Czyli odczyt, kasowanie bledow i osiowanie nim zrobie?
Printable View
Czyli odczyt, kasowanie bledow i osiowanie nim zrobie?
nie potrafie siewypowiedzieć bo nie znam kabla, ale kklem podobno za duzo nie da sie zrobic. pytaj goscia z pmfactory
Kupiłem toto, ale albo trafił mi się walnięty, albo goście nie wylutowali rezystora, jak prosiłem. Pod MESem interfejs jest wykrywany, ale z ostrzeżeniem: Znaleziono interfejs ELM 327 na porcie COM6, prędkość 9600 kbs. Uwaga: Ten interfejs nie jest zgodny z ELM 327 1.3! Brak możliwości łączenia z modułami CAN. Zbyt duże opóźnienia! I nie łączy się z niczym, nawet z silnikiem.
Appki pod Androida typu Torque Lite szukają połączenia, ale się nie łączą. Demo [notranslate]Alfa[/notranslate] OBD niby się łączy z interfejsem, ale już z żadnym modułem nie. `
ten interfejs ustawiasz jako OBDLink Bluetooth z prędkością 115200 (ja tak używam w MES i AlfaOBD), możliwe że idzie też jako ELM 1.3/1.4 BT z prędkością 38400 - tak przynajmniej twierdził gość z PMFactory, ale nie próbowałem.
Rezystor to sobie sprawdź mierząc omomierzem pomiędzy pinami 6 a 14.
OKs, dzięki za info :). Jutro pomierzę i obadam ustawiania.
UPDATE: Odesłałem toto. Pomiar oporu między pinami nie wykazał, żeby był tam jakiś rezystor, a i tak się nie łączy. Pewnie jest jakiś walnięty.
Witam,
Temat długi i wielokrotnie wałkowany, ale nadal mam pytanie. Szukam interface do AR 159 1,9 jtdm 16v. Czym różnią się interfacy ELM:
1. ELM 327 BLUETOOTH 1.5 ALFA ROMEO CROSSWAGON SPIDER (85,00 zł)
2. INTERFEJS BEZPRZEW ELM 327 BLUETOOTH + CD OBD2 ID2 (34,99 zł)
3. Interfejs ELM 327 Bluetooth MINI BT OBD2 2016 NEW! (19,79 zł)
Czy w nich też trzeba usuwać rezystor? Potrzebuję interface głównie do sprawdzania % DPF, bieżących błędów oraz kasowania, parametry silnika.
Niezależnie muszę jeszcze kupić adapter numer 1, tak?
Adapter ELM 327 MultiECUscan Alfaobd Fiat FV (20 zł)
Niestety nie mogę dodać linków więc wklejał tytuły aukcji z allegro - w nawiasie cena żeby można było łatwiej zlokalizować o który mi chodzi.
Witam, który kabelek lepiej się sprawdzi ? który wybrać?
http://allegro.pl/elm-327-adaptery-f...946769979.html
czy
http://allegro.pl/fiat-alfa-romeo-la...901354778.html
W sumie oba. Ten niebieski to KKL, w Alfie 159 połączysz się nim tylko z silnikiem i chyba klimatyzacją. Ale jest przydatny, gdybyś chciał kiedyś kodować wtryskiwacze. No i OK do starszych modeli.
Ten droższy to kabel na szynę CAN, w twojej Alfie połączysz się za jego pomocą z wszystkim zwłaszcza, że masz w komplecie przejściówki.
Tu generalnie problematyczny jest raczej sprzedający, jeśli trafi ci się niedziałający kabel to się będziesz się użerał, bo kontaktu brak. Tzn. czasem odpisują, zwykle z debilnym tłumaczeniem, że mail trafił do spamu.....
Ale w czasie zakupu kontakt pierwsza klasa ;)Cytat:
Tzn. czasem odpisują, zwykle z debilnym tłumaczeniem, że mail trafił do spamu.....
PMfactory jest ok; przy zakupie nie podałem że ma być do alfy i wysłali mi z tym rezystorem potem na własny koszt wysłali mi drugi który działa.
Miałem problemy z win10 i sterownikiem do kabla ale w końcu któryś tam zainstalowany z sieci zadziałał i multiecuscan 3.6 kasuje błędy silnika - mam wersje free więc na pewno nie mam dostępu do wszystkich modułów i opcji.
Kabelek jest standardowy pod usb i kosztował niecałe 40zł z przesyłką