Wziąłem Mikado nawiercane i nacinane, komplet na przód 340 zł plus klocki Ferodo. Hamulce brzytwa, jeżdżę juz tak miesiąc i wszystko ok. Polecam:)
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Printable View
potrzebuje tarcze na przód do Alfy 159sw 09r,z tego co wiem to były dwa rodzaje i nie bardzo wiem który kupić.
To zależy czy masz małe czy duże zaciski brembo, jeśli male to tarcza 305mm natomiast jeśli duże to 330mm. Obstawiam, że masz małe oryginalnie chyba że ktoś zrobił swap.
Podajesz w sklepie vin i Ci dobiora. W 1.9 w 2009 byly male brembo
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
No właśnie też już byłem praktycznie zdecydowany na Zimmermana, ale znalazłem w internecie sporo sytuacji pękania tych tarcz w miejscach nawierceń i trochę się przestraszyłem.
Ja mam tarcze Zimmermana nawiercane + tanie klocki Ferodo Premier i przy grafitowych felgach pylenie nie jest problemem. Nie stwierdziłem, żeby tarcze pękały czy coś się z nimi działa. Klocki też niby innym wytrzymywały 5-7k km, ja już mam ponad 25k km. Kto czym handluje to to chwali, następni powtarzają jak mantrę i stąd się biorą dziwne opinie w internecie.
Problem pękania tarcz bierze się ze złego doboru klocków hamulcowych do dynamiki jazy i prędkości z jakimi jeździ się samochodem. Standardowe klocki, jak sama nazwa wskazuje, są do standardowej dynamiki i prędkości zbliżonych do przepisowych (Ate, Ferodo Premier, Zimmermann, TRW, Textar itd). Do dynamicznej jazdy należy stosować klocki o podwyższonych parametrach. Niestety nie ma tutaj jednego klocka który sprawdzi się u każdego, bo każda osoba ma inne preferencje odnośnie hamulców.
Klocków nie dobiera się także do tarcz, właśnie z powodów które wcześniej opisałem
Co sądzicie o takim zestawie tarcze przód i tył Zimmenrmann gładkie + klocki ATE Standard. Czy może zainwestować więcej i kupić tarcze Zimmermann wentylowane + klocki Galfer Sport i tu pytanie czy jest sens ładować kase w taki zestaw i czy zrobi dużą różnice pomiędzy standardowym zestawem. Autem robię głównie długie trasy po 1500km autostradami.