Cytat:
Napisał
alfist
Jeszcze raz zapytam (@Pływak); czy ze swoimi uwagami zwróciłeś się do producenta? -On jest świetnie zorientowany we wszystkich szczegółach, jak również zainteresowany co do poprawy jakości swoich aut (tylko nie mów że nie, bo to nieprawda). On też może spowodować że w ogromnym wolumenie aut, takie zmiany zostaną wprowadzone (a pomysłodawca sowicie wynagrodzony :o).
Ty udajesz czy poważnie nie wiesz, że to jaki olej aktualnie zaleca producent jest mocno podyktowane kwestią finansową. Na dostarczanie oleju na pierwszy montaż są milionowe kontrakty i co ja mam napisać, żeby producent lał olej X zamiast Y bo ma lepsze bazy i parametry i spełni normy producenta z nawiązką? I myślisz, że zmienią dostawce bo jakiś internetowy anon im tak zaproponował? Jeśli naprawdę w to wierzysz to już całkowicie straciłem wiarę w Ciebie
Dla przykładu coś z forum Renaulta, przez lata do Renaulta tylko ELF cokolwiek innego się do Reno nie nadaje i popsuje silnik głosili motojanusze, a już broń boże nie "badziewny Castrol"! W tym roku wielki szok i niedowierzanie motojanuszy bo Renault zmienił dostawce oleju z Elfa na Castrola i nagle do wszystkich silników czy stary czy nowy ASO legalnie może zalewać Castrola bez obawy o awarię. Taki VAG podpisał kontrakt z Shellem i teraz zamiast Castrola ASO oficjalnie leje również Shella. Jak myślisz przetestowali od nowa wszystkie oleje nowego dostawcy we wszystkich silnikach?
Cytat:
Widzę że rozmowa schodzi na szczegóły, takie jak inne, mało istotne błędy producenta , które to mają niby uzasadniać, by niezorientowany użytkownik auta uwierzył, że ma do czynienia z bardzo kompetentnymi ludźmi i dał sobie wcisnąć jakiś inny niż zaleca producent, promowany przez Ciebie olej. Czytanie i wyciąganie wniosków to o wiele za mało, by zamieniać olej na inny-
Rozmowa schodzi na konkretne argumenty, a nie frazesy, puste hasła o tym, ze producent wie lepiej.
Cytat:
Takich badań nie przeprowadzają żadne laboratoria olejowe, a jest to ważna sprawa by przebadać konkretny silnik z jakimś środkiem smarnym, bo silniki wcale nie są identyczne i nierzadko różnią się znacznie
Ale to producent auta stawia olejowi wymagania, które weryfikuje się na podstawie badań laboratoryjnych i na podstawie takich samych badań laboratoryjnych producent auta zatwierdza oleje innych marek niż ta jedyna słuszna, która stoi w instrukcji. Wiele koncernów motoryzacyjnych przyznaje aprobaty dla olejów rożnych marek. Możesz kupić Motula, Ravenola, Shella czy cokolwiek innego z oficjalnym dopuszczeniem do stosowania nawet w trakcie gwarancji bez jej utraty tylko ty nie masz zielonego pojęcia o olejach, normach, aprobatach i badaniach i tu tkwi parobem bo wypowiadasz się o czym na czym się kompletnie nie znasz.
Cytat:
Obiektywność przedstawianych badań przez producenta oleju też bywa często wątpliwa- wiadomo, reklama dźwignią handlu.
Jesli ten producent dostał oficjalna aprobate producenta auta lub deklaruje, ze jego olej spełnia normy pod dany silnik to w czym problem? Dlaczego wątpisz w aprobaty i normy producenta silnika?
Cytat:
Gdyby laboratorium badań oleju, na którym opierasz swoje zdanie, przeprowadzało długotrwały, kompleksowy test na jakiejś konkretnej Alfie z konkretnym silnikiem i gdyby wyniki okazałyby się lepsze niż w przypadku dedykowanego przez producenta- to ok, można by się zastanowić czy go nie zamienić, ale takich badań się nie robi, więc jasne jest komu tu należy wierzyć.
Już Ci wyżej wyjaśniłem jak wygląda procedura zatwierdzania oleju przez producenta auta.
Cytat:
(normalnie użytkownik nie jest w stanie ocenić wpływu oleju na silnik).
Wykonuje się badania laboratoryjne przepracowanych olejów, pokazują one stopień zużycia silnika i oleju. Często wykonywane w przemyśle ale takie samo badanie dostępne jest dla zwykłego kowalskiego sam kiedyś korzystałem. Na podstawie zawartości pierwiastków metali w oleju można określić czy następuje zużycie i jakich elementów, a na podstawie parametrów oleju można określić czy wymagana jest jego wymiana czy też nie. Zdecydowanie szybsza i tańsza metoda oceny kondycji silnika niż rozbieranie profilaktycznie silnika na czynniki pierwsze szczególnie w przemyśle, gdzie zatrzymanie maszyn generuje spore straty. No ale takie rzeczy inżynier mechaniki powinien wiedzieć chyba, ze dyplom ma z chipsów.
Cytat:
Na koniec napiszę jeszcze o moim pierwszym kontakcie z tymi co zamieniają olej producenta na inny.
Jak byś śledził ten temat to byś zauważył, że nikt tu nie poleca olejów znacząca odbiegających od tego co wymaga producent tylko polecane sa tu produkty alternatywne innych producentów niż ten "jedyny słuszny", który aktualnie ma podpisany kontrakt z koncernem motoryzacyjnym w tej samej klasie SAE czy normie ACEA/API ale często na lepszych bazach z lepszymi pakietami dodatków
Cytat:
PS. [MENTION=19198]Pablo[/MENTION]- Ty zdaje się naprawiasz Alfy (piszą że dobrze, że masz doświadczenie itp.), ale kiedyś na FB przeczytałem Twój wpis, w którym zalecasz stosowanie innego oleju niż Alfa zaleca. Wszedłem w Twój profil i sprawdziłem że Twoja firma sprzedaje też oleje- był tam ten który polecałeś. Nie było (przynajmniej wtedy) oleju, który zaleca Alfa. Cóż, nie jesteś dla mnie wiarygodnym i obiektywnym rozmówcą w tym temacie...A, i jeszcze dyskwalifikowałeś jakiś olej, bo zauważyłeś że tworzy więcej szlamu niż inny, zalecany przez Ciebie. A to też nie do końca słuszne.
A w tej swojej całej zaciekłości w pisaniu bzdur nie bierzesz pod uwagę, ze człowiek z wieloletnim doświadczeniem, który z tego co pamiętam pracował kiedyś w ASO sprzedaje ten olej bo z jego doświadczenia wynika, ze się sprawdza? Mógłby sprzedawać zupełnie inne oleje, koncernówki mają zdecydowanie wyższą marże i lepszy program lojalnościowy dla warsztatów niż niszowi producenci.
P.S. Mam prośbę abyś odnosił się do konkretnych fragmentów tekstu/cytatów jeśli chcesz prowadzić jakakolwiek dyskusje bo teraz to ten słowotok pisany ciągiem naprawdę ciężko się czyta...