W czym to miałeś> Tzn chodzi mi o program.
Printable View
i alfa diag i fiat ecu scan
moja wina bo chciałem "wyczyścić..." i uszkodziłem potencjometr, w FES po polsku pokazało "błąd potencjometru"
Jak obiecalem tak pisze...;)
wczesniej 50zl = 50km, a teraz 50zl = jakies 80-90km tak bardziej 80 ze wzgledu ze nigdy nie trafiam na 'przejezdna' trase.. zawsze stane gdzies w korku.. wynik 80km mialem po trasie gdzie na koncu 5km zator a kolejne 5-8 korek. Wczoraj uzyskalem znowu 80 +/- 2km ale juz w trasie se pozwalalem na 'normalne predkosci' (glownie jakies 140-160km/h) a wczesniej 100-120km/h i tez na koncu lekki korek..
Zadowolony bede jak bede mial 50zl=100km ale do tego mysle ze przyczyni sie wymiana termostatu (teraz w trasie mam jakies 70 stopni) i naprawa osprzetu silnika bo wydaje mi sie ze alternator i pompa wsp stawiaja wieksze opory..
A i skrzynia ma zajechany olej i ponizej min. :P
P.S. Teraz mam inny problem.. silnik na jalowym sie krztusi :S tak delikatnie ale mozna to wyczuc na kierownicy i na wydechu.. sprawdzilem dolot.. odlaczylem odmy wyprowadzajac je w admosfere, wymienilem przepustnice..poczekalem az zrobi adaptacje i dalej to samo.
P.S.2 mam syczenie tak jakby lapal lewe powietrze od strony skrzyni korbowej tu gdzie idzie odma z tej skrzyni (tyl silnika) ale obstawiam na 70% ze to wydaje alternator..ciekawe ile jeszcze wytrzyma..
A udało się komuś uruchomić Alfadiaga lub unidiaga lub FES na Linuksie ??? Ja się na razie zatrzymałem na instalacji sterowników FTDI.
- słyszałem o instalacji wirtualnej na vbox pod linuksem.
- nie znam szczegółow.
Witam.
Nigdy nie mialem do czynienia z diagnostyka komputerowa, wiec mam prosbe.
Moglby ktos napisac jaki kabel potrzebuje do diagnozowania GT jtdm? To samo z programem, ktory bylby najlepszy do diesla? I w koncu z jakimi kosztami to sie wiaze? Kupujecie te programy czy sa to wersje "studenckie" :D?
Szukajka się kłania....
ELM przerobiony do diagnostyki ECU i CAN
Albo KKL przerobiony do ECU ABS i AirBag
Chyba że chcesz tylko ECU to zwykły KKL wystarczy.
Wszechstronnego kabla nie ma.
A program to Fiat Ecu Scan http://fiatecuscan.net/
Dzieki za info.
Uzylem wyszukiwarki, miedzy innymi tak trafilem do tego tematu.'
Jednak wolalem sie zapytac bo nie orientowalem sie zabardzo w tym tramcie wczesniej i nie chcialem cos pomylic.
Ma ktos kabel z tej firmy?
http://viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=40&prodid=151
Maja tam kable przerobione do wlasnie Ftiat Ecu Scan.
Trzeci post od góry. http://www.forum.alfaholicy.org/147_...gi_jtd-69.html
LEŃ!!!!
Czy byłby ktoś tak dobry i wysłał mi sterowniki do niebieskiego kabla od Viakena (tego jeszcze nie przerobionego). Niestety ale nowe sterowniki FTDI nie działają tz. mogę połączyć się z ABS i poduszkami (rozłącza mnie po chwili z powodu latency które mam ustawione na 1) ale z silnikiem nie da rady. Próbowałem już kilka różnych sterowników (wraz z tymi ze strony z Viakena) i ciągle ten sam problem. Pamiętam że kiedyś miałem ten sam problem jednak po zainstalowaniu sterowników z płytki od Viakena wszystko działało. Niestety płytkę gdzieś posiałem i nie mogę jej znaleźć. Dzięki!