procek nec-Atic26
kości z pionka BB x2
musiałem zajrzeć do swojej roz[iski ,bo nie na codzień ogarniam ten chaos.
Printable View
procek nec-Atic26
kości z pionka BB x2
musiałem zajrzeć do swojej roz[iski ,bo nie na codzień ogarniam ten chaos.
Kurcze, niewiele jest informacji na temat tego procka, nec i jeszcze oznaczenie ATI, to mi wygląda na procesor graficzny, Ati robi dla firmy NEC procki.
Soft w ICS będzie 8 bitowy (wątpię by był 16).
Kości można programować, i tu możemy zrobić to z poziomu czytnika.
Chyba rozbiorę i przyjże się ICS, tylko ja mam jeszcze telefon i muszę rozkminić który układ za co odpowiada.
Jeżeli masz ten wsad, to wrzuć go w formie tekstowej (nie będę musiał się pocić z wyciąganiem go przez Jtag-a)
Pozdro.
Przepraszam ,Cię procek ten nec to grafika ,główny SAK-C157CR-LM,na jego temat wywala mi tylko krzaczki:http://www.weeqoo.com/icstock/Detail-SAK-C157CR-LM.html i jeszcze jedna sprawa to dotyczy lancii ,w alfie jest to samo?/chyba tak/
lancia, porshe, alfa powinny miec te same softy
A czy to ze ktos ma wersie G2 i G3 ma znaczenie ?
[QUOTE=Kayrol;
A czy to ze ktos ma wersie G2 i G3 ma znaczenie ?[/QUOTE]
System G3 czyta mapy G2, System G2 też czyta mapy G3, ale uaktualnisz w nim soft tylko do wersji 3.75.
Na płytach Alfy zawsze masz soft i pliki, które wymuszają uaktualnienie, nie wiem czemu ICS-y chyba do 2001 roku uaktualniają się tylko do wersji 3.75
Trzeba to sprawdzić czy to te same procki, ale jak wnioskuję ty masz Lancie?
Pozdro.
ja mam końcówke ( październik 2001 ) i mam juz G3
wiem jak to zrobic i juz sprawdzałem, ale nie pamitam ver.
Kurcze, dla siemensa były produkowane układy SAKC167CRLM, 157 nie znalazłem.
Brak opisów, danych o strukturze procesora, nic dosłownie czarna dziura.
Te krzaczki, to sklepy internetowe made by CHRL
Pozdro.
nie ma wyjścia tylko rozebrać ics i sprawdzić samemu :) z którego roku jest twój ?
Auto 2002, ICS 2001 a czytnik 2000R.
W czytniku są kości o których jest zero informacji w sieci, tylko Chińskie sklepy internetowe.
Jeszcze chwila i będę miał wsady obu kości, zostanie tylko napisanie emulatora pod te wsady i długie wieczory by to rozwalić. Ciekawe jaki silnik ma ten procek.
Tak przestudiowałem te mapy oryginalne, są dość proste, są tam tylko drogi i ulice, bez budynków, ale jednocześnie zagmatwane, bo to dwa systemy w jednym, mapa i system strzałkowy, jak w radiach samochodowych.
Pozdro.
Witam, Dzięki uprzejmości kolegi z Loudlink, mam już wszystkie wsady ICS-a. Teraz pozostaje wziąć się do roboty. Dziś właśnie spadł śnieg (ok 4cm), zaczęła się zima i przede mną długie wieczory przy kompie :))
Pozdro.
Wytrwałości życzymy :rolleyes: ...i samych zadowalających rezultatów :P
-Posiadacze AR 166- :D:D:D
To nie takie proste :))
Jak postawię emulator do tych wsadów, to reszta będzie z górki, tylko kto za mnie pójdzie do roboty :) ??
Problem jest w czasie, który trzeba na to poświęcić, praca, dom i rodzina, a eksmisji od żonki nie chcę dostać ;)
Trzymajcie kciuki, tym bardziej, że policja będzie robić naloty na nielegalne nawigacje przenośne, u nas mogą sprawdzić tylko płytę.
A my oficjalnie PIRACTWU MÓWIMY GŁOŚNE NIE ! :))))))))
Udało się wreszcie zakończyć sprawę navigacji i zewnętrznego źródła dźwięku. Ela ze swoim ponętnym głosem prowadzi mnie już po naszym kraju a w międzyczasie leci sobie muzyczka w stereo z odtwarzacza mp3 ;) Jest trochę zabawy, ci co nie mają muszą się zaopatrzyć w procesor dźwięku DSP oraz dokupić przełącznik toru audio, położyć parę dobrych metrów kabla ale efekt przewyższa trudy więc pełen pozytyw. Jeśli trzeba zmontuje manuala choć wszystko co jest potrzebne jest już w sieci ( na forum Lanci post jan123456 który jest skarbnicą wiedzy o naszych bolidach http://forum.lanciapolska.org/viewto...p?f=14&t=34129) z małą poprawką w białej kości (do prawego tylnego głośnika wpinamy przewody w gniazdo 15,16 a nie 6,15)
Jak tam Panowie, macie jakieś dobre wieści?
Ja tez chcę taką mapę :(
dawaj chlopie te mapy pisz za ile i nr konta
Witam, Jak na razie jestem w ciemnej du......., muszę jeszcze wydobyć wsady z czytnika, sam wsad z ICS nic mi nie dał.
Pozdrawiam.
Kurcze sporo roboty oby wystarczyło Ci cierpliwości Powodzenia
Zawsze zostaje nam nadzieja
Witam, dawno tu nie zaglądałem, zmiana pracy i czasu mało. Nie posunąłem się do przodu, bo nie miałem czasu. Autko też zaniedbałem, przegub wewnętrzny mi się wysypał, kupiłem i muszę wymienić. Dodatkowo znowu muszę robić tylne zawieszenie, ale to już latem.
Jak tylko znajdę chwilę, to siądę do tych map, może coś wydłubię.
Pozdrawiam.
Czy ma ktos mape Niemiec bo pilnie potrzebuje.
Z góry dzieki.
Jakby ktoś był zainteresowany spolszczeniem do dołożonego czytnika vdo to proszę na PW.
Menu całkowicie ppo polsku plus lektor miły głos kobiecy
tak przegladałem tuba i dla odswiezenia tematu
w wiadomej sprawie
fajnie by było miec navi pl :)
Wezmę się za to, potrzebuję tyko chętnego by za mnie zrobił ogród mojej żonce ok 1200 m2.
Trzeba tylko rozwieźć taczuszkami ok 60 ton ziemi, posiać trawkę, wkopać drzewka itd.
Mam wsady, jak ktoś chce się tym zająć to pisać, wyślę paczkę mailem. Puki co ja jestem uziemiony (mam szlaban na dłubaninę :( z ogrodu się nie wywinę, 2 lata się migałem, teraz du........pa.
Pozdrawiam.
pomylka sorry
Chłopaki, udało sie coś ruszyć?
witam
też jestem zainteresowany polską navi w mojej alfie jednak ten sposób rozwiązania problemu to żadne rozwiązanie. do naszego wyświetlacza ICS pod złącze RGB można podłączyć co się chce więc podłączenie dowolnej nawigacji zewnętrznej to kwestia tylko odpowiedniego złącza którego kolega nie chce przedstawić bojąc się konkurencji w sprzedaży co jest zrozumiałe ponieważ się napracował. z drugiej strony marzy mi się oryginalna polska mapa navi obsługiwana z pulpitu ICS a takiej nie będzie więc wolę jeździć z zewnętrzną i nie grzebać w moim ukochanym samochodziku nie dziurawić go i narażać na stres.
Czesc.
Troche z trudem, troche z zażenowaniem, troche z uśmiechem - przebrnąłem przez cały ten temat. Widze ze cisza w nim ponad dwa lata. Rozumiem że nikt jednak nie poszedł dalej z montażem po za jednym kolegą z końca tematu (sq... jakoś tak nick)
Konkrety w postaci rozpisanych pinów - są, jest kilka zagadek ale one są do rozpatrzenia już przy samym montażu ;)
Moje pytanie jest inne.
Jako że mapy VDO DAYTON które są tu wiele razy wspominane (robione przez NAVTEQa) wychodzą nadal na czytnik montowany w Lagunie Safranie i Scenicu (do 2001) - składa się tak że posiadam takowy czytnik, z wiązka i sterowaniem (mały mini pulpit wielkości popiołki obok ręcznego w 166).
Posiadam schemat oryginalny Renault całego układu nawigacji, jednak nie ma on opisanych pinów które odpowiadają np za obraz.
Ucinam od razu pytania - tak, ma on wyjscie CSYNC i RGB.
Mój czytnik to Philips 22SY287/62.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2012/12/42.jpg
Czy ktoś 'z kumatszych' posiada jakąś rozpiskę do niego? Szperałem po necie ale bieda. O całą resztę (podpinanie w aucie) nie pytam, bo jako tako rozumiem.
Chciałbym ewentualnie po montażu zrobić jednak jakąś instrukcje bardziej dla ludzi, bo przyzwyczajony własnie z poprzedniego auta (Safrane) nawigacją w pełni sprawną, i z najnowszymi mapami chce doprowadzić wreszcie temat do końca. Wszystkie linki które przenosiły do jakichkolwiek instrukcji już nie istnieją.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2012/12/43.jpg
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2012/12/44.jpg
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2012/12/45.jpg
Co do takiego szczegółu - w Alfie z tego co wyczytałem komunikaty navi są realizowane przez któryś kanał audio. W Safranie natomiast jest osobny głośnik pod kierownicą, który bez navi realizuje gadaczke (czyli komputer pokładowy gadający o awariach i takich tam) a przy navi jest on dwucewkowy i realizuje także komunikaty nawigacji. Różnica jest taka że komunikaty gadaczki przerywają muzykę, a nawigacji nie. Dodatkowo z tego mini pulpitu sterującego z Renault można regulować głośnośc komunikatów lub je w ogole wyłączyć bez ingerencji w muzykę.
Pozdrawiam
No ładnie ładnie :) tak jak już Ci wspomniałem to świetny pomysł. Głównie za sprawą tego "pulpitu sterującego". To jedna z niewielu nawigacji która ma osobne sterowanie a właśnie taka jest najprostsza do 166. Ja sam ani nikt inny nie wpadł na to żeby zrobić przeszczep z francuza :) będę bacznie obserwował Twój projekt :P
Schemat od napędu już zdobylem ;)
Schemat (tak mi sie wydaje) z Alfy jest tutaj w temacie, więc także go mam.
Pora usiąść nad tym i porównać, co do czego jak i gdzie. Modle sie tylko aby czujnik prędkosci był kompatybilny i odczytywalny przez czytnik.
Jedyne dwa problemy na już to:
- w czytniku jest żyroskop, montaż w Renault nie jest boczny a rownoległy do ruchu pojazdu
- inna końcówka anteny GPS - ale to pikuś :)
Dodam tylko że istnieje oczywiście polski język do tej nawigacji (niestety kosztuje to 150PLN - ale jest z lektorem także :)), mapy wychodzą cały czas.
Ciekawostka - jest możliwość podpięcia pilota który w Renault jest montowany pod kołem kierownicy ;) W alfie nie ma na niego kurcze miejsca za bardzo
Masz navi w Alfie? Kiedy wejście RGB jest aktywne? Czy bez navi fabrycznej można aktywować wejście sygnału. Ics ma przynajmniej dwa wejścia RGB od navi i po pinie 5. Chce pod nawigacje podpiąć tuner dvbt, żeby dźwięk mieć stereo tylko nie wiem co bym potrzebował żeby wejście było aktywne?
Przecież w tym temacie
http://www.forum.alfaholicy.org/166/...okolwi-22.html
na końcu pisałeś że podłączyłeś to czegoś tu nie rozumiem..... O co Ci chodzi?
Działa ale mam problem z dźwiękiem. W stereo gra ciszej jak podpinam pod dsp. Nie do końca jestem zadowolony. Z kaseciaka jest dużo lepiej. Jak bedze obraz przez nawi dzwiek przez kaseciaka. W tym układzie jak podaję masę na pin 5 to działa tylko głośność i nic więcej.
ja mam mapę Niemcy dvd800 opel i czyta lepiej niż oryginały:)
Witam, czy któryś z kolegów próbował zdziałać coś z navi w AR166 według postu kieleckiego forum AR?
http://www.alfakielce.fora.pl/zrob-t...e-166,579.html
Kolego, podłączenie vod dayton jest znane. Jednak nie przyciągnęło zbyt wielu (prawie nikogo) ponieważ zorganizowanie takiej nawigacji (a przynajmniej czytnika z pilotem) graniczy z cudem. A jak już jest to kosztuje kilka stówek. A jak już to wszystko pokonasz to będziesz musiał się zadowolić przestarzałymi mapami nie najwyższych lotów. Navteq dupy nie urywa. Tak więc tyle problemu i roboty żeby mieć jakiś zabytek to niewielu skusiło. Raptem kilku o ile w ogóle.
Jeżeli chodzi o podłączenie to nie ma filozofii. Znajdź sobie dowolną navi z pilotem i wyjściem video (a najlepiej RGB) i już masz navi. Problem w tym że takich nie ma :) wyjątkiem jest vod dayton i ewentualna rzeźna jak maestro znalazł. Choć widzę że u niego temat umarł.