Mnie wg strony ravenol wyszlo 5w40, silnik1.9 multijet 150km z dpf
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
Printable View
Ja sprawdzałem na niemieckiej bo na polskiej nie chciało wyświetlać
Wysłane z mojego GT-I9060 przy użyciu Tapatalka
Sprawdzilem z ciekawosci na ravenol.de i tam wyszlo do mojej Cromy VMP 5w30 a na polskiej stronie ravenol VMO 5W40.
Olej juz zamowiony wiec nic juz nie bede kombinowal tym bardziej ze ma ACEA C3.
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
Ok daj znac jak wrażenia bo u mnie już czas na wymianę.
Wysłane z mojego GT-I9060 przy użyciu Tapatalka
Ten wątek to jest nowelka w porównaniu do tego: :D
http://www.forum.alfaholicy.org/foru...polecacie.html
Te dyskusje o oleju to przysłowiowe akademickie dywagacje na temat wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkiej Nocy.
Poprzednią Alfą zrobiłem 300.000 km na Selenii WR (od nowości) silnik jak i auto jeżdżą dalej i mają się nadal bardzo dobrze. Sprzedłem ją znajomej, która jest z niej bardzo zadowolona. Wymianiałem olej co 10.000 km, nie stosowałem żadnych płukanek, olejów 2T i innych wynalazków.
Więc pytanie: po jakiego grzyba kombinować z tymi olejami, dodatakami, itp.? Chyba że ktoś chce jeździć autem przez 50 lat ;)
Ja też jestem zdania ,że jak się podróbki nie wleje ani roślinnego i jak człowiek wymienia olej co 10tkm to auto posłuży . Wiadomo ,że nie ma co lać najtańszego badziewia ale markowe oleje są na podobnym poziomie . Ja rozumie jak ktoś jezdzi Vtekiem i kręci go nawet po mieście do 8000obr ale normalny użytkownik do normalnego trybu jazdy raczej skupiać na górnych granicach specyfikacji technicznej danego oleju . No ale z drugiej strony- kto bogatemu zabroni :D
Nie twierdzę, że nie macie racji, bo macie :D
Ale obecna Selenia to nie jest ta dawna Selenia. Teraz wszyscy producenci idą po taniości. Np. pewne produkty, które były produkowane dwa lata temu na bazie syntetycznej teraz są robione HC. Technologia poszła do przodu, ale nie tak jak portfel producenta... No ale jak to mówią, czasem lepiej jest po prostu nie wiedzieć. Wymieniać co 10 000 i być zadowolonym.