-
http://www.forum.alfaholicy.org/156/...ml#post1325056
tutaj jest tabela z poprawnie działającym zaworem egr. Przy niskich obrotach jest praktycznie zamkniety, a przy zwiększaniu obrotów się otwiera. U mniej jest zupełnie na odwrót. Bez dodania gazu jest okolo 33% po dodaniu gazu spada natychmiast do 1%. Czyli mam rozumieć z tego że EGR jest uszkodzony i cześciowe zaślepienie nic nie da ?
-
W silnikach wysokoprężnych zawór EGR jest otwarty na biegu jałowym i może dostarczać spaliny stanowiące nawet 50 % objętości zasysanego powietrza. W miarę wzrostu obciążenia silnika domieszka spalin zmniejsza się, aż do całkowitego zamknięcia zaworu. Recyrkulacja jest wyłączana podczas rozruchu i nagrzewania silnika, a także podczas jego pracy przy bardzo niskich ciśnieniach atmosferycznych. Czyli tutaj masz poprawną odpowiedź. wg mnie przy przysieszaniu jeśli masz 1 % to ok. Gorzej w sytuacji na biegu jałowym.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Działanie EGR jest różne w silnikach benzynowych i silnikach o zapłonie samoczynnym. W silnikach benzynowych zawór jest zamknięty podczas pracy na biegu jałowym oraz przy pełnym otwarciu przepustnicy. Spaliny dozuje się przy niskich i średnich obciążeniach w proporcji od 5-10 % objętości zasysanego powietrza.
moi zdaniem jak mówię nie otwiera się tobie zawór tak jak powinien.
-
Dzieki wielkie za konstruktywną odpowiedź. Czyli w takim wypadku cześciowe zaślepienie da jakieś rezultaty czy nie bardzo ?
-
zaślepienie zmniejszy tobie osadzanie się sadzy w egr, a tym samym spowolni jego uszkodzenie. pamiętaj egr to ekologia, jeśli się zabrudzi trzeba go wymienić. żeby znowy się osadzało :-) i tak w kółko. zaślepiając powodujesz bezpośredni kontak zanieczyszczeń ze srodowiskiem. tylko.
moim zdaniem zaślep tą częściową. z 4 ma otworami koszt 29zł. niewielki w porównaniu do egr. jeśli nic nie da to wtedy weź się za egr wymianę.
Dodano po 2 minutes:
mówisz że czyściłeś czujnik doładowania. wykręć go raz jeszcze i zobacz w jakim jest teraz stanie. może musisz go raz jeszcze przeczyścić. nic nie zaszkodzi. przeczyść czyms dobrym.
co dobrze wyczyści i jednocześnie wysuszy.
-
kupiłem tą za 29. zaślepię wyczyszcze raz jeszcze egr i czujnik doładowania, dodatkowo musze zająć się zmienna geometrią turbiny. Dzieki raz jeszcze !
-
Zmienna geometria tez. Chciałem się wlasńie tez podpytać. Sprawdź czy chodzi overboost. A przy dodawaniu gazu zobacz czy chodzi gruszka zmiennej geometrii. Sprawdź węże dochodzące do overbosta i z niego wychodzący do gruszki.
Daj znać. Będziemy myślec. U mnie wymiany skończyły się czyszczeniem kolektora ssącego. Jestem niecały tydzień od czyszczenia.
A juz wymieniłem prawie wszystko. Na nowe :-)
-
overboosta kupiłem nowego, przewody sprawdzane i nic nie pomogło. została tylko geometria :)
-
A co polecacie na czyszczenie zmiennej geometri? Najpierw 24h w nafcie? A jak to nie pomoze to co pozniej?
-
Spokojnie tym się nie przejmuj narazie. Nie mówi się ze została tylko zmienna geometria, masz klapy wirowe? W kolektorze? Częsta przyczyna są zacinajace się klapy wirowe w ssacym. Uszkodzenie mechanizmu. Czyszczeńie kolektora ssącego. Ja na 170 tys km przebiegu miałem przeloty zasyfiale w 50%to dużo. Następna przyczyna to może byc filtr paliwa. Do wymiany, częsta przyczyna jest uszkodzony przepływomierz. Zły pomiar mas powietrza. Jest bardzo dużo czynników. Trzeba brać od najtańszych rzeczy.
Błędów nie ma żadnych?
Dodano po 2 minutes:
xrobcio, jeszcze nie czyściłem, ale słyszałem że czasami używa się jakichś past do polerowania ale nie wiem jeszcze na jakim etapie czyszczenia. polecam najpierw sprawdzanie dookoła innych rzeczy. z turbiną na później gdyż chyba najdroższa w robieniu.
-
Kolektor był czyszczony, bo był zasyfiony i od tego właśnie czasu auto zaczeło osłabło, sugerujesz żeby sprawdzić czy coś się z tymi klapami nie porobiło ? Filtr faktycznie muszę wymienic. Błedów nie ma.