Co sądzicie o tym egzemplarzu? ID w otomoto to 6008908775
Printable View
Co sądzicie o tym egzemplarzu? ID w otomoto to 6008908775
Handlarz i wszystko w temacie
Panowie, szukam 159 w automacie 1.9 do 20k zł. Oglądał ktoś może ten egzemplarz:
https://www.olx.pl/oferta/alfa-romeo...5-IDhGNfN.html
Już dość długo jest ogłoszenie i Pani opuscila już z 23k
Przy tym przebiegu trzeba się liczyć że skrzynia jeśli nie była robiona to może się odezwać,to raz. A dwa, to zdaje się że cena jest netto.No chyba że chcesz się bawić w niską FV. I tak po trzecie, to jakoś tak bardzo obeznana w motoryzacji jest ta pani a może raczej pan? Co nie świadczy wcale o stanie samochodu.
Kowal78 widzę że też masz do sprzedania alfe, niestety nie mam tyle pieniędzy. Powiedz Miałeś jakieś przygody z q-tronikiem?
Ma kilka słabszych elementów, jak praktycznie każdy automat teraz. Dosyć popularna usterką jest problem ze sterwnikiem hydraulicznym.Najczęściej objawia się on tym że podczas przełączania z P/D lub P/R wyczuwalne są szarpnięcia/uderzenia. I drugi słaby element tej skrzyni to kosz C1. Tutaj z kolei najczęściej wyczuwalne są szarpnięcia przy redukcji z 5/4 czy 6/5.
Mnie spotkały wszystkie te usterki. Przebieg ma tutaj drugorzędne znaczenie.Ważniejsze jest czy auto śmiga po mieście(większa szansa na usterke) czy w trasach. Koszt ogarnięcia , w moim wypadku, to 4500pln. W tej cenie była wymiana sterownika na nowy,nie regenerowany, wymiana tłoków metalowo-gumowych( w tym tych od kosza C1),wymian opaski drugiego biegu, montaż zewnętrznej chłodnicy oleju( nie mam już wymiennika woda-olej, dzięki czemu temperatura oleju latem spadła nawet o jakieś 20*) do tego oczywiście nowy olej + filtr który żeby wymienić trzeba rozpołowić skrzynię. Więc może jednak warto zainteresowac sie moim egzemplarzem biorąc pod uwagę to że mam nowy rozrząd(2000km ,oczywiście na oryginale i mam do tego też rachunek) , oraz dwa komplety kół zima Conti TS830 kupione nowe w 2013 na stalowych felgach, a na lato Pirelli kupione w tym roku w sierpniu przebieg 7000 km na alu 17 tzw. policyjnych.:cool:
Aha w tamtej może być wszystko ok, musisz sprawdzić. Skrzynia ma chodzić bez szarpnięć,prześlizgów i uderzeń, niezależnie czy zimna czy ciepła. Pamiętaj tylko że skrzynia rozgrzewa się dłużej niż silnik i szczególnie teraz trzeba dłużej pojeździć żeby ją dobrze rozgrzać(nawet z 10-15km). Polecam taką dłuższą jazdę bo część z tych usterek wychodzi dopiero po rozgrzaniu.
Dzięki wielkie za to info. Nigdy nie miałem automatu (ale jeździłem 159 q-t) i trochę mam obawy. Teraz będę miał większe pojęcie, gdy będę odbywal jazdę próbną.
Gdybym miał więcej kasy, to bym się nie zastanawiał nad Twoją... Pozdro
Spoko. Koniecznie sprawdź skrzynię "na zimno" i koniecznie też ją dobrze rozgrzej i zobacz wtedy.
Witam, Panowie czy waszym zdaniem auto z otomoto id: 6008890607 jest warte uwagi ? Szukam alfy 150km lub 200 km w cherlaku najlepiej w sedanie.
Marek