-
Moje zawieszenie skrzypi jak tapczan. Wymieniłem wahacze, stuki się skończył...ale skrzypienie z prawej pozostało i stąd sugestia, że sprawcą nie był wahacz tylko coś innego.
Nie bardzo rozumiem dlaczego trzeba dokręcać na podniesionym? Oczywiście dokręciłem na wahaczu w górze, ale różnicy nie widzę.
BTW za te kołnierze na śrubach trzymających wahacze, które trzeba przeciskać przez spręzyny to powinni inżyniera ....
-
Amortyzator. Ja tak kiedyś miałem w bmw.
-
Mam prośbę. Mógłby ktoś zmierzyć ile powinno być prześwitu w brerze (od asfaltu do zderzaka). Wymieniałem sprężyny i amory i mam wrażenie że za wysoko stoi. Jeśli się okaże że seria była tak wysoko, to trzeba będzie kupić sprężyny obniżające. Teraz mam wrażenie że jest jak w 159 :/
-
Serio? Nikt z posiadaczy BRER (szczególnie 2.4 lub 3.2) nie posiada linijki lub metrówki, aby sprawdzić, ile prześwitu jest pod przednim zderzakiem? :blink:
-
A co Ci da pomiar pod przednim zderzakiem jak ten uzależniony jest od zamontowanych na aucie kół? Inny wymiar bedzie na 225/50R17 inny na 235/40R19. Jedyny miarodajny pomiar to od rantu błotnika to srodka felgi. Wtedy rozmiar kół nie ma znaczenia. Ja nie pomogę bo mam eibacha ;]
-
Może być. Każdy wymiar da mi jakiś punkt odniesienia. Ja po założeniu prawie nowych sprężyn na przód, mam wrażenie, że brera stała się prawie SUVem :/
-
A kupiłeś oryginały do Brery czy zamienniki, które są takie same zarówno do Brery jak i 159? ;]
U mnie na eibachu jest ok 360mm od błotnika do środka otworu centrującego felgi.
-
Kupiłem oryginały z Brery (poprzedni właściciel wymienił na Eibachy i zostały mu oryginalne sprężyny). Nie sprawdziłem o ile różniły się od tych, które miałem w swoim samochodzie, bo mnie nie było na miejscu (zostawiłem samochód do roboty i jak wróciłem, to wszystko miałem gotowe). Jeśli sprężyny nie siądą trochę, to będę chyba szedł w stronę obniżających... bo wygląd z przodu zmienił się z brery na 159 :)
-
Sprężyny nie siądą chyba, ze za kolejne 100k km. Po przejechaniu kilkuset metrów jest jest taki obniżenie jak być powinno. Sprawdź czy masz dobrze zamontowane, kilka dni temu w temacie odnośnie sprężyn w tym dziale opisywałem często popełniany błąd przy montażu, który może nawet dać koło 10mm różnicy w wysokości. poszukaj posta i sprawdź u siebie.
-
U mnie jest 385mm od błotnika, do środka felgi. Czyli wychodzi na to, że moje stare sprężyny były klepnięte na maxa...
Trzeba będzie pojeździć jeszcze chwilę i zainteresować się eibachami ;)
Dzięki Pływak za info. Przynajmniej wiem, że mam dobre sprężyny i wysokość jest odpowiednia.