Napisał
epsonix
zrobię OT bo jakoś mi to leży na sercu a zkim mam teraz gadać jak nie z kumplami z forum. w sobotę wieczorem rozmawiałem z koleżanką która pracuje w jednym z bielskich szpitali. powiedziała mi że na cały szpital mają 6 maseczek z filtrem HEPA, które są na parę godzin używania. u nich w laboratorium jest 1szt... dzisiaj mamy 17 potwierdzonych chorych w PL, przyrost podobno jest na początku podwojenie co 6 dni (zależy czy sie coś działa w sprawie czy nie, może być lepiej lub gorzej). wczoraj wieczorem włosi dopiero zamknęli Lombardie, ale ludzie (choćby Polacy w Alpach), mieli prawie dobę żeby swobodnie opuścić Lombardię po ogłoszeniu zamknięcia wyciągów/imprez i blokady do 3 kwietnia regionu. na FB Polacy w Livigno (do którego miałem jechać), rady typu "tylko na granicach czy przy kontroli nie przyznawajcie się że wracacie z Lombardii bo będziecie mieli kwarantanne" - po czymś takim mam praktycznie pewność że u nas będzie też niewesoło za parę tygodni.
a wracając do zakupu poliftowych modeli, myślę że będzie duże opóźnienie - kupa firm kooperujacych czy działów firmy jest w Lombardii, dostawcy części po Europie którą tez będzie się blokowało prędzej czy później, moim zdaniem produkcja nie ruszy przez kolejnych kilka tygodni lekko.