Moim zdaniem, mimo że mają silniki z Ferrari, Alfa 8C i Maserati brzmią jakoś lepiej. Zwłaszcza 8C.
Printable View
Moim zdaniem, mimo że mają silniki z Ferrari, Alfa 8C i Maserati brzmią jakoś lepiej. Zwłaszcza 8C.
No właśnie. Ja w swojej 2,5V6 busso miałem wydech supersprinta. Powiem szczerze, że brzmiało jak poezja ... tylko niewiele gorzej od boxera ... ale to już zupełnie inna bajka :)
Ferrari zawsze będzie miało specyficzny, inny dźwięk i szybką reakcję, w szczegóły nie wchodziłem, ale wiem że ma to związek z "płaskim wałem" , lżejszym - mniejsza bezwładność - z wykorbieniami w jednej płaszczyźnie, a Maserati by Ferrari o ile wiem już tego nie ma (o V8 mówię) i ma wał "cross plane" te wykorbienia nie są w jednej płaszczyźnie ułożone, są przeciwwagi, masa wału większa itd. Coś tam z wyrównoważeniem jednego i drugiego ma to związek, dość że Alfa raczej będzie to drugie rozwiązanie miała (przypuszczam) bo Ferrari musi mieć dla siebie to co najlepsze zarezerwowane.
Wydech to wydech, ale brzmi silnik, wydech coś tam może zmienić - podkreślić, wydobyć, przepuścić to co inny wydech stłumi, ale serce dźwięku jest w silniku.
Dobrze to brzmi Disco Volante ;)
Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka
A powiem wam ,że jak przez nudę przeglądałem cennik konkurencji w wersjach zbliżonych do QVki to cena jest całkiem całkiem. Jednak ja nawet nie marzę o top wersji bo nawet jak będzie mnie stać na kilkulatka to serwis mnie zabije. Czekam na jakąś bidawersję raczej w benzynce. Ulepi się potem jakiś pakiet QV ;-)
Z dobrych wiadomości mogę powiedzieć, że 'drogowa' Giulia jest już niemal na ostatniej prostej pod względem technicznym, zostało tylko dokończyć niektóre testy... Słyszałem wersję z 'normalnym' benzyniakiem - szału nie robi absolutnie, ale w stosunku do innych aut nie jest źle :) Wydaje mi się, że pod maską pracowało R4, dźwięk bardzo podobny do wyciszonego 4C. Diesla też widziałem - wydaje się, że niezależnie od wersji przynajmniej dwie rury z tyłu będą... Zawieszenie też trochę podjechało do góry w wersjach cywilnych. Co do designu ciężko powiedzieć, bo ciągle chowają technikę pod zderzakami z QV ;)
Testy drogowe robione są pod zderzakami z QV, jedyne co zdradza 'słabsze' wersje to tarcze hamulcowe, dobór felg i wyższe zawieszenie... Fotele są również z QV, ale deska rozdzielcza zdradza, że to 'uboższa' opcja. Wszytko żeby nie wywoływać ekscytacji w prasie. Co do testów stacjonarnych - aerodynamikę robią we Włoszech, do kalibracji nie jest potrzebna ;)
Wsadzam kij w mrowisko :)
http://motoryzacja.interia.pl/wiadom...ne,nId,1956113
a jakie to ma znaczenie z tym wątkiem:)? na mnie to wrażenia nie zrobiło, jakby audi kupiło alfe to co innego a chodzi tylko o nazewnictwo.
Jak to jakie... Sergio głupek, sprzedał oznaczenie Q... co ten gość robi.... ferrari też sprzedane olaboga lancii nie ma, a giulia miala byc 100 lat temu...!!!
Idź po popcorn i usiądź wygodnie w fotelu.
Nie znasz naszego forum? Ten wątek jest esencją bicia piany i wiecznej kłótni z uszczypliwymi uwagami na alfaholikach... coraz mniej konkretów.
Tak jak mało kto wiedział o tym sporze, tak jeszcze mniej osób dowie się, że już został rozwiązany. Nie ma to absolutnie żadnego znaczenia dla Alfy, w przeciwieństwie do Audi.
Chyba, że ktoś już widzi te tabuny ludzi rezygnujące z zakupu Giulii Q4, bo Audi wypuściło suva o takiej samej nazwie...
Jak by ktoś chciał zakupić felgi do Giulii na zimę 2016/17 to proszę bardzo: http://www.fuchsfelge.de/index.php?id=1097
Są nawet 16 calowe:)
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...016/01/256.jpg
8½J x 19,ET34-----8,73 kg
10J x 19,ET41 ---- 9,30 kg
Całkiem lekkie te felgi :).
Z boku całkiem kozak - żeby tylko nie spieprzyli przodu.
Będzie dobrze. Albo przynajmniej nieźle.
Rok 2019 na naszym forum w dziale Giulia:
- Panowie, jak zdjąć zderzak od zwykłej Julki, żeby założyć ten od Quadrifoglio?
- Swap hamulców z 2,9 do JTDM, kto ma adaptery lub może zrobić?
- Jazda na elektrycznym ręcznym, próbował ktoś czy lepiej nie ryzykować?
- Fotele QV z anglika- można przerobić samemu i dodać regulację elektryczną?
- Ile Wam pali 2,2 w mieście?
- Gdzie w Krakowie/Poznaniu/Warszawie usunąć DPF, żeby przeszła nowy unijny przegląd?
- Chip Tuning benzyny, ile można podnieść i jakie macie wykresy z hamownii?
To tyle mi teraz przyszło do głowy:) Osobiście wolał bym, żeby się to pojawiło już w 2018 bo w 2 letnim aucie chyba nikt nie będzie musiał wiele grzebać/polepszać...
a cos z tłokami bedzie?
:p
e to pierdziele
no ale trudno
pekne tłoka w innym najwyzej i znowu wam opowiem
:cool:
Mam nadzieję że się nie mylisz. I mam nadzieję że 2018 nie będzie wyglądał tak:
"Sergio Marchionne wprowadził korektę planów wydawniczych - Giulia cywilna trafi do sprzedaży już w drugiej połowie 2018. Spowodowane to jest kryzysem na rynku rosyjskim. Tymczasem z nowości w Genewie 2018 zaprezentowano 6ty lifting Giulietty i 12ty MiTo. Tym razem poprawiono scudetto - dodano poprzeczne żeberka. Lada chwila zostanie zaprezentowany pierwszy SUV alfy."
A nowe Ople nie mają 5x120?
cholernie dobrze jej w tej bieli
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...016/01/286.jpg
Kurde piękna jest, no po prostu piękna. Za kilka lat Giulia będzie moja. Nie Quadrifoglio, ale jakaś mocna benzyna z tylnym napędem musi być moja!
Musi to na białorusi;) do tego czasu wojna bedzie joke
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Po co dwie zaślepki w zderzaku (jedna zaślepka pewnie od miejsca wkręcenia kolucha do holowania a druga??) ... i te dwie małe zaślepki pod osłonami spryskiwaczy reflektorów - lepiej widać na zdjęciu białej julki od Raftera
Te małe pod spryskami to czujniki parkowania a te 2 większe zapewne otwory montażowe zderzaka.
Napisane z komóreczki!
Pod spryskami czujniki parkowania..
Bardzo dobrze że są dwa otwory na ucho do holowania! - ostatnio przywaliłem na szczęście stroną gdzie nie było ucha. Ale jakbym nim uderzył i nie dało się wkręcić - nie było drugiego. Tak więc jest ewolucja w stosunku do 156 i inżynierowie myślą i przewidują różne sytuacje ;)
W innym wątku był przytoczony link do palety silników i napędów - nie wiem na ile prawdopodobna ta paleta.
http://moto.pl/MotoPL/1,88389,191938...z-silniki.html
Ale jeśli tak, to zakładając że mamy do wyboru :
- 2.9 V6, 510 KM, 7-biegowa dwusprzęgłowa skrzynia, napęd na tył,
- 2.9 V6, 490 KM, 8-biegowy automat, napęd na tył.
to co by tu wybrać hmm.. :)
Wie ktoś czy "automat" to oznacza automat , ale z możliwością przejścia na manualne nim sterowanie łopatkami ? czy to tylko DSG ? No , jakby ona miała mieć jeszcze łopatki a nie drażek... to może Vki posprzedaję - będzie może na jakąś felge lekką jedną, no i sprawdzę zdolność kredytową :)
No podoba mi się ta Giulia, mimo że za sedanami nie przepadam, ale takie z krótkim tyłeczkiem jak 166 czy Giulia - mogą być. A może już po prostu wiek sedana osiągnąłem ? :) Kurcze, następny to będzie wiek SUV'a brrrr..., ciekawe czy Alfa się wyrobi na czas jego nadejścia ;)
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...016/01/344.jpg
I autko już trochę traci wyglądu :(