Dzięki koledze bubu321 oraz pepesz (dzięki za pomoc :D) połączyłem się dziś z komputerem silnika w mojej AR145 i poniżej przedstawiam to co uzyskałem. Prosiłbym bardziej doświadczonych kolegów w pracy z UniDiagiem o ocenę stanu technicznego mojego silnika oraz rozwianie moich wątpliwości, które się pojawiły i są również przedstawione poniżej.
DTC Błąd P0170 Fuel Trim Malfunction (Bank1)
State S.C. +Batt V./ Above top limit, Present and stored, Not Requested
Odometr 6.49E5
CKS modif. Counter 0
Maximum engine speed 7400
Engine speed 900
Water temperature 44
Air temperature 20.07
Air flow rate 9.6
Spark advance 5.25
Injection time 3.403
Throttle valve relative position 2.814
Engine load 1.1
Second load (throttle) 1.312
Air flow meter voltage 1.509
Battery voltage 13.81
Target idle speed 890
Evapor. Ctrl valve opening 0
Injection time correction 0.67
Self-adaptive TRA parameter -1.167E4 ??????
FRA factor (high loads) 1
FRA factor (low loads) 0.9922
Self-adaptive FRA parameter 0.9922
Throttle valve absolute position 31.42
Calculated air flow rate 10.4
Throttle minimum opening 29.08
Self-adaptive DTV parameter 0
Przy próbie sprawdzenia wartości Lambda sensor voltage pokazuje się błąd o treści :
„Exception EConvertError In module UniDiagKWP2000.exe AT 00077DFA.
‘(((X*1000)’ is not a valid floating point value."
Ostatnio wymieniałem sondę lambda i zamontowałem nie oryginalną sondę lecz uniwersalną japońskiej firmy TNK. Czy ten błąd może wynikać z tego, że sonda lambda jest nie oryginalna?
Diagnostyką silnika zająłem się z tego względu, że falują mi obroty na biegu jałowym.
Czyściłem przepustnicę, wykonałem reset ustawienia silniczka krokowego oraz parametrów adaptacyjnych (w tej kolejności), ustawienie parametrów adaptacyjnych nastąpiło po około 15 min gdy przy temperaturze wody około 75 stopni Celcjusza włączył się wentylator . Po tym obroty nadal falowały lecz obserwuje, że falowanie obrotów nasila się przy wyższej temperaturze otoczenia. Dziś po raz drugi wykonałem reset ustawienia silniczka krokowego i obroty się jakby uspokoiły, choć dziś temperatura jest znacznie niższa w porównaniu do dnia wczorajszego. Zobaczymy jak będzie w czasie dalszej eksploatacji.
Po dzisiejszych pomiarach diagnostycznych zastanawia mnie tylko parametr Self-adaptive TRA parameter , który wynosi -1.167E4,oraz wartość Odometru 6.49E5 (na liczniku mam około 156 tys km???). Czy takie wartości mogą wynikać z błędów w definicji?
Proszę również o interpretację błędu P0170. Jest to błąd, który można wykasować ale pojawia się po uruchomieniu silnika?