Prawie 6500zlhttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/01/122.jpg
Wysłane z mojego SM-T815 przy użyciu Tapatalka
Printable View
Prawie 6500zlhttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/01/122.jpg
Możesz jeszcze spróbować czyszczenia (choć nie wiem na ile to skuteczne):
http://www.regeneruj.pl/oferta/7_FILTRY_DPFFAP
Ale popiołów się niby pozbywa...
Ale póki co, jak Ci działa to nie ma co ruszać.
Na dystancie 1100km w trasie też wypala co 300km?
Ciężko mi powiedzieć bo niemam dpf monitora, a jadąc autostradą nie czuje ani nie widzę różnicy. Ale jeżdżąc po mieście wypala bardzo często, nawet niema 80 km i znowu. Teraz będę to dokładnie monitorować, trochę nie spodobała mi się ilość tych wypaleń.
Dało mi to do myślenia odnośnie wiarygodność przebiegu samochodu.
Ja przy 173kkm miałem coś koło 900 wypaleń
Ja mam tak:
Załącznik 240207
Åšrednio co 569km.
Ale ja robiÄ™ prawie same trasy...
Czy podczas wypalania komputer włącza odbiorniki elektryczne w postaci podgrzewanych lusterek i ogrzewania tylnej szyby?
wczoraj załapało mnie wypalanie filtra na autostradzie - akurat chwile przedtem skasowałem licznik i na dystansie 38 km w jedną strone z wypalaniem średnie spalanie wyniosło 8.5 litra. Wracając ta sama trasą takich samych warunkach ale juz bez cyklu wypalania komp pokazał 7,3 l/100 pomimo tego, że jechałem znacznie szybciej) Widac wyrażnie ze na wypalanie idzie sporo więcej paliwa...
Witam, jestem tutaj nowy więc proszę o wyrozumiałość :)
Mam pytanie odnośnie filtra dpf i jego wypalania. Otóż wg wskazań komputera w mojej 159 1.9 JTDm jak sprawdziłem filtr ma stan 95% zapchania, ostatnie wypalanie miało miejsce 780km temu (trasa pod Warszawę i z powrotem), średnia z ostatnich 5 wypalań to ok 400km a temperatura ostatniego wypalania to 615 st., całkowity czas wypalań to ok 6 min.
Ostatnio komputer wywalił mi błąd P1206 czyli dpf do czyszczenia i wszedł w tryb awaryjny (strasznie szybko by się zapchał moim zdaniem bo nie robię 5-10km a 60 dziennie). Z tego co sprawdzałem to czujniki działają tak jak powinny i mam dylemat co z tym zrobić bo jak czytam temat to wspominacie o wypalaniu filtra nawet przy 100% zapchania a ja nawet nie jestem w stanie jeździć autem przez "check". Miał ktoś taki problem i wie może czy można sobie jakoś z tym poradzić bez oddawania filtra do czyszczenia bądź usuwania? Jeśli trzeba będzie to postaram się wrzucić dokładniejsze dane które będą potrzebne.
Napisze co ja zrobiłem w nieco podobnym przypadku jak zapchałem dpf przez uszkodzoną rurę ic.
Zabrałem laptopa,kabel i pojechałem na autostradę,za każdym razem jak wywalało mi błąd plus Bella wchodziła w tryb awaryjny kasowałem błąd i ogień,tak z pięć,sześć razy,oczywiście pedał w podłodze i w końcu dpf zaczął się wypalać,bodajże przy 112%zapchania,wówczas jeszcze raz wskoczył tryb awaryjny ale już go nie kasowałem tylko but w podłogę.
Po chwili tryb awaryjny sam się dezaktywował i Bella dostała kopa a ja cały czas trzymałem równe obroty do skończenia procesu wypalania.
Mnie pomogło...od tamtej pory spokój a było to raptem w tamtym roku,jak się nie mylę we wrześniu. Osobiście polecam zaprosić kogoś na miejsce pasażera co by trzymał kompa na kolanach i kasował błąd który kilka razy będzie wyskakiwał,tak dla bezpieczeństwa. O ile nic innego u Ciebie się nie wysypało to powinno pomóc.
Powodzenia.
Wysłane z mojego SM-G850F przy użyciu Tapatalka
Nic innego się nie pojawia aktualnie z błędów itp. ale mechanik odradza mi robienie takiej akcji bez sprawdzenia dlaczego filtr tak szybko zapchało z racji możliwości uszkodzenia turbo bądź czegoś innego, tak samo jak odradzono mi wypalanie serwisowe w tym wypadku.
Aktualnie jestem umówiony na usunięcie filtra fizycznie i programowo, jak auto będzie sprawne czyli do jazdy będę szukał dalszych przyczyn takiego stanu jak sprawdzenie wtrysków, EGR, szukanie nieszczelności w układzie.
Ale tutaj postaram się umówić na wizytę w Cinsoft w celu weryfikacji dodatkowo może usunę od razu EGR i klapy.
Tak nawiasem to na pewno bezpieczny jest taki sposób jazdy z kasowaniem błędu i czekaniem aż filtr zacznie wypalanie?
Panowie regenerowal ktoś z was dpfa? Jeśli tak to na jak długo to jest trwałe? Orientuje się ktoś?
witam
mam problem s wypalaniem dpf a mianowicie wypalanie mam co ok 700km ale po zakonczonym procesie wypalania mam podniesiony stan oleju tz mam rope w oleju co moze byc przyczyna cofania ropy do oleju
Cześć, podłącze się pod wątek. Mam problem z moją alfa, co miesiąc dwa wchodzi w tryb awaryjny, wywala kontrolkę silnika. Na komputerze sczytany błąd - dpf pełny, jeden drugi i trzeci raz jadę na autostradę i mimo braku mocy próbuje wymusić jej cykl wypalania dpf-a. Kilka razy się to udało jednak teraz nawet mimo prób mam problem, temperatura wyjściowa na wskaźniku w zegarach pokazuje 90stopni, wyjazd na autostradę i temperatura momentalnie spada do 70 stopni. Trzymanie alfy na 3cim biegu i 85km/h powyzej 3tysięcy obrotów nic nie daje nawet po 20km jazdy totalnie brak reakcji. Jakiś pomysł co z tym fantem zrobić? dodam że dpf to nowy zamiennik z nowym czujnikiem, może przez zapchany egr albo klapy wirowe coś świruje że komputer nie wtryskuje dodatkowego paliwa do dpf-a żeby go wypalić?
Raczej termostat
Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka
Napewno termostat kaput, a z check-iem to ciul wie. Przez klapy i egr to chyba by nie było czegoś takiego.
magil, termostat nie będzie tu problemem. Problemem będzie zamiennik. Kilka razy już spotkałem się z takim problemem. Gdyby termostat był tego sprawcą, to do wypalania nie dochodziłoby w ogóle. Nie byłyby spełnione warunki.
W informacji od autora postu nie mamy żadnych dokładniejszych danych. Tylko info, że ma problem. Jeśli jest generowany chęci, to z którym numerem błędu informującym o zapchaniu. Czy jest błąd informujący o przekroczonej ilości wypalań. Czy występują inne błędy pozornie z tym nie związane. Jaka jest różnica ciśnień i w jakim zakresie obrotów. A przede wszystkim jaki był powód zainstalowania zamiennika. To znaczy co się działo z oryginalnym DPFem. Tego ostatniego zapewne się nie dowiemy, bo na ogół nikt tego nie sprawdza tylko oferuje wymianę. To prostsze, szybsze i klient zadowolony... przynajmniej przez jakiś czas [emoji6]
EGR też potrafi dać taki efekt. Działa w zakresie takim, że jeszcze nie generuje błędu ale już znacznie zwiększa zadymienie spalin. Dostaje przez to po łbie DPF i jego się wymienia lub usuwa. A przyczyna zostaje.
Dpf i egr off pomoże na wszystkie problemy
U mnie był ten sam problem. Dotyczył tylko DPFu. Szybko się zapychal i nie można go było wypalić. Po zaslepieniu EGRa problem zniknął. Co do temp silnika to przy 70 nawet w mieście zaczyna mi się wypalac jak jest zawalony.
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Mam zaślepiony EGR od 160tys. km, DPF wypala się średnio co 700km
Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka
U mnie egr zaślepiony, mam cudowną kostkę ,,monitor DPF'' od tamtej pory średnie wypalanie co 1000 km a jeżdzę do pracy 25 km w jedną stronę . Na wakacyjnych trasach średnia skacze do 1300km. Za ten monitor to dałbym Nobla.
A ja nie mam egr i dpfa i wgl mi siÄ™ nie wypala i mam Å›wiÄ™ty spokój i Å›piÄ™ spokojnie í ½í¸‚
Witam szanowne grono:)
Żeby nie otwierać nowego tematu, postanowiłem tutaj zasięgnąć opinii.
Od świąt mam problem, a mianowicie skaczące średnie spalanie na trip b:
Wyjazd z pracy
Załącznik 265271
Pod domem:
Załącznik 265272
Po chwili:
Załącznik 265273
Do pracy mam +/-20 km w jednÄ… stronÄ™.
Czy ktoś miał podobne objawy? Bardzo dziwna sytuacja. W tamtą niedzielę poświęciłem godzinkę i jeździłem na 3cim biegu (2200-2500 obrotów) i zbiłem spalanie do 5l. Ale cały ten tydzień jest cały czas to samo. Jak tylko sie zatrzymuje to skacze w górę. W uproszczeniu mi to wyglada tak jaby filtr sie co chwile wypalał.
Dodam że jestem przed wymianą rozrządu i oleju z filtrami jestem umówiony na 20.01.
Czy to również może mieć wpływ?
Naprawdę dziwna sprawa i zaczyna mnie to irytować, ponieważ nie wiem czy to może być wina dpf czy czegoś innego.
Z góry dzięki za pomoc.Załącznik 265276Załącznik 265277Załącznik 265275
Edit:
Sorki trochę się pliki rozjechały:
1. Pod domem
2. Po chwili postoju
3. Wyjazd z pracy.
To jest Trip B, który z tego co widać po zdjęciach masz ustawiony tak, że resetuje się po każdym odpaleniu samochodu, więc przy krótkich trasach nie ma żadnej wiarygodności albo zresetowałeś go ręcznie.
Spójrz na ostatnie zdjęcie - spalanie 14.6l/100km, przejechane 1.2km ze średnią prędkością 8km/h... Więcej stałeś niż jechałeś.
Pod domem masz już "normalniejsze", bo i jechałeś, a nie stałeś. Potem stoisz, więc i spalanie idzie w górę.
Nic nienormalnego na tych zdjęciach nie ma.
Sprawdziłem MESem, 46% przytkania, Normal Clogging, wypala się regularnie co jakiś czas sam, czy jest potrzeba regeneracji przez MES?
Procedura wypalania serwisowego powinna być stosowana tylko w przypadku całkowicie zatkanego filtra, aby umożliwić dojazd samochodu do serwisu. Stosowanie jej ot tak jest błędem.
Do oceny stanu filtra ważne są takie parametry jak średni dystans między ostatnimi regeneracjami oraz czas trwania regeneracji. Aktualny stopień zatkania nic praktycznie nie mówi.
Zauważyłem, że zimą filtr zaczął mi się wypalać dość często (100-150km) w porównaniu do okresu letniego (~700km). To normalne zjawisko czy zbliża się jego koniec? Do pracy mam 8km obwodówką więc czasami nawet silnik nie zdąży złapać temperatury nim dojadę na miejsce.
W sumie masz racjÄ™ ale i tak jakoÅ› dziwne mi siÄ™ to wydaje.
W nastepnym tygodniu będę na warsztacie to sprawdzę kilka rzeczy.
Dzięki.
- - - Updated - - -
W sumie masz racjÄ™ ale i tak jakoÅ› dziwne mi siÄ™ to wydaje.
W nastepnym tygodniu będę na warsztacie to sprawdzę kilka rzeczy.
Dzięki.