Tego znam że PAO i generalnie to dobry pakiet na TB MA i 0W30 z wysokim VI. Shell też taki robi ale bez PAO
Printable View
Tego znam że PAO i generalnie to dobry pakiet na TB MA i 0W30 z wysokim VI. Shell też taki robi ale bez PAO
Zastanawiam się nad olejem Eurol 0W30 Syntence, a Penrite 10 Tenths Premium 0w-40 do silnika 1.4 MA 170km. Czy warto dopłacić do Penrite?
A skąd pomysł na full saps w tym silniku? Jaki okres wymiany?
Wymieniam olej co 10 000 km. Zastanawia mnie kwestia ochrony silnika przy wyższych temperaturach. Myślisz, że Eurol wystarczy i spełni swoje zadanie przy takich interwałach? Aktualnie mam zalaną Selenię Digitek 0w30 i nie musiałem dolewać od wymiany.
Spokojnie, wszystko ma lepsze niż w Digitek. Wg mnie lepiej np dodać AR9100 do C3 niż stosować full saps
Eurola 0W30 C3 z AR9100
Dzień dobry
Giulietta 1.4TB 120KM. Wg instrukcji - "Olej całkowicie syntetyczny o lepkości SAE 5W-40, ACEA C3, Kwalifikacja FIAT 9.55535-S2". Proszę Was o pomoc czy muszę wlać olej mający w specyfikacji te dwa parametry, czyli ACEA i FIAT 9.55535-S2, np. Miller Oils XF LONGLIFE 5w40, czy mogę zmienić go na np. RAVENOL Turbo VST SAE 5W-40 USVO (API SN/CF, ACEA A3/B4, Fiat 9.55535-Z2) czyli mający całkowicie inne klasyfikacje? Jak w ogóle dobiera się olej mając w/w dane w instrukcji a chciałoby się kupić super jakościowy olej do auta? Czy można kierować się tylko lepkością, czyli 5W-40 i wybrać najlepszy syntetyk? Z góry dziękuję i pozdrawiam
Temat wałkowany był setki razy - do 1.4 T-jet w zupełności wystarczy olej A3/B4.
Sam leję Ravenol VST do swojego TB z turbo VL38 i jest wszystko cacy :)
Spróbuję zadać pytanie posługując sie tylko parametrami oleju bez konkretnych nazw olejów.
Giulietta 1.4TB 120KM. Wg instrukcji - "Olej całkowicie syntetyczny o lepkości SAE 5W-40, ACEA C3, Kwalifikacja FIAT 9.55535-S2".
Wg definicji ACEA C3 – oleje do silników wymagających midSAPS i wyższego indeksu lepkości wysokotemperaturowej (o minimalnej lepkości HTHS 3.5mPa*s ); do stosowania w pojazdach wyposażonych w filtr cząstek stałych DPF lub katalizator TWC. W tym przypadku silnik jest benzynowy czyli chodzi o katalizator TWC.
Czy muszę wlać tylko i wyłącznie olej mający w specyfikacji te dwa parametry, czyli ACEA C3 i FIAT 9.55535-S2, czy mogę sobie wybierać spośród olejów 5W-40 np. ACEA A3/B4, Fiat 9.55535-Z2 albo tylko ACEA A3/B4 bez fiatoskiej? Czy wlewając np. ACEA A3/B4 nie niszczę silnika albo katalizatora? Mówiąc krótko: jakie oleje mogę wlać do Giulietty 1.4TB 120KM, oprócz podstawowego parametru 5w-40? Naprawdę nigdzie mogę znaleźć takich informacji. Dziękuję