FRA i DTV muszą to być parametry zastępcze do parametrów long, short.
- kiedys nawet szukałem korelacji ale nic to nie dało, nie ma dokumentacji dla tych parametrów.
- poprawna droga to instalacja CKP, potem zrobienie balansu cylindrów i określenie czy wszystko z ZTC jest na miejscu.
- jak do tej pory nic nie wiemy o pracy zespołu tłok-cylinder (ZTC).
- w dalszej perspektywie , w zależności od determinacji i wyników analizy ZTC powinna iść podmiana ECU.
Oczywiście, że nie odpuszczę, CKP będzie wyprowadzone i zrobię wszystkie testy oscyloskopem, które się da. Chcę to wszystko zobaczyć i udokumentować, i porównać z logami. Chcę zobaczyć znacznie więcej niż balans cylindrów. Jaki będzie sygnał z mojego CKP, to zobaczymy, miejmy nadzieję, że normalny. Tak, jestem ciekawa.
Czujnik CKP – jutro wyprowadzą pewnie, są problemy, wynikające z tego, że żony właściciela samochód się zepsuł i wisi. Czekałam. Ostatecznie GT została.
Nie wiem, co zrobił elektronik, mam info, że ECU nie naprawia, że mam jechać do jego kolegi, dał numer telefonu – dzwoniłam do niego, specjalizuje się w dislach, ale chętnie podziała. Mogę jechać. Nie wiem też co powinien zrobić.
Wcześniej pytałam w ASO, czy mają możliwość, aby wyciągnąć ten program i wgrać nowy na tego ECU – powiedzieli, że nie, że tylko na nowe ECU mogą wgrać. Jak twierdzą mają kiepskie możliwości. Do Wawy nie dzwoniłam.
Mogę zrobić to wszystko. Kolejność jednak została ustalona – ECU był ostatnim elementem z przyczyn takich, że nie zakończyliśmy diagnostyki na tym sterowaniu. Ponadto jak zrozumiałam diagnozujemy na tym ECU, a potem ewentualnie podstawiamy nowe ECU i znowu diagnozujemy, czy coś się zmieniło, ażeby mieć porównanie. Napisałam, że podstawimy nowe ECU, możemy naprawiać tego, zależnie co ustalicie - ale przekonałeś mnie, że nie teraz. Wariant ekstremalny, że jakieś usterki się nakładają.
Problem w tym, że dochodzi do pewnych zaskakujących zwrotów akcji w zakresie FT – a ja nie wiem nigdy co się stało. Teraz znowu będzie wszystko ruszane i pewnie się znowu coś zmieni. Zawsze twierdziłam, że jestem słabym ogniwem w tym przedsięwzięciu i to się nie zmieni.
- z ECU to jest taki problem że trudno go odczytać. ( czytaj program kosztuje trochę ).
- procedutra powinna być taka:
1. zakup nowego ECU (do GT JTS, od 156 JTS nie pasuje ), może być z alegro.
2. zgranie jego oprogramowania.
3. wgranie do ECU pliku immo-off, czyli kasujemy stare klucze wpisane do zakupionego ECU.
4. uruchomienie silnika aby ECu zrobił porządki w body komputerze, czyli także w body wyzerował te trzy wystapienia wpisanych kluczy.
5. wgranie poprzedniego oprogramowania.
6. ewentualne dogranie wszystkich kluczy do body komputera.
- jak sie orientowałem problemem może być plik immo-off, na sieci go nie ma.
- całe szczeście że to sprawa bliskiej przyszłości.
- a tutaj to nawet pisza że nie można zrobic immo-off.
--
- link do treści co mozna zrobic z ECU w alfie.
--
http://www.souhan.ie/moreservices/po...wer-gains.html
--
--
CKP wyprowadzone - FT tym razem się nie zmieniło, z FES tylko, scanxl, bo potem chciałam już szybko wrócić do domu, to tylko taka droga, ale chciałam sprawdzić. Zapomniałam zapytać, żeby mechanik pokazał mi czujnik pozycji wałka, ale to nie szkodzi, podjadę przy okazji to zobaczę jak to wygląda i zrobię zdjęcie. Dzisiaj był b. dobry jałowy. Tak widzę, że jak różnica w FT, między bankami jest ok. 4%, to wtedy zaczyna mi ten jałowy fikać nieco.
Kupiłam przetwornicę, żeby móc lambda corr w jeździe patrzeć, oraz inne, np.: na nowym ECU potem, a ten komp. z AD to mi działa tylko podłączony do sieci, coś się zepsuło. Poza tym, gdyby jednak z oscyloskopem można było pojechać, to się przyda, no chciałam pojechać z oscyloskopem, jeśli będzie można. Jak nie to trudno. Tylko, że paliła się dioda czerwona, to nie wiem i nie ładował. A potem,– to włączyłam ją na 0, bo była na 1 od początku, i tak leżała w samochodzie. I w domu sprawdziłam to działała w GT. To nie wiem, co się stało. Faktycznie gniazdo zapalniczki w AR jest takie, jak bubu pisał. Zobaczę czy da się korzystać w czasie jazdy, czy nie odłączy się na wertepie. Bo jakby miał raz działać, a raz nie, to źle rokuje, i wtedy muszę szukać coś innego.
ECU, no czekamy na razie aż zakończymy badania na uszkodzonym sterowniku, nieodwołalnie zostanie wymienione, ale nie teraz. Poczyniłam pewne kroki informacyjne, ale to potem. Możemy tuningować ECU, ale potem, tylko, że się na tym nie znam, to Wy musicie podawać instrukcje jak działać na gadzie i kiedy zamieniamy.
Załącznik 59120
- no to jeden krok za tobą.
- teraz można podjechać do ASO na pomiar CKP oraz określenie balansu cylindrów.
- to powyżej to na razie marzenia ale tak powinno być.
- a jak tam przedłużacz do W.N. ?
Czemu mam jechać do ASO?
Myślałam, że sami to ustalimy, balans i wszystko. Wolałabym już nie jechać do ASO z przyczyn pewnych. Potrzebne nam pomiary z ASO?
Przedłużacz, nie próbowałam skonstruować przedłużacza, ponieważ nie mam tych kabli WN jeszcze, zamówiłam je.