U mnie żadnych powiadomień nie ma. Wyczytałem w wątku, że są nowsze mapy, a że jeździłem regularnie drogą, której na mapach nie było to zaktualizowałem.
Printable View
U mnie żadnych powiadomień nie ma. Wyczytałem w wątku, że są nowsze mapy, a że jeździłem regularnie drogą, której na mapach nie było to zaktualizowałem.
Jako właściciel i użytkownik auta "salonowego" informuję, że nie otrzymasz żadnych komunikatów odnośnie aktualizacji map - sprawdzaj na stronie https://maps.mopar.eu/en
A tak swoją drogą to powinieneś wiedzieć, że w salonach Alfa Romeo w ofercie mają tak liczne modele i wersje pojazdów do sprzedaży (aktualnie bodajże całe DWA), że handlowcy nie ogarniają tej niezliczonej ilości instrukcji, manuali, apdejtów itp. poza tym, w tych salonach jest ruch... tam klient na kliencie, wszyscy pytają, macają, chcą usiąść, zrobić jazdę próbną itd., wiec doradcy nie mają czasu zapoznać się nawet z instrukcją obsługi tego co sprzedają, a co dopiero mówić o materiałach serwisowych... wiec nie udzielą Ci prawdziwych informacji bo ich nie mają ;)
W salonie jak zadasz szczegółowe pytanie o jakąś funkcjonalność systemu w Stelvio lub Giuli (nawet jakby to było opisane w instrukcji) to ci będzie "pierd...ił" na okrągło ale odpowiedzi nie uzyskasz... albo będzie nieprawdziwa ;)
P.S. Na miejscu tych "sprzedawców" to z nudów bym poczytał instrukcję obsługi i takie forum... no ale oni zarobieni.
Mi też mówili w salonie, że updaty nawigacji będą same przychodziły...
No przychodzą - dla Connect Boxa a samochód 2021 z mapą 2018 dostałem. Zarobieni ewidentnie!
A mając auto na gwarancji to samemu aktualizować, czy przed serwis.
Ja też dostałem aktualizację, mimo, że mój samochód nie ma wbudowanej nawigacji ;)
Jak to powiedział klasyk: Ja tu widzę niezły burdel.
co do komunikatów, to wyłącznie CONNECT BOX się aktualizuje sam i wyświetla komunikaty.
Wg instrukcji na Mopar "robisz to sam ale masz również możliwość zrobienia tego w ASO przy czym serwis na prawo pobrać za to opłatę".
Tyle teoria, w praktyce jak mówiłem handlowcowi przed odbiorem samochodu żeby mi wszystko wgrali na aktualnie to powiedział że oni tego nie robią bo się "samo robi". Oczywiście to g* prawda.
Aktualizacja trwa godzinę do półtorej, ile kosztuje godzina pracy serwisu (czy jak to policzą w praktyce, bo samej roboty to trzy minuty) - to nie mam pojęcia lecz nie wątpię że się nie opłaca.
Netzmark - dziękuję za informacje.
Wgrałem dzisiaj 13kę do rocznika 2021 i oczywiście impreza jak przy 12ce. Po uruchomieniu auta mapa pokazuje się na parę sekund po czym navi zdycha. Ciekawe czy naprawi się samo jak poprzednio... po paru dniach...
Ciekawe, paru ludzi już tak pisało jak Ty, a u mnie poszło idealnie gładko. Robiłem w czasie jazdy. Skończyła się akcja, już nie pamiętam czy musiałem kliknąć na jakiś komunikat czy nie, ale przeszedłem do widoku mapy bez wyłączania auta i następne 500km już na niej.
Kwestia firmware'u może?